Menopauza şi perioada de dinainte de-a se instala, respectiv premenopauza le pot face pe unele femei să simtă că îşi pierd minţile. Schimbări de dispoziţie, tulburări de memorie sunt doar câteva din problemele care apar din cauza menopauzei şi care au un impact asupra sănătăţii mentale.
Unele schimbări care apar în mod natural în această etapă a vieţii, dar şi alţi factori care contribuie la apariţia unor stări supărătoare pentru femeile aflate la menopauză, au determinat Societatea Nord-Americană de Menopauză (NAMS) să ofere mai multe sfaturi pentru a trece cu bine de această perioadă dificilă.
Modificările hormonale sunt un motiv important pentru schimbările de dispoziţie şi alte simptome care apar în premenopauză şi menopauză. Majoritatea femeilor sunt obişnuite cu propriul ritm hormonal, acesta este însă perturbat în timpul perimenopauzei, cu ani înainte ca menstruaţia femeii să se oprească definitiv, susţine NAMS.
,,Aceste schimbări fizice au loc împreună cu alte stresuri survenite în această perioadă cum ar fi probleme de relaţie, divorţ sau văduvie. Pentru unele femei, aceste stresuri includ îngrijirea copiilor mici, disputele cu adolescenţii, întoarcerea copiilor mari acasă sau lipsa copiilor. Cariera, educaţia şi îngrijirea părinţilor în vârstă se pot adăuga acestor tensiuni. Femeile aflate la mijlocul vârstei pot trăi, de asemenea, cu sentimente în schimbare privind stima de sine sau imaginea corporală”, a sugerat NAMS, potrivit unui comunicat de presă.
Sfatul Societăţii Nord-Americane de Menopauză este ca femeile care trec prin astfel de stări pentru a se simţi să încerce să creeze un echilibru.
,,Amintiţi-vă să aveţi grijă de propriile nevoi, nu doar de cele ale familiei şi de muncă. Acest lucru vă poate ajuta să faceţi faţă noilor provocări şi să vă menţineţi încrederea în sine”.
Dacă femeile au experimentat depresia în tinereţe, sunt mai vulnerabile la aceste stări în timpul perimenopauzei.
,,Depresia este asociată cu un dezechilibru chimic în creier. Observaţi dacă vă confruntaţi cu oboseală prelungită, pierderea interesului pentru activităţile normale, scădere în greutate, tristeţe sau iritabilitate”, au atras atenţia experţii de la NAMS.
Dacă depresia a revenit, e bine ca femeile aflate la menopauză să apeleze profesioniştii în sănătate mintală. Medicamentele pentru depresie sunt cele mai eficiente atunci când sunt utilizate în tandem cu consiliere sau psihoterapie. Femeile care au schimbări de dispoziţie, tulburări de memorie pot experimenta sentimente crescute de anxietate.
,,Deşi se pot rezolva de la sine, episoadele frecvente pot fi un semn de avertizare pentru tulburările de panică. Simptomele pot include dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, ameţeli, palpitaţii ale inimii sau sentimente că mintea o ia razna, simptome care apar înaintea unei bufeuri şi care pot imita sau declanşa un atac”, avertizează NAMS, potrivit siteului medicinenet.com.
Tratamentele includ tehnici de relaxare sau de reducere a stresului, psihoterapie şi medicamente la indicaâia medicilor. În ceea ce priveşte menţinerea memoriei ascuţite, femeile trebuie să fie active fizic, social şi mental.
,,Multe femei în perimenopauză raportează dificultăţi de concentrare sau probleme de memorie pe termen scurt. Nu încercaţi să vă diagnosticaţi şi să vă trataţi. Apelaţi la medicul dumneavoastră pentru ajutor”, a recomandat NAMS.