Stereotaxia, tehnică de radioterapie modernă şi extrem de precisă

Stereotaxia, tehnică de radioterapie modernă şi extrem de precisă

Tehnologia medicală utilizată pentru radioterapie a cunoscut în ultimii ani progrese semnificative, de necontestat. Datorită îmbunătăţirii continue a echipamentelor, a tehnicilor şi a procedurilor de radioterapie externă, tratamente specifice, ţintite, precum stereotaxia sau brahiterapia au devenit din ce în ce mai eficiente şi obţin rezultate terapeutice absolut uimitoare. În funcţie de localizarea tumorii, de particularităţile morfopatologice şi evolutive ale acesteia, stereotaxia poate fi utilizată ca tratament de sine stătător sau ca parte a unui tratament multimodal complex, etapizat.

Radioterapia ablativă şi radiochirurgia stereotaxică sunt considerate alternative viabile la tehnicile clasice de chirurgie şi s-a dovedit faptul că sunt utile mai ales atunci când pacienţii au particularităţi patologice şi contraindicaţii pentru intervenţiile chirurgicale şi procedurile anestezice standard.

Ce este radioterapia stereotaxică?

Radioterapia stereotaxică corporală (stereotactic radiation therapy – SRT) este o tehnică de radioterapie non-invazivă prin care se administrează doze mari de radiaţii, din sursă externă. Tratamentul radioterapic stereotaxic poate fi aplicat într-o singură şedinţă sau în şedinţe seriate (de la 3 până la 5 şedinţe, dar nu mai mult de 10 şedinţe), pentru a distruge definitiv celulele tumorale. Doza şi modul fracţionat de administrare depind, în primul rând, de dimensiunile şi localizarea tumorii, precum şi de caracteristicile morfopatologice ale ţesutului neoplazic, fiecare tip de tumoră fiind tratată individual şi specific.

Procedura de radioterapie stereotaxică foloseşte echipamente şi tehnici imagistice complexe ce localizează cu exactitate şi precizie formaţiunea tumorală. Reconstrucţiile imagistice 4D permit aplicarea radiaţiei cu exactitate la nivelul tumorii şi reducerea toxicităţii pe organele învecinate.

Ce este radiochirurgia?

Radiochirurgia este o tehnică non-chirurgicală de iradiere ce utilizează doze mari de radiaţii pentru a trata într-o singură şedinţă patologia tumorală cerebrală sau vertebrală de mici dimensiuni. Procedurile de radiochirurgie au un grad foarte ridicat de acurateţe şi oferă posibilitatea de a distruge eficient tumorile şi metastazele cu o doză mare de radiaţii.

Radiochirurgia stereotaxică (stereotactic radiosurgery – SRS) este un tratament oncologic similar radioterapiei clasice ablative, cele două diferenţiindu-se prin cantitatea de radiaţii utilizată şi prin toxicitatea redusă aplicată asupra organelor vitale învecinate. Astfel, chiar dacă tumora care urmează să fie tratată este localizată imediat în apropierea organelor sau ţesuturilor sensibile la radiaţii, radiochirurgia  stereotaxică furnizează un tratament eficient, non-invaziv, foarte blând cu ţesuturile sănătoase, cu foarte puţine efecte secundare.

Avantajele radioterapiei stereotaxice

Stereotaxia este o tehnică de radioterapie externă care administrează formaţiunii tumorale o cantitate foarte mare de radiaţii pentru a distruge eficient prin necroză ţesutul tumoral, dar şi pentru a reduce iradierea accidentală a organelor învecinate.

Atât radiochirurgia, cât şi radioterapia stereotaxică se administrează non-invaziv, pacientul nu necesită spitalizare şi nici anesteziere. Durata limitată a tratamentului stereotaxic, care în cele mai multe cazuri nu depăşeşte o săptămână, permite reducerea stresului şi creşterea confortului pentru pacient. O singură şedinţă de radioterapie stereotaxică durează aproximativ 20 de minute, iar pacientul poate pleca imediat acasă şi îşi poate continua activităţile de zi cu zi.

Patologii tratate cu ajutorul radioterapiei

Considerate tehnici moderne şi selective de radioterapie externă, radioterapia şi radiochirurgia stereotaxică sunt utilizate spre avantajul pacientului în afecţiuni oncologice, precum:

Stereotaxia la Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR este cel mai mare centru multidisciplinar specializat în managementul pacientului cu cancer din sistemul medical privat din România. Aici, pacienţii au acces la modalităţile cele mai moderne de radioterapie, care pot fi folosite cu succes în tratamentul multimodal al cancerului.

Tehnicile moderne de radioterapie externă pot fi folosite ca tratament curativ, definitiv, ca tratament neoadjuvant (preoperator) sau ca tratament adjuvant (postoperator). Tratamentele cu radioterapie externă au şi rol paliativ deoarece ameliorează simptomatologia specifică bolii canceroase şi îmbunătăţesc semnificativ calitatea vieţii pacienţilor oncologici.

La SANADOR, medicul radioterapeut cu competenţe în stereotaxie realizează o evaluare iniţială amănunţită a pacientului şi sstabileşte planul de tratament. În funcţie de caracteristicile pacientului, de alternativele terapeutice şi mai ales în funcţie de riscurile la care este supus pacientul, echipa multidisciplinară oncologică (Tumor Board) va discuta şi va alege planul terapeutic care oferă rezultate optime, efecte secundare minime şi o recuperare rapidă.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii pot beneficia de a doua opinie medicală privind diagnosticul şi strategia terapeutică, deoarece din multitudinea de terapii disponibile doar o corectă secvenţiere poate oferi cele mai mari şanse de succes.

viewscnt