Dietele vegetariene sunt o alegere sănătoasă atunci când vine vorba de copii, având în vedere că ei se află în plin proces de creştere? La această întrebare a răspuns un studiu, care sugerează că sunt sănătoase, însă a constatat că tinerii vegetarieni pot fi subponderali.
Studiul, derulat pe 9.000 de copii mici, a constatat că cei care urmau diete vegetariene aveau, în medie, greutatea şi înălţimea similare cu semenii lor care consumau carne. Au fost, de asemenea, la egalitate în ceea ce priveşte nivelurile sanguine de fier şi vitamina D, mai greu de atins cu o dietă fără carne, peşte şi, uneori, produse lactate.
Singura problemă a fost că aceea că vegetarienii aveau de două ori mai multe şanse decât ceilalţi copii să fie subponderali. Cu toate acestea, marea majoritate -- 94% -- nu au fost.
Descoperirile, publicate în revista Pediatrics, sunt în acord cu ghidurile existente. Academia de Nutriţie şi Dietetică e de părere că dietele vegetariene bine planificate sunt potrivite pentru oamenii de toate vârstele, inclusiv pentru copiii mici.
,,Dar, în timp ce astfel de diete sunt considerate sănătoase, relativ puţine studii au analizat impactul asupra creşterii şi stării nutriţionale a copiilor”, a remarcat dr. Jonathon Maguire, cercetătorul principal al noii lucrări.
„Din ce în ce mai mulţi părinţi aleg diete vegetariene pentru copiii lor şi acei părinţi, mai mult decât probabil vegetarieni înşişi, sunt în mod obişnuit foarte atenţi în a se asigura că cei mici primesc nutrienţii de care au nevoie. Acest studiu sugerează că orice ar face aceşti părinţi, funcţionează bine”, a spus Maguire, care este şi medic pediatru la Spitalul St. Michael's Unity Health Toronto.
Când dietele vegetariene sunt făcute corect, ele sunt bogate în legume, fructe, cereale bogate în fibre, fasole şi adesea produse lactate şi ouă. De asemenea, de obicei se evită alimentele procesate bogate în zaharuri adăugate şi cu valoare nutritivă scăzută.
În ceea ce priveşte probabilitatea mai mare de-a fi subponderali copiii vegetarieni, Maguire a spus că acest aspect ar trebui supravegheat de către medicii pediatri. Părinţii copiilor subponderali ar putea avea nevoie de ajutor de la un specialist în nutriţie pentru a crea o dietă echilibrată.
Pentru unii copii mici care urmează diete vegetariene, conţinutul ridicat de fibre poate fi o problemă: alimentele bogate în fibre sunt săţioase, dar adesea destul de scăzute în calorii, a semnalat Amy Reed, dietetician pediatru la Spitalul de Copii din Cincinnati şi purtător de cuvânt al Academiei de Nutriţie şi Dietetică.
,,Cu dietele fără carne, anumiţi nutrienţi ar putea fi mai greu de obţinut în cantităţile potrivite - inclusiv zinc, vitamina B12, proteine şi calciu. Dar depinde de ce alimente mănâncă copiii”, a declarat Reed, potrivit MedicineNet.com.
Dacă copiii consumă ouă şi produse lactate, nu sunt motive de îngrijorare. În plus, copiii pot obţine acei nutrienţi din alimente vegetale, cum ar fi fasolea, nucile şi alimentele fortificate, cerealele şi drojdiile nutritive.
„Este important să ai o minte deschisă. Dietele vegetariene pot fi sănătoase la orice vârstă”, a afirmat Amy Reed.
Rezultatele studiului se bazează pe 8.907 copii canadieni care aveau, în medie, 2 ani la începutul cercetării şi care au fost urmăriţi în medie trei ani. La începutul studiului, 248 de copii erau vegetarieni.
În general, cercetătorii au descoperit că micuţii care urmau o dietă fără carne au avut dezvoltare similară în ceea ce priveşte creşterea, greutatea şi nivelurile sanguine de fier, vitamina D şi colesterol cu copiii care consumau carne. Singura diferenţă a fost în riscul de a fi subponderali: aproximativ 6% dintre copiii vegetarieni erau subponderali, faţă de aproximativ 3% dintre copiii care mănâncă carne.
Marea majoritate a copiilor care urmau diete fără carne au fost vegetarieni, nu vegani (fără toate produsele de origine animală, inclusiv lactate şi ouă). Iar copiii vegetarieni consumau aproximativ la fel de mult lapte de vacă ca şi copiii nevegetarieni - cu puţin peste o cană pe zi.
Reed a observat că, în general, copiii sunt adesea „fixaţi” pe un număr mic de alimente între 2 şi 5 ani.„Mulţi copii de această vârstă sunt vegetarieni auto-impuşi şi nu mănâncă carne. Copiii mici pot găsi carnea dificil de mestecat şi înghiţit şi ar putea prefera surse de proteine precum fasolea”, a subliniat Reed.
În opinia dieteticienei este important ca părinţii şi copiii să mănânce deopotrivă multe alimente vegetale.