Zâmbetul este unanim considerat cartea de vizită a fiecărei persoane. Dantura are un rol funcţional, în masticaţie, dar şi unul estetic. De aceea, trebuie să ne îngrijim cu atenţie dantura, fără să uităm cât de importante sunt controalele stomatologice de rutină. Un consult amănunţit, la intervale de maximum 6 luni, este la fel de important ca unul pentru evaluarea oricărei alte zone din corp. În plus, îţi asigură un zâmbet sănătos, te scăpă de dureri şi, bineînţeles, de tratamente stomatologice costisitoare.
Datorită progreselor din tehnologia medicală, serviciile stomatologice se pot adapta dorinţelor fiecărui individ pentru a oferi tratamente complexe ce vizează atât rezolvarea unor afecţiuni dobândite, cât şi îmbunătăţirea aspectului dinţilor şi a întregului aparat maxilar. Astfel, azi poţi obţine un zâmbet frumos şi sănătos chiar dacă dantura cu care te-ai născut nu este cea pe care ţi-o doreşti.
Îţi doreşti un zâmbet care să-ţi redea încrederea de care ai nevoie? Mergi cu încredere la Clinica de Stomatologie SANADOR! Specialiştii de aici îmbină tehnologia şi profesionalismul, pentru a-ţi oferi cea mai plăcută experienţă stomatologică.
Profilaxia dentară şi curăţarea profesională a dinţilor
Profilaxia dentară înseamnă preîntâmpinarea bolilor stomatologice (carii, gingivite, parondontită etc.) şi menţinerea sănătăţii bucale. Recomandarea ghidurilor de specialitate este ca la fiecare 6 luni să se efectueze o şedinţă de profilaxie dentară. Acesta presupune efectuarea unor intervenţii stomatologice specifice care să îndepărteze placa bacteriană şi tartrul de la nivelul danturii.
Şedinţa de profilaxie dentară are mai multe etape. Iniţial, pacientul va discuta cu medicul stomatolog pentru a:
- depista factorii nocivi care duc la apariţia bolii stomatologice – fumatul, consumul de băuturi carbogazoase, de cafea, alcool, consumul de alimente foarte dulci, consumul de gumă de mestecat etc.;
- obiectiva alte boli sistemice care pot afecta sănătatea danturii – diabet zaharat, boala de reflux gastroesofagian, boli cardiovasculare, boli metabolice, carenţe minerale etc.;
- identifica dacă procesul de igienă orală practicat la domiciliu este corect – tehnica de periaj, tehnica de curăţare interdentară, produsele folosite etc.
Apoi, în funcţie de particularităţile pacientului, medicul va efectua o serie de proceduri minim invazive de igienă dentară, cum sunt:
- Detartrajul cu ultrasunete – o procedură care înlătură placa bacteriană mineralizată, denumită şi tartru, de pe suprafaţa dentară sau a lucrărilor protetice.
- Igienizarea airflow – o procedură care utilizează un jet puternic de aer-apă infuzat cu microparticule de glicină pentru a curăţa zonele interdentare şi petele de pe dinţi.
- Periajul profesional – procedură prin care se curăţă eficient dinţii cu ajutorul unei paste de dinţi profesionale.
Estetica dentară
Estetica dentară cuprinde o serie de proceduri prin care se cosmetizează aspectul dinţilor (forma, culoarea şi poziţia acestora). În cadrul esteticii dentare intră o gamă foarte largă de proceduri stomatologice, de la cele minim invazive de tipul aparatului dentar (tratamente ortodontice) până la cele cu reconstituire totală a danturii uzate (implanturi, chirurgie dento-alveolară).
Cele mai utilizate metode de estetică dentară, totodată şi cele mai solicitate de pacienţi, sunt:
- Albirea profesională a dinţilor – metodele moderne de albire a dinţilor includ folosirea laserului sau a lămpilor UV de fotopolimerizare împreună cu substanţe pe bază de peroxid de hidrogen.
- Reconstrucţia tridimensională a dinţilor, denumită şi tehnica 3Step – este o procedură modernă de diagnostic şi tratament, care restabileşte aspectul estetic şi funcţionalitatea dinţilor uzaţi, terni şi sensibilizaţi, folosind tehnici de adiţie a unui material cimentat (mix monolitic de compozit şi ceramică).
