Studiu: Modificări ale biomarkerilor de expunere şi de potenţial risc după 360 de zile la fumătorii care au trecut la un produs de încălzire a tutunului

Studiu: Modificări ale biomarkerilor de expunere şi de potenţial risc după 360 de zile la fumătorii care au trecut la un produs de încălzire a tutunului

Rezultatele complete ale unui studiu efectuat pe durata unui an de zile arată că fumătorii care au trecut exclusiv la un produs care încălzeşte tutunul au obţinut îmbunătăţiri semnificative în privinţa mai multor indicatori de potenţial de risc asociat dezvoltării timpurii a unor afecţiuni (între care boli pulmonare, cancer şi boli cardiovasculare), în comparaţie cu cei care au continuat să fumeze. 

 Rezultatele complete, publicate recent în revista internaţională Internal and Emergency Medicine[i], completează rezultatele privind efectele favorabile raportate la trei şi şase luni ale aceluiaşi studiu.

Îmbunătăţirile remarcate s-au menţinut pe parcursul celor douăsprezece luni ale studiului şi vin în completarea dovezilor ştiinţifice care arată că produsele care încălzesc tutunul reprezintă o alternativă mai puţin riscantă pentru fumătorii adulţi care altfel nu ar renunţa la fumat[ii],[iii].

Pe baza indicatorilor timpurii ai bolilor evaluaţi, fumătorii care au trecut complet la un produs care încălzeşte tutunul în loc să continue să fumeze au înregistrat:

  • Reducerea semnificativă şi susţinută a unui biomarker cu potenţial de a provoca leziuni ADN asociate cancerului pulmonar.
  • Reducerea semnificativă şi susţinută a numărului de celule albe din sânge, un marker inflamator asociat dezvoltării precoce a bolilor cardiovasculare şi a altor boli asociate fumatului.
  • Îmbunătăţirea susţinută a colesterolului HDL, asociat dezvoltării reduse a bolilor cardiovasculare.
  • Îmbunătăţirea semnificativă şi susţinută a unui indicator al sănătăţii pulmonare (FeNO).
  • Îmbunătăţirea semnificativă şi susţinută a unui indicator cheie al stresului oxidativ, un proces implicat în mai multe boli asociate fumatului, precum cele cardiovasculare.

Participanţii la acest studiu controlat, derulat pe o perioadă de un an, sunt fumători din Marea Britanie, cu vârsta cuprinsă între 23 şi 55 de ani, cu o stare generală de sănătate bună.

Fumătorii care nu intenţionau să renunţe au fost alocaţi pe grupuri de comparaţie aleatorii, între care cei care au continuat să fumeze, iar alţii să folosească doar produsul care încălzeşte tutunul. Fumătorii care au indicat că doresc să renunţe la fumat au beneficiat de terapie de înlocuire a nicotinei şi acces la un consilier pentru renunţare.

Un grup de persoane care nu au fumat niciodată a fost inclus de asemenea în studiu, pentru a acţiona ca grup de control, iar aceştia nu au folosit produse din tutun sau nicotină.

Acest studiu a fost conceput pentru a cerceta potenţialul de reducere a riscului al produsului care încălzeşte tutunul, atunci când este utilizat într-un cadru real, spre deosebire de un cadru clinic.

Participanţii la studiu au avut un program de vizite medicale lunare, în cadrul cărora li s-au colectat probe de sânge, urină şi li s-au efectuat alte teste.

Aceste eşantioane au fost testate pentru „biomarkeri de expunere” (la anumite substanţe nocive ale fumului de ţigară) şi „biomarkeri de risc potenţial”.

În 2000, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a comandat un raport Institutului de Medicină al SUA, care a analizat bazele ştiinţifice pentru reducerea efectelor nocive ale fumatului, analizând ce dovezi ştiinţifice ar putea fi necesare pentru a stabili dacă noile produse din tutun şi nicotină ar putea juca un rol în reducerea efectelor nocive ale fumatului.

Acest raport a propus că noile produse cu niveluri substanţial reduse de toxine în emisiile lor în comparaţie cu ţigările convenţionale ar putea oferi alternative mai puţin riscante pentru fumătorii care altfel nu s-ar lăsa de fumat, dacă ar fi utilizate drept înlocuitori satisfăcători la ţigările convenţionale; că profilul de risc redus al unui produs nou ar putea fi stabilit prin dovezi ştiinţifice şi că abordările de reglementare ar trebui să ia în considerare dacă introducerea de noi produse ar proteja sănătatea populaţiei şi nu doar sănătatea fumătorilor. Publicaţia internaţională Springer citează mai multe propuneri publicate până în prezent, care analizează tipurile de studii chimice, toxicologice şi clinice care ar trebui derulate pentru a evalua potenţialul de risc redus al noilor produse.

În ultimul deceniu au apărut două categorii de produse din tutun şi nicotină cu risc potenţial redus - produse care încălzesc tutunul (THP) şi produse de vaping.

Ambele categorii folosesc obiceiul ritualic al fumătorilor de a aduce produsul la gură, de a inhala emisiile şi de a furniza nicotină.

Produsele pe bază de vapori de obicei nu folosesc tutun, ci nicotină de înaltă puritate adăugată la glicerol şi/sau propilenglicol pentru a crea un aerosol printr-o bobină care este încălzită electronic.

THP-urile pe de altă parte, uneori descrise ca produse care încălzesc tutunul sau produse care nu ard tutunul, folosesc dispozitive electronice alimentate cu baterii pentru a încălzi tutunul la mai puţin de 350 °C, evitând arderea şi formarea multor substanţe nocive care se găsesc în fumul de ţigară, în acelaşi timp eliberând nicotină şi generând un aerosol.

- - -

[i] Gale N, McEwan M, Hardie G et al (2022) Changes in biomarkers of exposure and biomarkers of potential harm after 360 days in smokers who either continue to smoke, switch to a tobacco heating product or quit smoking. Intern Emerg Med. https://doi.org/10.1007/s11739-022-03062-1

[ii] Gale N, McEwan M, Camacho OM et al (2021) Changes in biomarkers of exposure on switching from a conventional cigarette to the glo tobacco heating product: a randomized, controlled ambulatory study. Nicotine Tob Res 23(3):584–591. https://doi.org/10.1093/ntr/ntaa135

[iii] Gale N, McEwan M, Camacho OM et al (2021) Changes in biomarkers after 180 days of tobacco heating product use: a randomised trial. Intern Emerg Med 16:2201–2212. https://doi.org/10.1007/s11739-021-02798-6

iiii  Goodall S, Gale N, Thorne D, Hadley S, Prasad K, Gilmour I, Miazzi F, Proctor C, (2022) Evaluation of behavioural, chemical, toxicological and clinical studies of a tobacco heated product glo™ and the potential for bridging from a foundational dataset to new product iterations. Toxicology Reports. https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2022.06.014.

viewscnt