O nouă analiză făcută pe aproape şase milioane de pacienţi confirmă faptul că persoanele care prezintă simptome de lungă durată după un diagnostic de COVID-19 se confruntă cu un risc mult mai mare de complicaţii cardiovasculare.
Noua revizuire sistematică şi meta-analiză, care a inclus date din 11 studii majore, va fi prezentată la viitoarea reuniune anuală a Colegiului American de Cardiologie şi la Congresul Mondial de Cardiologie din New Orleans.
În general, cercetătorii au descoperit că pacienţii cu COVID lung au avut riscuri de două ori mai mari de a suferi de complicaţii cardiace, cum ar fi dureri în piept şi dificultăţi de respiraţie, decât pacienţii care nu au avut niciodată COVID-19.
„COVID-19 este mai mult decât o simplă boală respiratorie – este un sindrom care poate afecta inima”, a declarat Joanna Lee, studentă la Universitatea de Medicină David Tvildiani din Georgia, autoarea principală a studiului.
„Clinicienii ar trebui să fie conştienţi de faptul că pot exista complicaţii cardiace şi să investigheze în continuare dacă un pacient se plânge de aceste simptome, chiar şi la mult timp după contractarea COVID-19. Pentru pacienţi, sfatul ar fi dacă aţi avut COVID-19 şi continuaţi să aveţi dificultăţi de respiraţie sau orice fel de noi probleme cardiace, ar trebui să mergeţi la medic şi să faceţi o verificare”, a spus Joanna Lee.
În acest studiu, COVID lung a fost definit ca fiind prezent la orice pacient care încă se confruntă cu simptome COVID-19 la două luni după infectare. Nu există o definiţie universală a termenului, care a fost folosit din ce în ce mai mult pe măsură ce specialiştii continuă să urmărească impactul pe termen lung al acestui virus volatil.
Lee şi colab. îşi vor prezenta concluziile pe 6 martie 2023, la reuniunea Colegiului American de Cardiologie şi la Congresul Mondial de Cardiologie din New Orleans, se arată pe siteul cardiovascularbusiness.com.
Într-o notă similară, un studiu recent împărtăşit de Academia Americană de Neurologie a constatat că şi cazurile uşoare de COVID prelungit pot duce la modificări funcţionale şi structurale ale creierului.
O altă cercetare a scos la iveală că oamenii continuă să aibă leziuni ale mai multor organe la ani după COVID. Într-un studiu pe 536 de pacienţi cu COVID lung, scanările RMN au identificat afectarea mai multor organe organe la 62% dintre participanţi la şase luni după diagnosticul iniţial. 29% dintre aceşti indivizi au continuat să prezinte leziuni la cel puţin un organ la 12 luni după ce au fost diagnosticaţi cu COVID.