Studiu: Coronavirusurile pot supravieţui timp de o lună pe alimente congelate

Studiu: Coronavirusurile pot supravieţui timp de o lună pe alimente congelate

Coronavirusurile, categorie din care face parte şi SARS-CoV-2, pot supravieţui pe carne şi peşte congelate timp de până la 30 de zile, arată un nou studiu realizat de cercetători americani. 

Cercetarea a fost iniţiată după apariţia focarelor de Covid-19 din Asia, unde carnea ambalată a fost suspectată ca sursă a virusului. Studiul a fost efectuată pe pui congelat, carne de vită, porc şi somon.

„Deşi s-ar putea să nu ţineţi carnea în frigider timp de 30 de zile, s-ar putea să o depozitaţi atât de mult timp în congelator”, a precizat autoarea studiului, Emily S. Bailey, profesor asistent la Departamentul de Sănătate Publică din cadrul colegiului de farmacie şi ştiinţe ale sănătăţii a universităţii Campbell, din Carolina de Nord, SUA.

Echipa de cercetare nu a folosit coronavirusul real care provoacă Covid-19, ci virusuri surogat cu proteina spike similară.

Cercetătorii au depozitat produsele la temperaturi de refrigerare (4 grade C) şi la temperaturi de congelare (-20 grade C).

„Am descoperit că viruşii pot fi cultivaţi şi după ce au fost îngheţaţi pentru toată aceată perioadă de timp”, a precizat cercetătoarea într-un comunicat de presă.

Concluziile au fost publicate în Applied and Environmental Microbiology, o revistă a Societăţii Americane de Microbiologie.

Cercetătorii consideră că descoperirile sunt semnificative deoarece SARS-CoV-2 se poate reproduce şi în intestin, nu doar în tractul respirator, unde majoritatea oamenilor simt efectele.

Trei tulpini de virus au fost folosite ca surogat în studiu, inclusiv două coronavirusuri animale. Toate cele trei tulpini surogat au mai fost folosite ca înlocuitori în studiile anterioare pentru SARS-CoV-2.

Cercetatorii au descoperit ca virusurile s-au descurcat cel mai bine la temperaturile scazute de congelare faţă de temperaturile de stocare din frigider. Ei au obţinut rezultate diferite, în funcţie de produsele alimentare.

Conform specialiştilor, studiul subliniază importanţa unei igiene riguroase în recoltarea, transportul, ambalarea şi distribuţia produselor alimentare.

„Sunt necesare eforturi continue pentru a preveni contaminarea alimentelor şi a suprafeţelor de procesare a alimentelor, a mâinilor lucrătorilor, a cuţitelor şi altor ustensile de procesare a alimentelor”, au scris autorii. Ei au subliniat şi faptul că trebuie adresată şi problema dezinfectării alimentelor înainte de ambalare.

viewscnt