Utilizarea realităţii virtuale a înregistrat rezultate încurajatoare pentru diminuarea fricii de ace şi senzaţiei de durere la copii în studii realizate de o reţea privată de laboratoare de analize din România.
Studiile despre beneficiile utilizării realităţii virtuale (VR) în facilitarea realizării procedurilor medicale la copii au fost realizate de reţeaua Synevo, prima din România care a utilizat această tehnologie pentru recoltarea de probe biologice.
Proiectul a avut ca obiectiv sprijinirea pacienţilor copii pentru depăşirea fricii de ace, fenomen comun la această categorie. Potrivit Synevo, peste 200.000 de copii trec anual pragul centrelor de recoltare ale reţelei din ţară.
Studiile au evidenţiat o diferenţă între modul în care este percepută durerea de copii în cazul recoltării tradiţionale comparativ cu situaţiile în care procedura a fost intermediată de instrumente de realitate virtuală.
Astfel, datele Synevo arată o experienţă cu 36% mai puţin dureroasă la copiii care au folosit VR şi o frică de ace redusă cu 55%.
„Recoltarea cu realitate virtuală s-a dovedit cea mai eficientă strategie de distragere a atenţiei, cu implicaţii directe în reducerea durerii resimţite de copii. Astfel, întreaga experienţă a recoltării capătă noi valenţe pozitive, iar repetarea acesteia, destul de comună în cazul bolilor cronice, nu este privită cu acelaşi nivel de anxietate”, a declarat directorul de marketing al Synevo România, Carmen Soare, citată într-un comunicat al companiei.
Synevo România a derulat în 2021, în zece centre de recoltare, un proiect pilot în care a apelat la tehnologia VR pentru facilitarea recoltării de probe biologice la copii.
Proiectul VR Kids a permis sincronizarea paşilor parcurşi de asistente în timpul recoltării, cu o animaţie care transpune copilul într-un mediu virtual, captivant şi interactiv.
Studiile Synevo care au precedat lansarea soluţiei s-au întins pe parcursul a doi ani şi au implicat peste 140 de copii, părinţi şi asistente medicale.
"Abordarea s-a concentrat, în primul rând, pe identificarea nevoilor micilor pacienţi, a părinţilor şi personalului medical, soluţia tehnologică fiind dezvoltată pe baza acestor date”, a declarat Oana Popa Rengle, director general Anamnesis, compania care a coordonat studiile de cercetare calitativă.
Potrivit specialiştilor, recoltarea cu VR poate avea beneficii şi în rândul pacienţilor pediatrici cronici, care necesită vizite frecvente în centrele de recoltare.
Proiectul VR Kids este disponibil deja în 12 centre de recoltare Synevo din oraşele Bucureşti, Arad, Ploieşti, Braşov, Bacău, Sibiu, Cluj, Timişoara, Constanţa, Galaţi şi Iaşi. Acestea sunt dotate cu echipamente speciale, respectiv ochelari VR, monitor şi o unitate centrală.
Tehnologia este recomandată copiilor cu vârsta mai mare de 6 ani, care au atracţie faţă de jocuri şi preferă distragerea atenţiei de la puncţionarea propriu-zisă.
Procedura nu este indicată copiilor cu probleme de vedere sau celor cu vârsta mai mică de 5 ani, deoarece aceştia au încă nevoie de contactul cu părintele, iar atenţia într-o animaţie nu poate fi captată decât pentru o perioadă scurtă de timp.
Synevo România administrează o reţea naţională de 21 laboratoare şi 147 de centre de recoltare a probelor biologice în 65 de localităţi.