Screeningul în rândul călătorilor nu este suficient pentru a opri răspândirea Covid-2019

Screeningul în rândul călătorilor nu este suficient pentru a opri răspândirea Covid-2019

Cercetătorii de la UCLA şi de la Universitatea din Arizona, coordonaţi de profesorul James Lloyd-Smith, au finalizat recent un studiu care analizează eficienţa screeningului privind depistarea noului coronavirus la turişti. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că screeningul călătorilor privind infecţia cu Covid-2019 nu este foarte eficient şi că prinde mai puţin de jumătate din turiştii infectaţi. Între timp, numărul persoanelor depistate cu acest coronavirus a ajuns în Italia la 215,  devenind ţara europeană cu cele mai multe cazuri.

Emoţiile apar şi în cazul românilor, având în vedere numărul mare de concetăţeni care trăiesc în Italia şi care pot călători în ţara natală, putând astfel aduce şi coronavirusul cu ei. În opinia cercetătorilor americani, majoritatea călătorilor infectaţi sunt nedetectabili, ceea ce înseamnă că nu au încă simptome şi nu ştiu că au fost expuşi. Aşadar, oprirea răspândirii virusului reprezintă o problemă care priveşte îmbunătăţirea metodelor de screening în aeroporturi, dar şi în alte puncte de călătorie.

,,Acest lucru pune presiune pe oficialii guvernamentali şi pe oficialii din sănătate publică să urmărească călătorii după sosirea lor, să-i izoleze şi să urmărească şi contactele acestora dacă se îmbolnăvesc mai târziu", a precizat Lloyd-Smith, profesor  de ecologie şi biologie evolutivă la UCLA.

Potrivit Medicalxpress.com, multe guverne au impus carantina şi interdicţiile de călătorie, deoarece şi-au dat seama că screeningul nu este suficient pentru a opri răspândirea coronavirusului. Mai mult, sunt naţiuni în curs de dezvoltare, care nu au infrastructura şi resursele pentru a lua aceste măsuri şi, prin urmare, sunt vulnerabile la importarea bolii.

,,O mare parte a experţilor de sănătătate publică este foarte preocupată de faptul că virusul este introdus în Africa sau India, acolo unde populaţii mari nu au acces la îngrijiri medicale avansate", a spus Lloyd-Smith.

Italia, cap de afiş în Europa

Ultimele date la nivel mondial arată că sunt 79.524 de cazuri infectate cu noul coronavirus, din care 77.150 numai în China. Potrivit hărţii care arată răspândirea virusului în timp real, numărul deceselor a ajuns la 2626. În ceea ce priveşte Europa, Italia este cap de afiş cu 215 cazuri, urmată de Germania cu 16 cazuri şi Marea Britanie cu 13 cazuri.

Autorităţile italiene au anunţat că 11 localităţi din nordul Italiei, cele mai afectate de epidemie, intră în izolare, ieşirea şi intrarea fiind interzise. Potrivit autorităţilor italiene, peste 50.000 de locuitori trăiesc în oraşele plasate în carantină.

viewscnt