Tratamentul chirurgical al afecţiunilor urologice, la Spitalul Clinic SANADOR

Tratamentul chirurgical al afecţiunilor urologice, la Spitalul Clinic SANADOR

Afecţiunile urologice necesită deseori o abordare terapeutică mai complexă, tratamentul chirurgical fiind însă esenţial, cu rezultate bune pe termen lung. În prezent, datorită noilor tehnologii disponibile, multe operaţii pot fi realizate şi minim invaziv (laparoscopic sau robotic) sau chiar endoscopic, fără bisturiu, tratamentul fiind stabilit în funcţie de tipul şi de stadiul bolii diagnosticate, dar şi de particularităţile pacientului.

În cazul unui cancer urologic, este necesară colaborarea medicului urolog cu un specialist oncolog sau consultarea unei Comisii Oncologice Multidisciplinare (Tumor Board), care include medici cu diferite specialităţi, aceştia urmând să decidă împreună care este cea mai potrivită strategie terapeutică.

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienţilor cu afecţiuni urologice servicii medicale complete de diagnostic şi tratament, prin intervenţii chirurgicale clasice, laparoscopice, robotice sau endourologice, în funcţie de indicaţia stabilită pentru fiecare caz în parte. Ori de câte ori este posibil, chirurgii urologi vor realiza operaţii minim invazive, care au numeroase avantaje pentru pacient: cicatrici de mici dimensiuni,  recuperare mai rapidă, risc redus de complicaţii şi spitalizare de scurtă durată.

Tratament minim invaziv pentru afecţiuni benigne

Unele dintre cele mai frecvente afecţiuni urologice benigne – adenomul de prostată şi litiază renală –beneficiază în prezent de metode moderne de tratament, prin proceduri minim invazive. Astfel, tratamentul endoscopic (endourologia sau „chirurgia fără bisturiu”) permite eliminarea calculilor renali prin nefrolitotomia percutană sau prin ureteroscopie semirigidă/ flexibilă cu litotriţie laser sau balistică, care asigură vizualizarea calculului în tractul urinar şi spargerea acestuia în fragmente mai mici, care pot fi apoi extrase sau eliminate spontan.

În prezent, cele mai multe tratamente pentru îndepărtarea calculilor renali se realizează însă prin litotriţie extracorporală cu unde de şoc (ESWL). Calculii sunt dezintegraţi prin unde de şoc produse în afara organismului, care penetrează ţesuturile fără să producă leziuni, permiţând apoi eliminarea fragmentelor în mod spontan, prin urină.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie de ultimă generaţie pentru tratamentul endoscopic al litiazei renale, cu ureteroscoape performante, de unică folosinţă, şi cu un litotriptor modern, SIEMENS Variostar, pentru realizarea litotriţiei extracorporeale cu unde de şoc, toate procedurile fiind efectuate de medici specializaţi în astfel de intervenţii, cu o vastă experienţă şi cu rezultate remarcabile.

Tratamentul standard pentru adenomul de prostată este rezecţia endoscopică, transuretrală a prostatei, fără incizie. În anumite cazuri însă, singura soluţie posibilă este prostatectomia (îndepărtarea prostatei) prin operaţie clasică, deschisă. O altă procedură terapeutică modernă, minim invazivă, este embolizarea adenomului de prostată, intervenţie de radiologie intervenţională, care se realizează prin abord endovascular. Sub anestezie locală, radiologul introduce un cateter prin artera femurală, pe care îl deplasează până la nivelul arterei prostatice, unde injectează microparticule care vor bloca circulaţia sângelui spre prostată. Astfel, adenomul îşi va reduce dimensiunea şi, în timp, vor dispărea simptomele.

Procedurile de radiologie intervenţională sunt o alternativă modernă, minim invazivă, la chirurgia clasică, care asigură o recuperarea mai rapidă a pacientului, cu mai puţine riscuri şi dureri reduse. Aceste intervenţii avansate sunt realizate în Departamentul de Radiologie Intervenţională al Spitalului Clinic SANADOR cu angiografe de ultimă generaţie, Philips Azurion 7.

