România ar putea prelua pacienţi ucraineni din Polonia, ţară care se confruntă cu un val uriaş de refugiaţi din ţara vecină după ce aceasta a fost atacată de Rusia.
Anunţul a fost făcut marţi de secretarul de stat Adriana Pistol din Ministerul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.
"Suntem în legătură permanentă şi cu statele învecinate, în special Polonia, care are numărul cel mai mare de refugiaţi şi, în situaţia în care se impune, suntem pregătiţi şi să preluăm pacienţi spre a fi trataţi în România, dacă acest lucru va fi necesar. Situaţiile în care partenerii noştri din Polonia decid că este nevoie de transfer cred că ţin de organizarea locală", a afirmat Adriana Pistol.
"Avem în mod deosebit, din ce am văzut până acum, pacienţi oncologici, în special copii care au nevoie de diverse tipuri de îngrijire medicală. O parte dintre aceştia au şi plecat din Polonia către alte state europene. Acest mecanism se face printr-o colaborare permanentă între statele învecinate Ucrainei şi sub coordonarea Comisiei Europene, iar pacienţii au dreptul să aleagă în ce ţară vor merge", a completat oficialul.
Datele oficiale prezentate de secretarul de stat arată că în prezent sunt internaţi în spitalele din România 49 de pacienţi refugiaţi din Ucraina, cei mai mulţi având afecţiuni cronice. Circa 100 de solicitări la ambulanţă din partea unor refugiaţi din Ucraina sunt raportate zilnic.
Ministerul Sănătăţii a instituit în taberele şi locurile de cazare pentru refugiaţii din Ucraina un sistem de supraveghere sanitară.
Până acum au fost confirmate cazuri de rujeolă în rândul refugiaţilor din Ucraina în judeţele Bacău şi Satu Mare. De asemenea, în rândul refugiaţilor s-au mai înregistrat cazuri de sindrom diareic.