Studiu: Administrarea unui medicament autorizat recent pentru diabet ajută la scăderea sensibilă a greutăţii

Studiu: Administrarea unui medicament autorizat recent pentru diabet ajută la scăderea sensibilă a greutăţii

Administrarea unui medicament autorizat recent pentru tratamentul diabetului în Statele Unite a ajutat la scăderea sensibilă a greutăţii, cu până la 22,5%, la persoanele supraponderale sau obeze fără diabet, arată rezultatele unui studiu clinic de fază 3 publicate recent în The New England Journal of Medicine.

Astfel, studiul clinic SURMOUNT-1, randomizat, dublu-orb, a inclus 2.538 de pacienţi adulţi cu un indice al masei corporale (IMC) de cel puţin 27 (supraponderali sau obezi) şi cu cel puţin o complicaţie asociată excesului de masă corporală (precum hipertensiune sau colesterol ridicat), exclusiv diabet.

Participanţii au fost împărţiţi în patru grupuri egale: primul a primit medicamentul Mounjaro (substanţa activă tirzepatidă) în doză de 5 miligrame pe săptămână, timp de 72 de săptămâni, al doilea o doză de 10 miligrame pe săptămână, al treilea 15 miligrame şi al patrulea placebo.

Pe lângă tratament, participanţii la studiu au primit şedinţe de consiliere în privinţa dietei şi recomandarea de a face cel puţin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână.

La începutul studiului clinic, participanţii aveau o greutate medie de 104,8 kg şi un indice IMC mediu de 38.

Rezultatele studiului arată că, după 72 de săptămâni, participanţii care au primit doze de 5 mg de tirzepatidă au slăbit, în medie, 16 kg, cei care au primit doze de 10 mg - 22 kg, iar cei cu doze de 15 mg - 23,6 kg.

În procente, participanţii care au primit tirzepatidă au pierdut între 15% şi 20,9% din greutate după 72 de săptămâni de tratament, faţă de o scădere medie de 2,4-3,1% în grupul placebo.

Mai mult, aproape 40% din participanţii care au primit tratament au pierdut cel puţin 25% din greutate.

Spre comparaţie, în studiile clinice anterioare care au inclus doar participanţi cu diabet, scăderea medie a greutăţii participanţilor a fost de doar 15%.

"Acest lucru nu este neobişnuit. Impactul medicaţiei anterioare pentru slăbit reduce efectul la pacienţii cu diabet şi nu ştim încă exact de ce", a explicat dr. Robert Gabbay, director medical în cadrul Asociaţiei Americane a Diabetului, pentru CNN.

Medicamentul Mounjaro, dezvoltat de grupul farmaceutic Eli Lilly, a fost autorizat de către administraţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din SUA în mai 2022 ca tratament pentru îmbunătăţirea controlului glicemic la pacienţii adulţi cu diabet zaharat de tip 2, în asociere cu dietă şi activitate fizică.

Medicamentul nu este încă autorizat în Uniunea Europeană, fiind în curs de evaluare, după ce compania farmaceutică a depus o solicitare de autorizaţie de punere pe piaţă în decembrie 2021.

Tratamentul se administrează prin injecţie subcutanată o dată pe săptămână.

Cele mai frecvente reacţii adverse la administrarea medicamentului au fost greaţă, diaree şi constipaţie. Între 2,6% lşi 7,1% dintre participanţi, în funcţie de grupul în care au fost incluşi, au întrerupt tratamentul din cauza efectelor adverse.

viewscnt