Stereotaxia este o tehnică avansată de radioterapie externă care se realizează prin administrarea ţintită a unor doze mari de radiaţii, într-o singură şedinţă sau într-un număr limitat de fracţii, asupra unor tumori. Precizia cu care sunt emise radiaţiile, doar asupra ţesutului neoplazic, reduce iradierea organelor sănătoase învecinate şi permite eliminarea unor tumori de mici dimensiuni. Procedura nu este dureroasă şi nu necesită internarea pacientului.
Stereotaxia este folosită în special ca tratament oncologic, dar poate fi utilizată, mult mai rar, şi pentru afecţiuni non-neoplazice – pentru tratarea epilepsiei, în nevralgia de trigemen, pentru malformaţii arteriovenoase şi anomaliilor cerebrale şi spinale.
Razele X emise din unghiuri diferite trec prin ţesuturi fără să le afecteze şi se întâlnesc la nivelul tumorii care trebuie eliminate, astfel încât efectul este mult mai puternic decât în cazul altor tipuri de radioterapie, iar efectele secundare sunt mai reduse. Radiaţiile distrug ADN-ul celulelor maligne, astfel încât acestea nu se vor mai putea înmulţi, iar în timp tumora îşi reduce dimensiunea şi se necrozează.
Tipuri de stereotaxie
În funcţie de protocolul terapeutic, stereotaxia poate fi administrată în două moduri: radiochirurgie stereotaxică (tratamentul este administrat într-o singură şedinţă, de obicei pentru tumori cerebrale sau vertebrale, fiind o alternativă la intervenţia chirurgicală) şi radioterapie stereotaxică (sunt administrate 3–5 şedinţe de tratament, dar nu mai mult de 10 fracţii, pentru tumori cerebrale, vertebrale sau la alte organe).
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii au acces la şedinţe de stereotaxie realizate cu aparatură de ultimă generaţie – acceleratorul liniar Varian TrueBeam STx High Definition. Echipamentul asigură un tratament rapid, cu precizie ridicată a iradierii şi doze scăzute de radiaţii asupra ţesuturilor sănătoase. Terapia este personalizată pe baza recomandărilor formulate de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board) şi aplicată sub coordonarea unui medic radioterapeut cu competenţă în stereotaxie, după o consultaţie detaliată a pacientului.
Indicaţiile stereotaxiei
Stereotaxia poate fi folosită pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, inclusiv pentru tratamentul metastazelor cerebrale (unice sau multiple). De asemenea, procedura este folosită pentru:
- Cancer pulmonar;
- Tumori şi metastaze hepatice;
- Tumori pancreatice;
- Cancer de prostată;
- Cancer de sân;
- Metastaze ale ganglionilor limfatici;
- Metastaze ale ţesuturilor moi;
- Malformaţii arteriovenoase;
- Meningiom;
- Metastaze osoase.
De asemenea, acest tip de radioterapie avansată se poate folosi cu rezultate foarte bune şi în alte patologii, spre exemplu pentru epilepsie, tremor (provocat de Parkinson sau de alte boli neurologice) şi nevralgie de trigemen.
Avantajele stereotaxiei
Precizia chirurgicală a stereotaxiei permite tratarea eficientă a unor tumori sau anomalii foarte mici şi greu de operat prin alte metode, în special la nivel spinal şi cerebral. Prin administrarea unei doze precise de radiaţii, doar asupra formaţiunii anormale, ţesutul sănătos din apropiere nu este afectat semnificativ. Această soluţie este salvatoare mai ales pentru pacienţii care nu pot suporta o intervenţie chirurgicală clasică deoarece au tumori inoperabile sau risc anestezic crescut.
Datorită modului ţintit în care sunt administrate radiaţiile, stereotaxia are efecte secundare mai uşor de suportat comparativ cu radioterapia externă clasică, pentru că aceasta din urmă poate să afecteze şi ţesuturile sănătoase.
În funcţie de afecţiunea tratată prin stereotaxie, efectul poate fi observat după câteva săptămâni (pentru nevralgia de trigemen), câteva luni (în cazul tumorilor cerebrale) sau după ani de zile (pentru malformaţiile arteriovenoase).
Tratamentul prin stereotaxie
Pentru a obţine cele mai bune rezultate în urma tratamentului, şedinţele de stereotaxie trebuie să fie efectuate de o echipă specializată, care include un medic radioterapeut, un fizician medical, un asistent de radioterapie şi unul de toxicitate.
Prima etapă a terapiei presupune efectuarea unei simulări prin tomografie computerizată cu administrarea unei substanţe de contrast, pentru identificarea clară a tumorilor, cu ajutorul unui echipament performant. Scanarea cu computerul tomograf permite o reconstrucţie 3D sau 4D a organului analizat, pentru a evalua precis amplasarea formaţiunii tumorale faţă de ţesuturile din jur şi modul în care mişcările produse de respiraţia pacientului îi modifică poziţia.
În timpul procedurii, este esenţială imobilizarea perfectă a bolnavului, prin utilizarea unor accesorii special concepute în acest sens (compresor abdominal, măşti termoplastice, saltele vidate etc.). Din fericire, durata tratamentului este foarte scurtă – cel mult 15–20 de minute, timp care include pregătirea şi poziţionarea corectă a pacientului la aparat. Intervenţia nu necesită sedare sau anestezie, pentru că radiaţiile emise nu sunt resimţite.
Tratamentul este complet nedureros, se face în regim ambulatoriu, nu necesită o pregătire specială şi nici o perioadă de recuperare, iar după şedinţă pacientul se poate întoarce la activităţile sale obişnuite. Numărul de şedinţe din cadrul unui tratament de stereotaxie va fi stabilit de către medicul radioterapeut, în urma discuţiilor din Tumor Board. Decizia va fi luată ţinându-se cont în special de localizarea şi mărimea tumorii.
Centrul Oncologic SANADOR este cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc, oferind servicii medicale integrate de oncologie, radioterapie externă şi internă (brahiterapie), medicină nucleară, chimioterapie şi chirurgie oncologică. Pacienţii beneficiază de servicii moderne pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului, inclusiv de o monitorizare corectă post-terapeutică şi de terapii suport, esenţiale pentru recuperarea cât mai rapidă în urma tratamentelor oncologice.