Studiu: Dimensiunea familiei poate influenţa funcţionarea cognitivă

Studiu: Dimensiunea familiei poate influenţa funcţionarea cognitivă

Părinţii care au trei sau mai mulţi copii pot avea mai târziu în viaţă probleme cu funcţionarea cognitivă, susţin mai mulţi cercetători. Potrivit acestora, efectul negativ nu este de neglijat, fiind echivalent cu 6,2 ani de îmbătrânire.

Prin urmare, sugerează că studiile viitoare ar trebui să abordeze efectele potenţiale ale lipsei
copiilor în familie sau ale unui singur copil asupra cogniţiei târzii, dar ar trebui să continue şi cercetările cu privire la familiile cu mai mulţi copii.

Un nou studiu derulat de Columbia University Mailman School of Public Health şi Robert Butler Columbia Aging Center şi Université Paris-Dauphine - PSL a constatat că a avea trei sau mai mulţi copii faţă de a avea unul sau doi copii are un efect negativ asupra cogniţiei târzii.

Rezultatele au mai indicat că acest efect a fost cel mai puternic în Europa de Nord, unde o fertilitate mai mare scade resursele financiare, dar nu îmbunătăţeşte resursele sociale în această regiune.

Acesta este primul care studiază efectul cauzal al fertilităţii ridicate asupra cogniţiei târzii.

Până acum, fertilitatea nu a primit prea multă atenţie ca un potenţial predictor al cunoaşterii târzii în viaţă, în comparaţie cu alţi factori, cum ar fi educaţia sau ocupaţia.

„Înţelegerea factorilor care contribuie la o cunoaştere optimă a vieţii târzii este esenţială pentru asigurarea îmbătrânirii cu succes la nivel individual şi social – în special în Europa, unde dimensiunea familiei s-a redus şi populaţiile îmbătrânesc rapid”, a spus dr. Vegard Skirbekk, de la Columbia Mailman School.

„Pentru indivizi, sănătatea cognitivă la sfârşitul vieţii este esenţială pentru menţinerea independenţei şi pentru a fi activ social şi productiv la sfârşitul vieţii. Pentru societăţi, asigurarea sănătăţii cognitive a populaţiei în vârstă este esenţială pentru extinderea vieţii profesionale şi reducerea costurilor de îngrijire a sănătăţii şi nevoilor de îngrijire”, a spus prof. Eric Bonsang de la Universitatea Paris-Dauphine - PSL.

Cercetătorii au analizat datele din Survey of Health, Aging and Retirement in Europe (SHARE) pentru a examina măsura în care a avea trei sau mai mulţi copii faţă de doi copii afectează cauzal cunoaşterea târzie a vieţii.

SHARE analizează eşantioane reprezentative ale populaţiilor mai în vârstă din 20 de ţări europene şi Israel, inclusiv Austria, Belgia, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia şi Elveţia.

Participanţii aveau 65 de ani sau mai mult şi aveau cel puţin doi copii biologici.

Pe baza unor metode econometrice avansate care pot dezlega cauzalitatea de asocierile simple, dovezile sugerează că faptul că a avea trei sau mai mulţi copii faţă de doi copii este legat de o cogniţie mai proastă a vieţii târzii.

De asemenea, au descoperit că acest efect este similar atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Fertilitatea poate afecta sănătatea cognitivă prin mai multe căi. În primul rând, a avea un copil suplimentar implică adesea costuri financiare considerabile, reduce veniturile familiei şi creşte probabilitatea de a ajunge sub pragul sărăciei, scăzând astfel nivelul de trai pentru toţi membrii
familiei şi, posibil, provocând griji şi incertitudini financiare, care ar putea contribui la deteriorarea cognitivă.

În al doilea rând, a avea un copil suplimentar este legată cauzal de participarea mai scăzută a femeilor pe piaţa muncii, mai puţine ore lucrate şi câştiguri mai mici.

În al treilea rând, a avea copii scade riscul de izolare socială în rândul persoanelor în vârstă, care este un factor de risc cheie pentru tulburări cognitive şi demenţă şi, adesea, creşte nivelul de interacţiune socială şi de sprijin, care poate fi de protecţie împotriva declinului cognitiv la vârste mai înaintate.

În cele din urmă, a avea copii poate fi stresant, poate afecta comportamentele de risc pentru sănătate şi poate afecta negativ dezvoltarea cognitivă a adulţilor. Părinţii cu mai mulţi copii pot experimenta mai mult stres, au mai puţin timp să se relaxeze şi să investească în activităţi de timp liber stimulatoare cognitiv. Acest lucru poate implica privarea de somn pentru părinte.

„Efectul negativ este asupra funcţionării cognitive şi nu este de neglijat, este echivalent cu 6,2 ani de îmbătrânire”, a menţionat Bonsang.

„Având în vedere amploarea efectului, studiile viitoare asupra cogniţiei târzii ar trebui să examineze şi fertilitatea ca un prognostic alături de predictori cercetaţi mai des, cum ar fi educaţia, experienţele ocupaţionale, exerciţiile fizice şi sănătatea mentală şi fizică”, a observat Skirbekk, potrivit siteului ScienceDaily.com.

viewscnt