Sănătatea mintală a copiilor este afectată de durata somnului

Sănătatea mintală a copiilor este afectată de durata somnului

Depresia, anxietatea, comportamentul impulsiv şi performanţele cognitive slabe la copii sunt determinate de somnul acestora. Potrivit studiilor de ultimă oră, sănătatea mintală a copiilor este afectată de durata somnului.

În starea de somn sunt mai multe procese active care susţin reorganizarea circuitelor cerebrale. Acest lucru face ca somnul să fie deosebit de important pentru copii, ale căror creiere se dezvoltă şi se reorganizează rapid. Cercetătorii de la Universitatea din Warwick au studiat durata somnului, structura creierului şi problemele psihiatrice şi cognitive la copii.

Ei au urmărit 11.000 de copii cu vârste între 9 şi 11 ani pentru a vedea în ce fel este afectată dezvoltarea cognitivă a creierului la adolescenţi în funcţie de durata somnului. Problemele depresive au fost asociate cu durata de somn mai scurtă.

,,Cantitatea recomandată de somn pentru copiii cu vârsta între 6 şi 12 ani este de 9- 12 ore. Cu toate acestea, tulburările de somn sunt frecvente în rândul copiilor şi adolescenţilor din întreaga lume, din cauza creşterii cerinţelor şcolare, creşterii timpului de utilizare a computerului”, a precizat profesorul Jianfeng Feng din cadrul Universităţii din Warwick, potrivit Medicalxpress.com.

Un studiu anterior a arătat că aproximativ 60% dintre adolescenţii din Statele Unite au mai puţin de opt ore de somn pe noapte în timpul programului şcolar.

,,Constatarile noastre au arătat ca scorul total al problemelor de comportament pentru copiii care dorm mai puţin de şapte ore oe noapte a fost cu 53% mai mare în medie, iar scorul cognitiv total a fost cu 7,8% mai mic în medie faţă de copiii cu 9-11 ore de somn pe noapte”, a mai spus Jianfeng Feng.

Şi profesorul Edmund Rolls, de la Departamentul de Informatică al Universităţii din Warwick, a subliniat că asocierile care s-au făcut în studiu sunt importante, fiindcă au fost identificate legături între durata somnului la copii, structura creierului şi scorurile cognitive şi de sănătate mintală, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a descoperi motivele care stau la baza acestor relaţii.

Cercetătorii englezi au decoperit că locuirea în apropierea mării poate ajuta la menţinerea unei sănătăţi mintale bune. Aproximativ unul din şase adulţi din Anglia suferă de afecţiuni ale sănătăţii mintale, cum ar fi anxietatea şi depresia. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Exeter au observat că accesul la coasta mării ar putea ajuta la reducerea acestor probleme.

Alţi experţi de la Institutul de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Johns Hopkins din Baltimore au descoperit că acei copii care au experienţe pozitive cu familia, prietenii şi oamenii din şcoală şi comunitate înregistrează un risc mai scăzut de a dezvolta probleme psihologice la vârsta adultă. Adulţii care au raportat şase până la şapte din aceste experienţe pozitive în copilărie au avut un risc cu 72% mai mic de depresie. Dar chiar şi trei până la cinci experienţe pozitive au fost legate de un risc mai mic cu 50% de depresie sau de sănătate mintală precară.

viewscnt