Studiu: Radioterapia ar putea stimula sistemul imun să distrugă tumorile

Studiu: Radioterapia ar putea stimula sistemul imun să distrugă tumorile

O echipă de cercetători germani a identificat o nouă abordare în lupta cu cancerul, prin folosirea radioterapiei pentru a stimula sistemul umun să lupte cu cancerul. 

Studiul a fost publicat recent în "Journal of General Physiology" de către o echipă de cercetători de la TU Darmstadt şi Centrul de Cercetare GSI Helmholtz, Germania.

Echipa de cercetare a identificat, într-o primă fază, faptul că radiaţia ionizantă folosită în radioterapie declanşează o lanţ de semnale de calciu în celulele sistemului imunitar.

Radiaţia ionizantă este folosită cu succes, de mult timp, pentru a distruge sau a încetini creşterea celulelor tumorale.

Totuşi, în ultimele două decenii unii cercetători au sugerat că eficacitatea radioterapiei poate fi crescută atunci când este asociată cu metode de stimulare a sistemului imunitar.

Cercetătorii germani au analizat efectul radiaţiei ionizante şi au descoperit că aceasta are un efect direct asupra limfocitelor C, care sunt o componentă esenţială a sistemului imunitar.

Echipa coordonată de dr. Dominique Tandl, de la departamentul de biologie al TU Darmstadt, a reuşit să demonstreze că o doză relevantă clinic de radiaţie asupra limfocitelor T declanşează un lanţ de semnale la nivelul sistemului imunitar, care începe cu eliberarea de calciu (substanţă-mesager Ca2+) în celule.

Eliberarea calciului duce la apariţia unor oscilaţii la nivelul concentraţiei Ca2+ din celule, care au ca efect deplasarea unui factor de transcripţie din citoplasmă către nucleul celular.

Această deplasare are ca efect iniţierea unei experesii genetice, ceea ce determină celulele să producă proteine cu un rol important în răspunsul imun, precum citokinele.

Potrivit autorilor studiului, medicina ar putea utiliza efectul radiaţiei folosite în radioterapie pentru a stimula limfocitele C, îmbunătăţind tratamentele pentru cancer.

"Este posibil să creştem efectul distrugător al radiaţiei ionizante asupra celulelor tumorale şi, în acelaşi timp, să stimulăm sistemul imun cu ajutorul aceleiaşi radiaţii", a explicat prof. Gerhard Thiel de la TU Darmstadt şi coautor al studiului, citat de sciencedaily.com.

viewscnt