Un studiu de viaţă asupra pacienţilor cu stoma din România se va derula în următorul an, având circa 5.000 de participanţi

Un studiu de viaţă asupra pacienţilor cu stoma din România se va derula în următorul an, având circa 5.000 de participanţi

Un studiu de viaţă asupra pacientului purtător de stoma din România urmează să se deruleze în următorul an, având circa 5.000 de participanţi, a anunţat joi organizatorul studiului.

“La studiu, care se va desfăşura pe parcursul unui an, vor participa aproximativ 5.000 de pacienţi purtători de stoma, din 30 de unităţi medicale din România. Concluziile vor sta la baza alcătuirii unui Ghid de bune practici în Stomaterapie”, arată comunicatul transmis de programul Stomacare.

Studiul de viaţă foloseşte chestionare la intervale fixe de timp, pentru a măsura evoluţia recuperării şi readaptării la viaţa uzuală a pacientului, problemele şi complicaţiile pe care le întâmpină şi calitatea vieţii acestuia.

Participanţii vor trebui să completeze un chestionar cu 16 întrebări, formulate astfel încât să ofere răspunsuri şi soluţii la cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pacientul cu stoma.

Primul chestionar se aplică în perioada internării, urmat de chestionare realizate la 1 lună, la 3 luni, la 6 şi la 12 luni de la externare sau operaţie.

Pentru alcătuirea chestionarului au fost consultaţi psihologi, cadre medicale şi reprezentanţi ai pacienţilor.

“Studiul de viaţă (...) oferă în mod ştiinţific informaţii despre nevoile reale pe care le au pacienţii cu stoma. Constituie bazele unei îngrijiri informale şi asumate pe care suntem datori să o oferim pacientului. Va fi pentru prima dată în România când avem o imagine clară asupra evoluţiei în perioada de recuperare post-operatorie a pacientului stomizat”,  a declarat managerul Programului Stomacare, Andra Stoian.

Programul Stomacare, la care s-au alăturat până acum peste 30 de unităţi medicale din ţară, a debutat în luna februarie cu un curs de pregătire a asitentelor care vor să se specializeze în stomaterapie.

Programul se desfăşoară în contextul în care în România nu există specializarea de stomaterapeut, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, această specializare este întâlnită în peste 20 de ţări.

Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operaţi de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienţi noi.

În România, 6 din 10 pacienţi cu colostomie ajung ca, la 2-3 săptămâni de la spitalizare, să aibă iritaţii şi inflamaţii asupra stomei, ceea ce duce la scăderea calităţii vieţii, izolare socială şi dificultăţi foarte mari în readaptarea la viaţa de zi cu zi.

viewscnt