Studiu: Intervalul optim între prima şi a doua doză de vaccin Pfizer/BioNTech este de 8 săptămâni

Studiu: Intervalul optim între prima şi a doua doză de vaccin Pfizer/BioNTech este de 8 săptămâni

Intervalul optim între prima şi a doua doză de vaccin Pfizer/BioNTech este de 8 săptămâni, deoarece are ca efect generarea unui răspuns imunitar maxim, arată un nou studiu realizat de cercetători din Marea Britanie. 

Studiul a fost finanţat de Departamentul pentru Sănătate şi Asistenţă Socială (DHSC) din Marea Britanie şi arată că, spre deosebire de intevalul între cele două doze recomandat de producător, de 3 săptămâni, un interval de 8 săptămâni generează o cantitate maimare de anticorpi specifici SARS-CoV-2.

La începutul campaniei de imunizare din Marea Britanie, experţii reuniţi în comitetul responsabil de vaccinare, JCVI, a recomandat un interval de 12 săptămâni între administrarea celor două doze atât pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, cât şi pentru AstraZeneca, potrivit The Guardian.

Argumentul era că numărul de doze disponibile este redus, astfel încât era important să fie vaccinate cât mai multe persoane măcar cu o doză pentru a creşte imunitatea celor vulnerabili în faţa Covid-19.

Ulterior, în luna mai, intervalul a fost redus la 8 săptămâni ca urmare a pericolului generat de răspândirea rapidă a variantei delta, mai contagioasă şi în faţa căreia doar administrarea a două doze de vaccin conferă o protecţie importantă.

Noul studiu arată că decizia de a administra a doua doză la 8 săptămâni după prima a fost corectă, deoarece acest interval creşte protecţia oferită persoanelor imunizate.

Studiul a inclus 503 de angajaţi din sectorul sănătăţii care au fost vaccinaţi cu vaccinul Pfizer/BioNTech, din care 44% au fost confirmaţi anterior cu infecţie cu SARS-CoV-2.

O parte dintre angajaţi au fost vaccinaţi la interval scurt între cele 2 doze, de 3 sau 4 săptămâni, în timp ce o parte au fost imunizaţi la un interval mai lung (10 săptămâni). La ambele grupuri, vaccinare a generat un răspuns imunitar puternic.

Cu toate acestea, la persoanele care au primit doza de rapel la un interval mai lung, nivelul de anticorpi a fost mai ridicat, la fel ca nivelul celulelor T, care păstrează o "memorie imunitară " în urma unei infecţii.

Totuşi, în cazul unui interval mai lung între cele două doze, înaintea dozei de rapel se înregistrează o scădere mai mare a anticorpilor specifici, ceea ce creşte vulnerabilitatea în faţa unei infecţii, mai ales în cazul variantei delta, mai arată studiul.

viewscnt