Soluţii avansate pentru diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor valvulare, la SANADOR

Soluţii avansate pentru diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor valvulare, la SANADOR

Bolile valvelor inimii, cunoscute sub numele de valvulopatii, afectează una sau mai multe dintre cele patru valve ale inimii, cauzând scurgeri (regurgitaţie), îngustări (stenoză) sau lipsă de deschidere (atrezie). Valvulopatiile pot fi prezente de la naştere sau se pot dezvolta în timp, din pricina înaintării în vârstă sau a infecţiilor. Simptomele pot lipsi sau pot apărea treptat, primul indiciu fiind adesea oboseala extremă, dar pacientul se poate confrunta şi cu ameţeală, dificultăţi în respiraţie, dureri în piept sau palpitaţii.

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul cardiolog va lua în considerare simptomele, atunci când acestea sunt prezente, va realiza auscultarea inimii şi va recomanda efectuarea unor teste imagistice. Majoritatea valvulopatiilor sunt tratabile, fie cu ajutorul medicamentelor care vor controla simptomatologia, fie printr-o intervenţie de chirurgie cardiovasculară, necesară pentru a repara sau pentru a înlocui o valvă defectă. Neglijate, valvulopatiile pot duce la complicaţii grave, precum aritmii, infecţii (endocardită) sau insuficienţă cardiacă.

În trecut, intervenţiile chirurgicale se realizau cu deschiderea completă a sternului, în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu valvulopatii aortice, precum stenoza, insuficienţa şi boala valvulară aortică. În prezent însă, aceste afecţiuni pot beneficia şi de tratament minim invaziv. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu boli valvulare au acces la proceduri chirurgicale moderne, minim invazive sau endovasculare, cu avantaje semnificative – risc redus de complicaţii, durată scurtă de spitalizare, recuperare rapidă şi reluarea activităţilor zilnice într-un timp scurt postoperator.

Diagnosticul avansat al valvulopatiilor

Primul pas în diagnosticarea unei boli a valvelor cardiace este identificarea sunetelor anormale ale inimii (sufluri), auzite printr-un stetoscop. Suflul cardiac caracteristic apare din cauza fluxului sanguin turbulent şi poate însemna adesea regurgitare sau stenoză valvulară. Însă, pentru a afla care este tipul de boală valvulară şi amploarea leziunii valvei, medicul specialist poate recomanda anumite investigaţii:

  • electrocardiograma (EKG), un test care înregistrează activitatea electrică a inimii, care arată ritmuri anormale (aritmii);
  • ecocardiograma (ecocardiografia), investigaţie neinvazivă utilă pentru a evalua camerele şi valvele inimii;
  • radiografia toracică, care poate indica o mărire a inimii;
  • cateterism cardiac – coronarografie, procedură utilă pentru a determina tipul şi amploarea anumitor probleme valvulare;
  • imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN).

La Spitalul Clinic SANADOR, diagnosticul avansat la bolilor valvulare se realizează cu ajutorul angiograful Philips Azurion 7, cel mai performant model din sud-estul Europei. Acest dispozitiv inovator permite stabilirea unui diagnostic de certitudine, printr-un abord minim invaziv, al unor afecţiuni cardiovasculare complexe. Angiograful este utilizat şi pentru realizarea unor proceduri de radiologie intervenţională, oncologie intervenţională, chirurgie vasculară şi neurochirurgie.

Tratamentul modern al bolilor valvelor cardiace

În anumite cazuri, cardiologul poate recomanda doar monitorizarea afecţiunii valvulare, alteori însă poate fi necesar un tratament complex, inclusiv o intervenţie chirurgicală pentru repararea sau înlocuirea valvei afectate.

Tratamentul va fi stabilit în funcţie de tipul de boală valvulară şi poate include administrarea unor medicamente, pentru ameliorarea simptomelor, prin controlul ritmului cardiac şi prevenirea aritmiilor. În plus, medicaţia pentru hipertensiunea arterială, cum ar fi diureticele, elimină excesul de apă din organism, iar vasodilatatoarele relaxează vasele de sânge.

