Soluţii moderne pentru diagnosticul epilepsiei, la Spitalul Clinic SANADOR

Soluţii moderne pentru diagnosticul epilepsiei, la Spitalul Clinic SANADOR

Epilepsia este o boală neurologică care determină o activitate anormală a creierului, provocând convulsii, modificări de comportament şi, uneori, pierderea cunoştinţei. Boala se poate manifesta atât la adulţi, cât şi la copii. În timpul unei crize de epilepsie, simptomele pot varia mult, unii pacienţi privesc pur şi simplu în gol, fără să clipească, în vreme ce alţii au mişcări necontrolate ale mâinilor sau picioarelor.

Pentru stabilirea diagnosticului de epilepsie, este nevoie ca o persoană să manifeste minimum două crize spontane (fără un factor declanşator cunoscut), la cel puţin 24 de ore distanţă una de alta. Pentru a ţine crizele sub control, anumiţi pacienţi au nevoie de tratament medicamentos toată viaţa, însă există şi cazuri în care simptomele se pot ameliora sau pot să dispară în cele din urmă, prin evoluţia naturală a bolii. De pildă, unii copii cu epilepsie pot depăşi această afecţiune odată cu vârsta, în vreme ce la alţii survine o amplificare a simptomatologiei direct proporţională cu creşterea.

La Spitalul Clinic SANADOR, în cadrul secţiilor de Neurologie şi Neurologie pediatrică, pacienţii cu epilepsie pot beneficia de servicii medicale de diagnostic şi tratament moderne, care încep cu o evaluare clinică riguroasă şi continuă cu investigaţii paraclinice şi de imagistică medicală, realizate cu aparatură de ultimă generaţie.

Investigaţiile necesare pentru diagnosticul epilepsiei

Cauza bolii rămâne necunoscută pentru foarte multe persoane diagnosticate cu epilepsie. Însă, există câţiva factori asociaţi cu apariţia bolii, precum: factorii ereditari, traumatismele craniene, afecţiuni cerebrale (tumori), infecţii (meningite, HIV etc.), leziuni prenatale şi tulburări în dezvoltare (autism). De asemenea, există şi anumiţi factori de risc, care predispun la apariţia acestei boli – infecţiile şi traumatismele cerebrale, demenţa, accidentul vascular cerebral şi crizele manifestate în copilărie.

Pentru a stabili un diagnostic corect, neurologul va analiza istoricul medical al pacientului, îl va evalua clinic şi, în completare, va recomanda efectuarea unor investigaţii specifice, în scopul identificării cauzei care e dus la apariţie crizelor de epilepsie. Astfel, după examenul clinic neurologic, se vor efectua analize de sânge (pentru identificare infecţiilor sau bolilor genetice) şi o serie de investigaţii imagistice.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu epilepsie beneficiază de cele mai avansate metode pentru diagnosticul epilepsiei: tomografie computerizată, examen RMN şi RMN funcţional, PET şi SPECT, electroencefalogramă (EEG) şi monitorizare video-electroencefalografică (video-EEG), completate de o examinare neuropsihologică.

Diagnosticarea epilepsiei prin EEG şi video-EEG

Cea mai utilizată investigaţie pentru diagnosticarea epilepsiei este electroencefalograma (examinarea EEG), o metodă electrofiziologică de explorare a sistemului nervos central, în care se înregistrează activitatea electrică a creierului, cu ajutorul unor electrozi ataşaţi pe scalp. Prin intermediul acestei proceduri pot fi observate modificările cerebrale chiar şi în absenţa crizelor.

Metoda video-electroencefalografică (video-EEG) monitorizează activitatea electrică a creierului concomitent cu înregistrarea video a felului în care se comportă bolnavul. În acest fel, investigaţia oferă informaţii cu privire la tipul de epilepsie şi, uneori, chiar şi la cauza care stă la baza declanşării crizelor. În plus, prin investigaţia video-EEG se poate localiza focarul epileptic, se stabileşte prognosticul bolii şi se monitorizează eficienţa tratamentului.

La Spitalul Clinic SANADOR, monitorizarea video-EEG pentru epilepsie se poate face, conform recomandărilor ghidurilor internaţionale, persoanelor care au peste 16 ani. Pacientul este internat într-o rezervă single destinată acestei investigaţii, cu dotări moderne, unde este supravegheat medical permanent. Rezultatul investigaţiei este eliberat după aproximativ 4 săptămâni şi cuprinde o descriere detaliată a activităţii cerebrale a pacientului, corelată cu modificările de comportament din timpul unei crize.

Rolul RMN-funcţional şi SPECT-CT în diagnosticarea epilepsiei

Alături de tomografia computerizată, care poate identifica posibilele cauze ale epilepsiei (tumori, cheaguri, sângerări), examenul RMN poate furniza informaţii deosebit de utile cu privire la posibile anomalii de structură ale creierului, care pot duce la declanşarea crizelor. Există însă o metodă mai avansată de diagnostic prin rezonanţă magnetică – examinarea RMN-funcţional (fMRI). Această investigaţie analizează modificările continue ale fluxului de sânge într-o anumită zonă a creierului şi necesită colaborare deplină din partea pacientului.

În cazurile în care investigaţiile EEG şi RMN deja efectuate nu sunt edificatoare, adică nu au reuşit să identifice regiunea cerebrală care declanşează crizele de epilepsie, examinarea SPECT-CT (tomografia computerizată cu emisie de foton unic) se poate dovedi utilă. Procedura presupune injectarea intravenoasă a unei mici doze de substanţă radioactivă, în scopul realizării unei hărţi cerebrale 3D detaliate, care poate să indice şi circulaţia sângelui în timpul crizelor. Astfel, zonele în care este observat un flux sanguin mai mare decât ar fi normal pot indica locul de producere a crizelor de epilepsie.

Pentru diagnosticul epilepsiei, la Spitalul Clinic SANADOR pacienţii au acces la echipamente imagistice performante, cu tehnologie avansată, cum sunt aparatele RMN 3 Tesla, ideale pentru realizarea unui RMN funcţional. De asemenea, investigaţiile SPECT-CT sunt efectuate cu aparatură modernă, cum este dispozitivul Siemens Symbia Intevo Bold, care implică o iradiere minimă a pacientului şi oferă informaţii precise, detaliate. Aceste examinări sunt sigure, non invazive şi oferă detalii esenţiale pentru stabilirea diagnosticului şi recomandarea tratamentului, aspecte care nu pot fi obţinute prin alte tipuri de investigaţii imagistice.

viewscnt