Doar pentru că o persoană a făcut o formă uşoară de COVID-19 nu înseamnă că nu va dezvolta COVID lung, atrag atenţia cercetătorii americani, care au publicat un studiu pe această temă în Journal of the American Medical Association.
„Am descoperit că 90% dintre persoanele care trăiesc cu long COVID au experimentat iniţial doar o boală uşoară cu COVID-19”, au precizat cercetătorii dr. Sarah Wulf Hanson şi dr. Theo Vos, ambii de la Universitatea din Washington.
„După ce a dezvoltat COVID lung, persoana obişnuită a experimentat simptome precum oboseală, dificultăţi de respiraţie şi probleme cognitive, cum ar fi ceaţa creierului -- sau o combinaţie a acestora -- care au afectat funcţionarea zilnică. Aceste simptome au avut un impact asupra sănătăţii la fel de sever precum efectele pe termen lung ale leziunilor cerebrale traumatice”, au atras atenţia oamenii de ştiinţă americani.
Echipa de cercetare a analizat datele din 54 de studii pe 1,2 milioane de oameni din 22 de ţări care au raportat că au simptome de COVID. Ei au definit COVID lung ca o continuare a simptomelor la 3 luni după infecţia iniţială, acele simptome durând cel puţin 2 luni.
Studiul a constatat că femeile aveau un risc de două ori mai mare ca bărbaţii de a dezvolta COVID lung şi de patru ori mai mare decât cel al copiilor.
O persoană din 7 infectate avea încă simptome un an mai târziu. Persoanele care au fost spitalizate cu COVID-19 aveau mai multe şanse de a dezvolta COVID de lungă durată, dar majoritatea pacienţilor cu COVID nu au fost spitalizaţi.
Majoritatea persoanelor din studiu au fost infectate înainte ca Omicron să devină tulpina dominantă. Nu este clar dacă infecţiile cu Omicron vor duce la COVID lung, dar cercetările iniţiale arată un risc mai mic, au scris cercetătorii, potrivit siteului webmd.com.
,,Long COVID are un impact imens asupra vieţii oamenilor şi asupra capacităţii lor de a lucra”, au scris Hanson şi Vos, menţionând că ar trebui să fie o prioritate găsirea de tratamente eficiente şi accesibile pentru COVID lung.
Potrivit unei estimări a biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cel puţin 17 milioane de europeni au suferit de tulburări pe termen lung legate de Covid în 2020 şi 2021.
Cifra reprezintă peste 16% din cele 102,4 milioane de persoane care au fost infectate cu coronavirus în primii doi ani ai pandemiei în cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS.