Un adult din patru din lumea întreagă cu vârsta peste 25 de ani va suferi un accident vascular cerebral în timpul vieţii. Un nou studiu scoate la iveală un avantaj în plus pentru persoanele care se vaccinează împotriva gripei şi anume un risc mai scăzut de accident vascular cerebral.
Cercetătorii din Spania au descoperit că, dintre aproape 86.000 de adulţi de vârstă mijlocie şi peste, cei care au primit vaccinul anual antigripal au avut un risc mai mic de-a face un accident vascular cerebral ischemic în anul următor.
Accidentele vasculare cerebrale ischemice, care reprezintă majoritatea accidentelor vasculare cerebrale, sunt cauzate de un cheag de sânge care diminuează fluxul de sânge către creier.
Reducerea riscului legat de vaccinul împotriva gripei nu a fost uriaşă: în medie, persoanele vaccinate au avut cu 12% mai puţine şanse de a suferi un accident vascular cerebral în comparaţie cu persoane nevaccinate.
Dr. Francisco Jose de Abajo, cercetătorul implicat în studiu, a subliniat contextul mai mare: un număr mare de oameni din întreaga lume suferă un accident vascular cerebral în fiecare an, iar un număr mare de persoane primesc sau ar putea primi un vaccin împotriva gripei. ,,Deci, chiar şi un efect protector modest al vaccinării s-ar putea traduce într-un număr substanţial de accidente vasculare cerebrale evitate”, a spus de Abajo, profesor la Universitatea Alcalá din Madrid.
Aceasta presupune, totuşi, că vaccinul antigripal reduce direct riscul de accident vascular cerebral. Noile descoperiri, publicate în revista Neurology, nu dovedesc acest lucru, ele arată doar o asociere între vaccinarea antigripală şi riscul mai scăzut de accident vascular cerebral.
,,Este dificil să ţinem cont de toate diferenţele dintre persoanele care se vaccinează anual împotriva gripei şi cele care nu se vaccinează. Persoanele care primesc vaccinurile recomandate sunt probabil, de exemplu, mai conştiincioase în privinţa sănătăţii în multe feluri: mâncând mai sănătos, făcând exerciţii fizice sau luând medicamente pentru a avea sub control afecţiuni precum hipertensiunea arterială sau colesterolul crescut”, a spus dr. Francisco Jose de Abajo, potrivit MedicineNet.com.
Totuşi cercetătorii au luat în considerare anumite diferenţe, inclusiv greutatea corporală, fumatul şi afecţiunile cronice şi legătura dintre vaccinarea antigripală şi riscul mai scăzut de accident vascular cerebral a fost menţinută.
De asemenea, au analizat dacă persoanele care au făcut o altă vaccinare recomandată cum ar fi cea cu vaccinul pneumococic au avut un risc mai mic de accident vascular cerebral. S-a dovedit că nu.
,,Acesta este unul dintre punctele forte ale studiului. Dacă vaccinarea împotriva gripei este pur şi simplu un indicator al sănătăţii mai bune, atunci te-ai aştepta ca şi alte vaccinări să fie legate de un risc mai mic de accident vascular cerebral. De ce ar ajuta o vaccinare împotriva gripei să prevină un accident vascular cerebral? Se ştie că infecţia cu gripă poate creşte temporar riscul de accident vascular cerebral la persoanele vulnerabile. Deci, teoretic, un vaccin care ajută la prevenirea gripei ar preveni, la rândul său, unele accidente vasculare cerebrale”, a explicat dr. Mitchell Elkind, profesor de neurologie la Universitatea Columbia din New York.
Studiul a constatat că riscul de accident vascular cerebral a scăzut rapid după ce oamenii au fost vaccinaţi - în decurs de două săptămâni până la o lună. Iar beneficiul a apărut în perioada „pre-epidemică”, un moment în care oamenii ar fi vaccinaţi împotriva gripei, dar virusul nu ar fi încă circulat pe scară largă.
,,Este posibil ca vaccinul să reducă inflamaţia sau să aibă alte efecte benefice asupra vaselor de sânge. Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a răspunde la aceste întrebări”, a spus dr. Elkind
Descoperirile se bazează pe cercetările făcute la adulţi cu vârste cuprinse între 40 şi 99 de ani ale căror fişe medicale făceau parte dintr-o bază de date spaniolă de îngrijire primară. Peste 14 ani, 14.322 dintre ei au suferit pentru prima dată un accident vascular cerebral ischemic.
Cercetătorii au comparat fiecare dintre ei cu cinci pacienţi fără AVC de aceeaşi vârstă şi sex. În ambele grupuri de pacienţi, aproximativ 40% au făcut vaccinarea împotriva gripei.
„Vaccinul antigripal nu este 100% eficient”, a spus neurologul cîmpletînd că deşi vaccinarea nu previne în totalitate infecţia, poate reduce severitatea gripei. Persoanele cu antecedente de accident vascular cerebral sau cu factori de risc pentru acesta se numără printre cei cu risc crescut de complicaţii severe ale gripei. Noile descoperiri, oferă şi mai multe argumente pentru a vaccinarea antigripală”, sunt de părere cercetătorii spanioli.
„Sperăm că studii precum al nostru vor ajuta la creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la beneficiile vaccinării”, a spus Elkind.
Despre acest sezon gripal în România puteţi afla mai multe din discuţia cu Nicolae Fotin, medic epidemiolog despre sezonul gripal 2022-2023. În ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19, nu este clar dacă ar putea ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
,,Dar se ştie că boala COVID-19 poate duce la coagularea sângelui şi poate creşte riscul de accident vascular cerebral. Studiile arată că dintre persoanele spitalizate cu infecţie, aproximativ 1% până la 2% suferă un accident vascular cerebral”, a afirmat Mitchell Elkind, profesor de neurologie la Universitatea Columbia din New York.
Un studiu recent din Coreea a constatat că persoanele complet vaccinate erau mai puţin susceptibile de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord dacă au contractat COVID-19, comparativ cu persoanele nevaccinate.
Despre accidentul vascular cerebral şi situaţia din România veţi putea afla mai multe informaţii joi, 27 octombrie, de la ora 18 la dezbaterea Stroke360, organizată de redacţia 360medical.ro şi dedicată publicului larg.