STUDIU: Cafeaua ar putea reprezenta un pericol pentru oamenii cu hipertensiune arterială

STUDIU: Cafeaua ar putea reprezenta un pericol pentru oamenii cu hipertensiune arterială

Mulţi oameni se bucură în fiecare zi de o ceaşcă de cafea sau două sau poate chiar mai multe. Dar noi cercetări arată că persoanele cu hipertensiune arterială severă ar trebui să evite să bea cafea.

Studiul unor cercetători japonezi a constatat că persoanele care au tensiune arterială de 160/100 mmHg sau mai mare care consumă două sau mai multe căni de cafea zilnic au un risc dublu de deces din cauza bolilor de inimă, comparativ cu cele care nu beau cafea.

„Am fost surprinşi că observăm că un consum excesiv de cafea a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate prin boli cardiovasculare în rândul persoanelor cu hipertensiune severă, însă nu şi la cei fără hipertensiune sau cu hipertensiune de gradul 1”, a spus dr. Masayuki Teramoto, de la Şcoala de Medicină a Universităţii Osaka din Japonia şi autorul studiului.

„Consumul de ceai verde nu a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate prin boli cardiovasculare la niciuna din categoriile de persoane care se confruntă cu hipertensiune arterială”, a adăugat Teramoto.

Explicaţia ar fi că polifenolii - micronutrienţi cu proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante - ar putea fi cei responsabili pentru beneficiile ceaiului verde.

„Aceste efecte benefice ale ceaiului verde pot explica parţial de ce numai consumul de cafea a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate la persoanele cu hipertensiune arterială severă, în ciuda faptului că atât ceaiul verde, cât şi cafeaua conţin cofeină”, a spus Teramoto.

Analiza este observaţională, a avertizat cercetătorul, aşa că nu pot fi dovedite definitiv cauza şi efectul. Totuşi, „prezentul studiu poate susţine afirmaţia că un consum intens de cafea ar trebui evitat în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială severă”, a subliniat Teramoto, potrivit Medicinenet.com.

Pentru această cercetare, oamenii de ştiinţă au grupat persoanele din studiul Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer Risk în cinci categorii de niveluri de tensiune arterială: 130/85 sau mai mică (normal); 130-139/85-89 (normal ridicat); 140-159/90-99 (hipertensiune arterială gradul 1); 160-179/100-109 (hipertensiune arterială gradul 2); şi 180/110 mm Hg (hipertensiune arterială gradul 3).

Cercetătorii au clasificat cele mai mari două niveluri ale tensiunii arteriale drept hipertensiune severă.Adulţii din studiu locuiau în 45 de comunităţi japoneze şi au furnizat date prin examene de sănătate şi chestionare privind stilul de viaţă pe parcursul a 19 ani. Peste 800 de decese cardiovasculare au fost documentate în timpul perioadei de studiu.

,,Cafeaua este un subiect de cercetare interesant, deoarece este atât de frecvent consumată şi poate avea atât efecte bune, cât şi rele. Este probabil că aceste efecte variază de la o persoană la alta, din cauza geneticii, comportamentelor şi a altor expuneri”, sunt de părere cercetărorii japonezi.

Alte studii au descoperit legături între cafea şi un risc scăzut de diabet de tip 2 şi unele tipuri de cancer, controlând apetitul şi scăzând riscul de depresie, au observat autorii studiului.

Citeşte:

Cafeaua poate contribui la prevenirea diabetului de tip 2 

 Studiu: Cafeaua ar putea avea proprietăţi benefice pentru pacienţii cu cancer colorectal  0

viewscnt