Tratamentul avansat al fracturilor, la Spitalul Clinic SANADOR

Tratamentul avansat al fracturilor, la Spitalul Clinic SANADOR

Fracturile pot surveni în urma unui traumatism, prin presiune constantă (mai ales la sportivii de performanţă), dar şi din cauza unor boli (osteoporoză sau cancer osos) care slăbesc oasele, producând aşa-numitele fracturi patologice. Tratamentul fracturilor este stabilit în funcţie de localizarea şi de tipul leziunii (fractură deschisă sau închisă), dar şi de vârsta, de starea generală de sănătate a pacientului şi urmăreşte atât refacerea osului, cât şi redarea funcţionalităţii membrului afectat. De aceea, tratamentul trebuie să înceapă din clipa în care se produce fractura şi să se încheie cu recuperarea medicală, care va reda mobilitatea normală a membrului afectat.

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii specializaţi în Ortopedie şi traumatologie au o vastă experienţă în tratarea fracturilor, atât prin metode conservatoare, cât şi prin intervenţii chirurgicale complexe, în funcţie de dificultatea cazului. Ori de câte ori este posibil, operaţiile se realizează prin proceduri minim invazive, care permit o recuperare mai uşoară şi mai rapidă a pacientului şi implică un risc redus de complicaţii postoperatorii.

Primul ajutor în caz de fracturi

Dacă fractura este rezultatul unui traumatism major, trebuie apelat imediat serviciul de urgenţă 112, iar în aşteptarea personalului medical, persoana accidentată trebuie să primească primul ajutor, prin măsuri de oprire a sângerării şi prin imobilizarea zonei vătămate (se pot folosi atele), dar fără a se încerca alinierea osului. Imediat ce ajunge la spital, pacientul este investigat, diagnosticat şi tratat corespunzător.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul din sistemul medical românesc care deţine un Compartiment de Primiri Urgenţe (CPU) de care pacienţii pot beneficia 24 de ore din 24. SANADOR dispune şi de o flotă proprie de ambulanţe, dotate cu aparatură modernă, care pot prelua şi transporta pacienţi din Bucureşti şi judeţul Ilfov. La camera de gardă, aceştia primesc cele mai bune îngrijiri medicale şi au acces la investigaţii de radiologie şi imagistică medicală, esenţiale pentru stabilirea diagnosticului corect, iar ulterior, pot fi internaţi pe secţia de Ortopedie şi Traumatologie.

Tratamentul conservator al fracturilor

Tratamentul non-chirurgical (conservator sau ortopedic) este recomandat pentru fracturile simple, extra-articulare, şi are la bază diverse moduri de imobilizare cu orteze, atele şi ghips. Acest tip de tratament nu se aplică fracturilor cominutive, în care osul se rupe în multe fragmente mici, fiind aplicabil doar fracturilor stabile, cu sau fără deplasare. În cazul în care este prezentă o deplasare a fragmentelor osoase, medicul ortoped va încerca, prin mişcări de tracţiune, repoziţionarea anatomică a fragmentelor rupte, procedeu numit reducere. Procedura se realizează de obicei sub anestezie locală, în camera de gardă.

Fracturile uşoare sau moderate pot fi tratate adesea prin imobilizare şi, mai rar, prin tracţiune. De cele mai multe ori, o fractură este tratată cu ajutorul ghipsului, care împiedică osul să se mişte şi încurajează alinierea şi sudarea corectă a fragmentelor rupte. Medicul ortoped stabileşte cea mai potrivită soluţie, în funcţie de tipul de fractură.

De exemplu, în unele cazuri se poate folosi o orteză sau o atelă, pentru a permite o mişcare mai controlată a articulaţiei adiacente, iar în cazurile în care osul rupt este foarte mic, fractura va fi imobilizată prin înfăşurare. Un alt tratament conservator, mai rar utilizat în prezent, este tracţiunea, care foloseşte greutăţi, scripete şi frânghii, pentru a aplica o forţă uşoară şi pentru a realinia astfel fragmentele osoase.

Tratamentul chirurgical indicat pentru fracturile complexe

În cazul în care complexitatea fracturii este mare, tratamentul chirurgical reprezintă cea mai bună opţiune. Intervenţiile chirurgicale sunt recomandate pentru fracturi cu grad ridicat de cominuţie (în care osul este sfărâmat, fragmentat), pentru fracturi impactate (în care fragmentele rupte se înfig unul în altul), fracturi intrarticulare (care se extind pe suprafaţa unei articulaţii), fracturi spiralate sau alte tipuri de fracturi mai complicate, care nu pot fi rezolvate eficient prin metode conservatoare.

Intervenţia chirurgicală se face prin incizie cu evidenţierea directă a fracturii, urmată de punerea la loc a fragmentelor osului fracturat şi fixarea lor cu implanturi specifice. De regulă, se folosesc şuruburi, plăcuţe, pini sau un fixator extern. Cu ajutorul acestor proceduri chirurgicale, fracturile complexe se vor vindeca mai repede şi mai uşor decât prin imobilizarea cu ghips, iar pacientul îşi va putea relua în scurt timp activitatea zilnică.

La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgii ortopezi cu experienţă pot realiza intervenţii chirurgicale complexe, cu echipamente de ultimă generaţie, prin proceduri minim invazive, ori de câte ori există această indicaţie. Astfel, pacienţii care au suferit fracturi se bucură de o vindecare rapidă, fără complicaţii, cu o perioadă de spitalizare scurtă.

De asemenea, după vindecare, pacienţii pot beneficia de şedinţe de recuperare medicală în cadrul secţiei de Medicină fizică şi de reabilitare. Toate procedurile vor fi recomandate conform unui plan de tratament personalizat, stabilit de medicul specialist, astfel încât rezultatele să fie cât mai bune şi de lungă durată.

viewscnt