- Faţetarea dinţilor – aplicarea pe suprafaţa dinţilor a unor structuri ceramice foarte subţiri care oferă o formă şi o culoare nouă dinţilor care şi-au pierdut strălucirea şi care au căpătat culoarea galben-gri. Procedura de faţetare implică şlefuirea dinţilor şi aplicarea unor faţete prefabricate pentru a obţine estetica dentară dorită.
- Tratamentele ortodontice – aplicarea unor forţe mecanice asupra dinţilor duce la alinierea şi corectarea poziţiei dinţilor, reglarea muşcăturii şi suprapunerii celor două arcade dentare. Tratamentul ortodontic cu aparat dentar durează mai multe luni, însă are multiple beneficii pentru aspectul danturii pacientului (dinţi aliniaţi perfect, zâmbet frumos, funcţionalitate îmbunătăţită).
- Remodelarea gingivală chirurgicală – tehnicile moderne de modificare a aspectului şi a sănătăţii gingiei, precum gingivectomia şi gingivoplastia, corectează şi îmbunătăţesc aspectul estetic dentar prin remodelarea chirurgicală a ţesuturilor gingivale.
- Restaurările pe implanturi dentare – reprezintă o modalitate modernă, minim invazivă de a înlocui dinţii naturali prin introducerea intraosoasă a unui şurub din titan şi aplicarea ulterioară a unui bont protetic, care înlocuieşte perfect dintele din punct de vedere estetic şi funcţional.
- Protezarea dentară – metodă de restaurare morfofuncţională şi estetică directă a danturii utilizând materiale moderne biocompatibile similare dinţilor naturali. Protezarea dentară poate fi fixă, sub formă de coroane dentare, faţete, punţi dentare, pe implante, sau mobilă, atunci când lipsesc majoritatea dinţilor.
Chirurgie orală dento-alveolară
Tratamentele stomatologice optime implică, de cele mai multe ori, şi aplicarea proceduri complexe chirurgicale. Chirurgia dento-alveolară este un domeniu al stomatologiei care efectuează intervenţii şi corecţii anatomice la nivelul aparatului dentar compus din dinţi, gingii, oase maxilare, mandibulă şi articulaţia temporo-mandibulară.
Tehnicile de chirurgie dentară includ:
- aplicarea de grefe osoase la nivel maxilar sau mandibular;
- adiţii de os maxilar – expansiunea volumetrică a osului maxilar;
- ridicări ale sinusului maxilar – augmentarea osoasă a sinusului maxilar;
- reconstrucţia oaselor maxilare;
- extracţii alveolare şi plastia alveolară.
Acestea sunt completate, în funcţie de dificultatea cazului, de expertiza şi tehnicile chirurgicale oro-maxilo-faciale, care tratează părţile moi ale feţei, gâtului, ale oaselor craniului, glandelor salivare, articulaţiei temporo-mandibulare şi implicit ale afecţiunilor dentare.
Servicii de top la Clinica de Stomatologie SANADOR
Pentru a oferi pacienţilor un zâmbet frumos şi sănătos, medicii de la Clinica Stomatologică SANADOR lucrează în echipă multidisciplinară pentru a găsi cele mai bune soluţii. Expertiza celor mai buni medici în domeniu, echipamentele şi tehnologiile performante şi materialele de ultimă generaţie sunt definitorii pentru serviciile stomatologice de la SANADOR.
Clinica de Stomatologie SANADOR pune la dispoziţia pacienţilor cele mai moderne şi minim-invazive tehnici de tratament, precum tehnica 3Step – tehnică inovatoare şi rapidă ce reconstruieşte dantura uzată.
La SANADOR, actul medical este la cel mai avansat nivel de performanţă datorită aparatelor de ultimă generaţie:
- microscoape de vizualizare a canalului dentar – microscop Karl Zeiss;
- scanner intraoral digital 3Shape Trios – pentru realizarea amprentelor dentare;
- laserul WaterLase iPlus şi laserul cu diodă EPIC X – pentru tratamente stomatologice chirurgicale sau non-chirurgicale nedureroase;
- radiologie dentară – completează examenul clinic prin vizualizarea panoramică sau retroalveolară a dinţilor;
- tehnologia PRGF – induce vindecarea rapidă post-intervenţii stomatologice;
- aplicaţia SmileCloud – cu ajutorul căreia se vizualizează şi se proiectează, în sistem digital, viitoarea dantură şi viitorul zâmbet.