Reţeaua de sănătate Mount Sinai din New York, Statele Unite, şi Institutul Hasso Plattner din Germania au anunţat constituirea unui institut pentru sănătate digitală, o organizaţie care are scopul să stimuleze noi descoperiri în domeniul inteligenţei artificiale şi al altor tehnologii destinate sistemului de sănătate din SUA şi din alte ţări.
Institutul Hasso Plattner din cadrul Universităţii din Potsdam este specializat în cercetare în ingineria sistemelor IT.
Noul Institut Hasso Plattner pentru Sănătate Digitală de la Mount Sinai, fondat în urma unei donaţii de 15 milioane dolari din partea Fundaţiei Hasso Plattner, se va axa pe inginerie biomedicală şi digitală, învăţarea computerelor şi alte tehnologii în curs de dezvoltare, cercetând noi instrumente digitale de sănătate predictive şi preventive pentru medicina de precizie şi sănătatea populaţei.
Co-directorii institutului vor fi Joel Dudley, profesor asociat de genetică şi genomică la Şcoala de Medicină Icahn de la Mount Sinai, şi dr. Erwin P. Bottinger, profesor de sănătate digitală şi medicină personalizată la HPI şi Universitatea din Potsdam.
Aceştia vor supraveghea proiecte ce vor cerceta şi testa prototipuri de sănătate digitală pentru consumatori, pacienţi, furnizori şi sisteme de sănătate din Statele Unite şi Europa.
”Această colaborare aduce împreună două instituţii internaţionale renumite, ale căror programe de educaţie şi cercetare sunt complementare. De asemenea, pune baza unor noi proiecte de cercetare în zona sănătăţii digitale şi medicinei”, a adăugat Chritoph Meinel, director al Institutului Hasso Plattner.
Atât Mount Sinai, cea mai mare reţea integrată de sănătate din New York City, cât şi HPI au resurse semnificative şi complementare în sistemul de sănătate, ştiinţă, inginerie şi tehnologie în curs de dezvoltare, au punctat Dudley şi Bottinger.
La Mount Sinai, acestea implică iniţiative genomice cum ar fi Institutul de Îngrijire Medicală pentru Următoarea Generaţie, ce a dezvoltat un model de cercetare biomedical translaţional integrat şi programul BioMe BioBank, ce permite cercetări mai eficiente pentru studii genetice, epidemiologice, moleculare şi genomice asupra unor mari colecţii de specimene de cercetare asociate cu registrele electronice de sănătate.
Din ce în ce mai multe instituţii importante de îngrijire medicală se implică în programe de inteligenţă artificială şi sănătate digitală. Luna trecută, Cleveland Clinic a anunţat lansarea unui Centru pentru Inteligenţă Artificială Clinică.