Pandemia de COVID-19 ar putea fi „sub control” în SUA, în 4 până la 8 săptămâni, dacă toată lumea ar purta mască de protecţie, este opinia şefului Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC), Robert Redfield. Şeful CDC a publicat un editorial în Jurnalul medical american JAMA cu privire la purtarea măştilor faciale, în contextul în care mai multe cercetări arată cum scade rata cazurilor pozitive de COVID-19 în comunităţile care au folosit masca.
„Dacă am putea face ca toată lumea să poarte mască de protecţie, cred că în următoarele 4, 6, 8 săptămâni, am putea aduce această epidemie sub control”, a spus Robert Redfield.
CDC a publicat două studii despre acoperirea feţei în timpul pandemiei, unul despre utilizarea măştii după ce Centrele americane publicaseră ghidul de folosire a măştilor pe 3 aprilie, iar celălalt studiu a analizat modul în care măştile au redus răspândirea COVID-19 într-un salon de coafură din Missouri.
În aprilie, aproximativ 62% dintre persoanele care au ieşit din case au purtat o mască în public, iar în mai, procentul a crescut la 76%. Rezultatele au variat în funcţie de regiune - aproximativ 87% dintre persoanele chestionate în nord-est au declarat că au purtat măşti în public, comparativ cu 80% în Vest, 74% în Vestul Mijlociu şi 71% în Sud.
În privinţa studiului din salonul de coafură, acesta se referă la doi stilişti din Springfield care aveau simptome de COVID-19 şi care au lucrat cu 139 de clienţi înainte de a primi rezultatul testării şi a rămâne izolaţi acasă. Atât stiliştii cât şi clienţii au purtat măşti şi niciun client nu a raportat simptome. Printre cei 67 de clienţi testaţi pentru COVID-19, toate rezultatele testelor au fost negative.
Încă de la începutul pandemiei de coronavirus la noi, medicii români au lansat permanent mesaje pentru purtarea măştilor de către publicul larg.
,,Ne este atât de greu să purtăm mască..! Ce-ar fi dacă am încerca, cu toţii, măcar o lună???! Ştii, orice virus, ca să trăiască şi să se multiplice, are nevoie de o gazdă. Cu cât mai multe gazde infectate, cu atat mai multe virusuri gata de atac. Dacă am purta cu toţii mască, indiferent de împrejurare - aşa cum au înţeles spaniolii, de exemplu - nu s-ar mai răspândi atât de tare. Netransmiţându-se la o nouă gazdă, infecţia se stinge şi scăpăm cu toţii”, scrie dr. Carmen Stentel, medic de laborator, pe pagina de facebook.
De altfel, dr. Carmen Stentel, medic primar în specialitatea medicină de laborator la Centrul Clinic de Boli Reumatismale ,,Dr. Ion Stoia” din Bucureşti, atrăgea atenţia într-un interviu acordat în exclusivitate 350medical.ro în luna mai că ,,sunt oameni care nu vor face simptomatologia, dar vor transmite virusul unora dintre cei cu care intră în contact neprotejaţi. Aceasta este raţiunea comună pentru testarea în masă, dar şi pentru distanţarea socială, ca şi a diverselor forme de protecţie (folosirea dezinfectanţilor, mască, mănuşi, etc); dacă nu ne îmbolnăvim noi, punem în pericol viaţa unor persoane mai sensibile”!
Laura Zarafin, medic specialist Anestezie-Terapie Intensivă la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti susţine pe pagina sa de facebook că ,,1000 de medici ATI sunt prea puţini, 800 de asistente medicale prea puţine, medicii rezidenţi nu au răspundere juridică, Ordinul 1500 privind funcţionarea secţiilor ATI prevede normativul minimal de personal, care probabil nu se întruneşte decât în câteva spitale universitare. Resursă umană nu există pentru a face faţă unui val al îmbolnăvirilor. Nu e oare mai simplu să purtaţi mască Purtaţi toţi mască 3 săptămâni să nu mai aibă virusul gazde.”