Strategia Naţională de Control al Cancerului, aproape finalizată. Rol important pentru medicii de familie

Strategia Naţională de Control al Cancerului, aproape finalizată. Rol important pentru medicii de familie

Strategia Naţională de Control al Cancerului este aproape finalizată şi prevede un rol important pentru medicii de familie, ca parte a prevenţiei în sănătate, potrivit ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Strategia Naţională de Control al Cancerului din România este gândită ca parte a Planului european de control al cancerului.

"Există programe care se dezvoltă regional, ar trebui să se dezvolte naţional. Cred că cel mai important este să reuşim să schimbăm mentalităţi", a afirmat prof. Rafila, citat de Agerpres.

"Noi putem să avem programe desfăşurate la nivel naţional şi ele să nu fie accesate de populaţie şi atunci trebuie să lucrăm în zona de educaţie pentru sănătate, astfel încât oamenii să înţeleagă că aceste comportamente preventive le sunt utile nu numai pentru depistarea precoce a cancerului, ci şi pentru multe alte patologii cu care ne confruntăm", a completat ministrul.

Printre componentele-cheie ale strategiei se numără programele de screening şi vaccinarea, care trebuie extinse pentru a reduce povara mai multor forme de cancer.

"Avem programe de screening pentru cancer de col uterin, cancerul mamar şi cancerul colorectal. Utilizarea vaccinării anti-HPV, mai ales la fete, dar nu putem exclude nici băieţii din această vaccinare, vaccinarea împotriva hepatitei B duc la reducerea poverii acestor câtorva forme de cancer care sunt importante şi care creează nu numai mare mortalitate, ci şi foarte multă suferinţă", a spus prof. Alexandru Rafila.

Medicii de familie, care parte a prevenţiei în sănătate, trebuie să fie parte integrantă a acestui demers, iar accesul la pachetul de servicii preventive trebuie încurajat.

"Mai avem de lucru şi la nivelul asistenţei medicale primare. Colegii şi prietenii noştri de la cabinetele de medicină de familie trebuie să fie parte integrantă a acestui efort", a menţionat Alexandru Rafila.

"Cred că accesul la servicii medicale de asistenţă medicală primară şi mă refer aici la pachetul de servicii preventive trebuie încurajat şi financiar sau prin alte metode de natură administrativă, astfel încât acest efort pe care încercăm să îl facem la Ministerul Sănătăţii, dar neapărat în parteneriat cu organizaţii ale societăţii civile care îşi desfăşoară de foarte mulţi ani cu multă vizibilitate şi eficienţă astfel de programe, să aibă un impact asupra reducerii morbidităţii şi mortalităţii", a adăugat ministrul.

România are şi un plan naţional de combatere a cancerului, lansat în ianuarie de Administraţia Prezidenţială şi care urmează să fie depus în viitorul apropiat în Parlament sub formă de iniţiativă legislativă.

viewscnt