Uneori însă, poate fi necesară o intervenţie chirurgicală:

  • Repararea valvei cardiace. În unele cazuri, intervenţia chirurgicală pe valva afectată poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Exemplele de intervenţii chirurgicale de reparare a valvei cardiace includ remodelarea ţesutului valvular anormal, astfel încât valva să funcţioneze corect, sau inserarea inelelor protetice pentru a ajuta la îngustarea unei valve dilatate. În multe cazuri, repararea valvelor cardiace este de preferat, deoarece sunt folosite ţesuturile proprii ale pacientului.
  • Înlocuirea valvei cardiace. Când valvele cardiace sunt distruse, este posibil să fie nevoie să fie înlocuite cu o nouă valvă. Înlocuirea poate fi fie cu valve tisulare (biologice), valve animale şi valve aortice umane donate, fie valve mecanice, din metal sau plastic. Acest lucru necesită de obicei o intervenţie chirurgicală pe inimă, dar unele boli valvulare, cum ar fi stenoza valvei aortice ori regurgitarea valvei mitrale, pot fi gestionate şi prin metode non-chirurgicale. Un exemplu în acest sens este implantarea transcateter a valvei aortice (TAVI), indicată la pacienţii cu stenoză aortică severă care nu pot suporta operaţia pe cord deschis.
  • O altă opţiune de tratament, mai puţin invazivă ca intervenţia chirurgicală de reparare sau protezare a valvei, este valvuloplastia cu balon. Aceasta este o procedură de cardiologie intervenţională în care un cateter special este introdus într-un vas de sânge în zona inghinală şi ghidat spre inimă. Dispozitivul are în vârf un balon dezumflat, care este introdus în valva cardiacă îngustată. Odată aşezat, balonul este umflat pentru a deschide valva, apoi este retras. Procedura este indicată pentru a trata stenoza pulmonară şi, uneori, stenoza aortică.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu valvulopatii care necesită intervenţie chirurgicală pot beneficia de proceduri minim invazive, realizate de o echipă de chirurgie cardiovasculară cu o vastă experienţă, în singurul bloc operator complet digitalizat din România. Spitalul Clinic SANADOR dispune şi de două cu angiografe Philips Azurion 7, ultraperformante, pentru intervenţiile endovasculare.

Tratamentul valvulopatiilor la Centrul de excelenţă în chirurgia cardiovasculară minim invazivă SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR este centru de excelenţă şi formare în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, fiind primul din România cu acreditare internaţională de la Corcym Academica. Aici se desfăşoară în mod continuu intervenţii chirurgicale şi proceduri de cardiologie intervenţională de vârf, cu un accent deosebit pe tratarea avansată a valvulopatiilor.

Diferenţa majoră constă în abordarea non-invazivă, în contrast cu intervenţiile tradiţionale pe cord deschis. Echipa Centrului de excelenţă în chirurgia cardiovasculară minim invazivă SANADOR efectuează intervenţii complexe folosind tehnicile de minitoracotomie, chirurgie endoscopică şi abord endovascular, în funcţie de indicaţia medicală.

Pacienţii beneficiază de cele mai avansate tratamente disponibile, asigurate de medici cu o vastă experienţă în chirurgia cardiovasculară minim invazivă şi cardiologia intervenţională. Utilizarea de echipamente de top este o componentă esenţială a acestor proceduri, inclusiv aparatură 3D şi 4K pentru chirurgia endoscopică, precum şi două angiografe Philips Azurion 7 ultraperformante, pentru tratamentele endovasculare, efectuate în cadrul Laboratorului de Cateterism Cardiac.

Spitalul Clinic SANADOR asigură soluţii moderne şi eficiente pentru o serie de afecţiuni grave ale inimii şi vaselor mari de sânge, inclusiv malformaţii cardiace congenitale, valvulopatii şi anevrisme aortice, demonstrând un angajament puternic pentru îngrijirea pacienţilor.

viewscnt