Un studiu recent al universităţii din Bergen, din Norvegia, arată că nivelul ridicat al acidului metilmalonic seric (din plasmă) estimează un risc crescut de infarct miocardic acut şi de deces la pacienţii cu boală coronariană.
Acidul metilmalonic (MMA) este o substanţă produsă în urma descompunerii în organism a aminoacizilor, acizilor graşi cu lanţuri impare şi a colesterolului. S-a raportat că, la pacienţii cu boli de inimă şi insuficienţă renală, concentraţia de MMA în sânge este ridicată, iar un nivel mai ridicat de MMA în plasmă este considerat un marker al deficienţei de vitamina B12.
„În studiul nostru, am analizat asocierea MMA serică cu riscul de infarct miocardic acut şi de deces la 7662 de participanţi din două cohorte mari şi independente de pacienţi evaluaţi fie pentru suspiciune de boală coronariană, fie pentru boală coronariană existentă", spune autorul principal al articolului, cercetătorul Indu Dhar de la universitatea din Bergen.
Cercetătorii au constatat că, în ambele cohorte, un nivel mai ridicat de MMA în plasmă a fost asociat cu o funcţie renală redusă şi cu un status scăzut de B12 la momentul iniţial. Cu toate acestea, un nivel mai ridicat de MMA în plasmă a estimat un risc crescut pe termen lung de infarct miocardic acut şi de decese generale şi cardiovasculare, independent de funcţia renală şi de starea vitaminei B12.
„Acest lucru poate sugera că relaţia de risc dintre MMA şi rezultatele obţinute nu este explicată doar de statutul vitaminei B12 sau de funcţia renală", spun autorii, în articolul publicat în Journal of Internal Medicine.
O altă constatare importantă rezultată în urma acestei cercetări a fost asocierea pozitivă dintre MMA seric şi riscul de deces din cauze non-cardiovasculare în primul rând la pacienţii evaluaţi pentru suspiciunea de boală coronariană, justificând astfel continuarea cercetărilor pentru a explora MMA într-o perspectivă mai largă, dincolo de bolile cardiovasculare.
„Studiile viitoare ar trebui să investigheze, de asemenea, rolul potenţial al MMA ca reglator important al metabolismului energetic şi al lipidelor", a precizat Dhar.