Sănătatea mintală a copiilor, influenţată de consumul de fructe şi legume

Sănătatea mintală a copiilor, influenţată de consumul de fructe şi legume

Copiii şi adolescenţii care mănâncă multe fructe şi legume vor avea parte de o sănătate mintală mai bună. Aceasta este concluzia unui nou studiu. Sănătatea mintală este o preocupare din ce în ce mai mare pentru specialişti, deoarece problemele apărute în copilărie persistă adesea până la vârsta adultă, ducând la o calitate a vieţii mai proastă.

Oamenii de ştiinţă au colectat date de la peste 10.800 de studenţi din Marea Britanie care au participat la un sondaj din 2017 axat pe bunăstare. Cercetarea de asemenea, a făcut legături între micul dejun şi prânzul hrănitor şi bunăstarea emoţională a copiilor de toate vârstele.

Aproximativ 25% dintre elevii din învăţământul secundar şi 29% dintre elevii din clasele primare au consumat cele cinci porţii recomandate de fructe şi legume pe zi, în timp ce 10% şi, respectiv, 9%, nu au mâncat niciuna. Aproximativ 21% dintre elevii mai mari şi 12% dintre copiii mai mici au consumat o băutură non-energetică sau deloc la micul dejun, iar aproximativ 12% dintre elevii din gimnaziu nu au luat prânzul.

Cantităţile mai mari de fructe şi legume au fost semnificativ legate de scoruri mai bune de sănătate mintală - cu cât este mai mare aportul, cu atât scorul este mai mare. Consumul unui mic dejun complet, şi nu doar o gustare, un mic dejun sau o băutură energizantă, a fost, de asemenea, legat de o mai bună bunăstare mentală. Cei care luau doar o băutură energizantă la micul dejun au avut scoruri scăzute de sănătate mintală.

Copiii mai mici care au avut o gustare sau o băutură non-energică pentru a începe ziua au avut, de asemenea, scoruri mai mici de sănătate mintală, la fel ca şi cei care au sărit peste micul dejun. Omiterea prânzului a fost asociată cu scoruri mai mici de sănătate mintală.

„Acest studiu oferă primele informaţii despre modul în care aportul de fructe şi legume afectează sănătatea mintală a copiilor şi contribuie la dovezile emergente legate de mâncare şi dispoziţie”, a spus Sumantra Ray, director executiv al Centrului Global pentru Nutriţie şi Sănătate NNEdPro din Cambridge.

Ailsa Welch, profesor de epidemiologie nutriţională la Universitatea East Anglia din Regatul Unit, cea care a condus studiul, a remarcat că importanţa unei alimentaţii bune pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor este bine stabilită.

„Studiul nostru adaugă la aceste dovezi anterioare constatarea că nutriţia este, de asemenea, foarte relevantă pentru bunăstarea mentală a copilăriei. Ca factor potenţial modificabil, atât la nivel individual, cât şi la nivel social, nutriţia poate reprezenta un obiectiv important de sănătate publică pentru strategiile de abordare a bunăstării mentale a copiilor”, au explicat cercetătorii.

Despre sănătatea mintală a adulţilor şi a copiilor din România vom dezbate pe larg îe 7 octombrie, orele 18, live la evenimentul online Mental Health360, la care vor participa lideri din psihiatrie şi psihologie.

viewscnt