Schimbările climatice vor duce la răspândirea a mii de noi virusuri printre speciile de animale până în 2070, ceea ce va face să crească riscul ca bolile infecţioase emergente să treacă de la animale la oameni, avertizează mai mulţi experţi americani.
Acest lucru este valabil mai ales pentru Africa şi Asia, continente care au fost puncte fierbinţi pentru bolile mortale răspândite de la oameni la animale sau invers în ultimele decenii, inclusiv gripa, HIV, Ebola şi coronavirus. Cercetătorii americani au folosit un model pentru a examina modul în care peste 3.000 de specii de mamifere ar putea migra şi împrăştia virusuri în următorii 50 de ani, dacă planeta Pământ se încălzeşte cu 2 grade Celsius.
Oamenii de ştiinţă şi-au publicat concluziile în revista Nature, ocazie cu care au semnalat că răspândirea virusurilor între specii se va întâmpla de peste 4.000 de ori numai printre mamifere. Păsările şi animalele marine nu au fost incluse în studiu. Cercetătorii au precizat însă că nu toate virusurile se vor răspândi la oameni sau vor deveni pandemii de amploarea coronavirusului, dar numărul de virusuri între specii creşte riscul de răspândire la oameni.
Noul studiu evidenţiază două crize globale - schimbările climatice şi răspândirea bolilor infecţioase - în timp ce lumea se luptă cum să facă în privinţa ambelor. Cercetările anterioare au analizat modul în care defrişarea şi extincţia şi comerţul cu animale sălbatice duc la răspândirea bolilor animale-om, dar există mai puţine cercetări despre modul în care schimbările climatice ar putea influenţa acest tip de transmitere a bolii, au spus cercetătorii într-un briefing de presă.
„Nu vorbim foarte mult despre climă în contextul zoonozelor, boli care se pot răspândi de la animale la oameni. Studiul nostru reuneşte cele mai presante două crize globale pe care le avem”, a afirmat Colin Carlson, profesor de biologie la Universitatea Georgetown, coautorul studiului.
Experţii în schimbările climatice şi bolile infecţioase au convenit că o planetă care se încălzeşte, va duce probabil la un risc crescut pentru apariţia de noi virusuri, iar studiul recunoaşte ameninţarea pe care o reprezintă schimbările climatice în ceea ce priveşte creşterea riscului de boli infecţioase.
„Această contribuţie specială este o estimare extrem de conservatoare pentru potenţiala răspândire a bolilor infecţioase emergente cauzate de schimbările climatice”, a subliniat Daniel R. Brooks, biolog la Muzeul de Stat al Universităţii din Nebraska.
Aaron Bernstein, medic pediatru şi director interimar al Centrului pentru Climă, Sănătate şi Mediul Global de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a precizat că studiul confirmă suspiciunile de lungă durată cu privire la impactul încălzirii asupra apariţiei bolilor infecţioase.
„De remarcat este faptul că studiul indică faptul că aceste întâlniri s-ar putea să aibă loc deja cu o frecvenţă mai mare şi în locuri aproape de locul în care trăiesc mulţi oameni”, a spus Bernstein, potrivit Medicalxpress.com.
Gregory Albery, de la Universitatea Georgetown, crede că apariţia bolilor infecţioase determinate de climă probabil se întâmplă deja, prin urmare lumea ar trebui să facă mai mult pentru a învăţa şi a se pregăti pentru aceasta.
Conform cercetătorilor „naţiunile africane şi asiatice se confruntă cu cea mai mare ameninţare de expunere crescută la virus, ilustrând încă o dată modul în care cei din prima linie a crizei au făcut de foarte multe ori cel mai puţin pentru a crea schimbări climatice”.