Sărăcia este una dintre principalele cauze de deces, potrivit unei cercetări care şi-a propus să arate care este impactul economic al ratelor ridicate de mortalitate din cauza sărăciei.
Sărăcia a fost asociată cu 183.000 de decese în Statele Unite în 2019 în rândul persoanelor de 15 ani şi peste, potrivit lucrării, intitulată „Novel Estimates of Mortality Associated With Poverty in the US”, de către cercetătorii de la Universitatea din California - Davis. în Statele Unite, studiu recent publicat în prestigioasa publicaţie JAMA.
Estimarea, care este considerată conservatoare, deoarece este din anul anterior pandemiei de COVID-19, când decesele au crescut, este probabil prima care se concentrează asupra ratei de mortalitate asociată sărăciei în Statele Unite, potrivit cercetătorilor de la UC Davis.
Cifrele plasează sărăcia drept a patra cea mai mare cauză de deces din ţară – peste obezitate, diabet, supradoze de droguri, sinucideri, arme de foc, omucideri şi alte cauze potenţiale.
„Sărăcia ucide la fel de mult ca demenţa, accidentul vascular cerebral, Alzheimer şi diabetul”, a declarat David Brady, autorul principal al studiului şi profesor de politici publice UCR, într-un comunicat remis presei.
„Sărăcia a ucis în tăcere de 10 ori mai mulţi oameni decât toate omuciderile din 2019. Şi totuşi, armele de foc de omucidere şi sinuciderea primesc mult mai multă atenţie”, a precizat autorul studiului, conform siteului healthexec.com.
Studiul a mai constatat că oamenii care trăiesc în sărăcie au aproximativ aceleaşi rate de supravieţuire ca şi alte grupuri şi persoane cu mai multe resurse şi venituri adecvate până la vârsta de 40 de ani, când încep să moară la rate semnificativ mai mari. Studiul are mai multe implicaţii atunci când vine vorba de diferite demografii, cum ar fi politicile sociale care pot reduce sărăcia şi scăderea mortalităţii.
„Deoarece anumite grupuri etnice şi rasiale minoritare sunt mult mai probabil să fie în sărăcie, estimările noastre pot îmbunătăţi înţelegerea inegalităţilor etnice şi rasiale în speranţa de viaţă”, au scris cercetătorii.
„Dacă am avea mai puţină sărăcie, ar fi o sănătate şi o bunăstare mult mai bune, oamenii ar putea munci mai mult şi ar putea fi mai productivi”, a spus Brady. „Toate acestea sunt beneficii ale investiţiei în oameni prin politici sociale”.
În Europa, datele Eurostat arată că în Ţările de Jos, România şi Finlanda, sărăcia în rândul copiilor a crescut, în vreme ce datele din Spania şi Italia relevă o creştere a sărăciei extreme în rândul copiilor. Cu alte cuvinte, sărăcia în rândul copiilor este în creştere în întreaga Europă, iar pandemia a agravat situaţia copiilor vulnerabili şi a familiilor acestora.
Pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, există o asumare la nivel instituţional, pentru ca 5 milioane de copii să fie scoşi din sărăcie, până în 2030.