Tratamentul chirurgical pentru afecţiuni urologice maligne

Cancerul renal, cancerul de prostată, cancerul testicular, de vezică urinară sau penis necesită un tratament integrat, multimodal, care include intervenţie chirurgicală, dar şi proceduri terapeutice oncologice (radioterapie, chimioterapie, terapie biologică sau ţintită). De fiecare dată însă, operaţia are un rol esenţial, de multe ori cu viză curativă, în funcţie de stadiul în care este diagnosticată boala.

Tratamentul chirurgical poate fi clasic, prin incizie amplă, sau minim invaziv – laparoscopic sau robotic, dacă afecţiunea nu este avansată. Astfel, cancerul de rinichi poate fi tratat prin nefrectomie parţială (este excizată doar tumora şi o parte din ţesutul adiacent), nefrectomie simplă (este îndepărtat complet rinichiul afectat) sau prin nefrectomie radicală (îndepărtarea ambilor rinichi, a glandelor suprarenale, a ţesutului înconjurător şi a ganglionilor limfatici, fiind necesar transplantul renal).

Pentru cancerul de prostată este indicată prostatectomia radicală (îndepărtarea completă a prostatei), iar operaţia se poate realiza prin intervenţie chirurgicală clasică, prin laparoscopie sau prin chirurgie robotică. Aceasta este cea mai avansată metodă chirurgicală recomandată pentru cancerul de prostată localizat sau local avansat, putând asigura vindecarea afecţiunii, în anumite cazuri.

Robotul chirurgical, manevrat de chirurg prin intermediul unei console, permite excizarea sigură şi precisă a ţesuturilor afectate de cancer, cu păstrarea continenţei urinare şi a elementelor neurovasculare din jurul prostatei, astfel încât poate fi menţinută şi potenţa. De asemenea, datorită braţelor flexibile, rotative, sistemul robotic uşurează considerabil manevra chirurgicală necesară pentru efectuarea limfodisecţiilor, procedură dificilă mai ales în zonele pelvină, inghinală şi retroperitoneală, care sunt foarte înguste şi greu de accesat prin alte metode. Indicaţia pentru tratament robotic este stabilită în funcţie de extinderea tumorii.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii care suferă de cancere urologice au acces la tratament chirurgical clasic, laparoscopic sau robotic, în funcţie de indicaţie. Chirurgii supraspecializaţi în intervenţii urologice minim invazive folosesc cel mai avansat sistem robotic disponibil în prezent - da Vinci Xi - care asigură tratament avansat, sigur şi precis, prin cistectomie, nefrectomie sau prostatectomie. De asemenea, la Centrul Oncologic SANADOR pacienţii beneficiază şi de tratament oncologic, în funcţie de indicaţia terapeutică, în completarea intervenţiei chirurgicale.

Proceduri reconstructive în tratamentul cancerelor urologice

Cazurile avansate de cancer urologic pot necesita operaţii ample, complexe, care trebuie să fie urmate de intervenţii chirurgicale reconstructive, pentru refacerea tractului urinar, astfel încât pacientul să beneficieze de o cât mai bună calitate a vieţii.

Aceste proceduri sunt indicate de obicei după o exenteraţie pelvină totală (îndepărtarea tuturor organelor din pelvis – vezică urinară, uretere, rect şi anus, ţesut limfatic pelvin, prostată şi glande seminale la bărbaţi, vagin, uter şi anexe la femei), care este singura opţiune eficientă de tratament pentru cancerele pelvine local avansate, fără metastaze. Chirurgia reconstructivă este recomandată însă şi după o cistectomie radicală pentru tumori vezicale infiltrative, care necesită derivaţie urinară sau realizarea de neovezică. De asemenea, după tratamentul chirurgical al unui cancer avansat pot fi indicate uretroplastii sau reconstrucţii uretrale, care sunt intervenţii de mare fineţe.

La Spitalul SANADOR, intervenţiile de chirurgie reconstructivă sunt realizate de o echipă chirurgicală complexă, supraspecializată în exenteraţii totale urmate de reconstrucţii urinare. Astfel, pacientul beneficiază de tratament sigur şi eficient pentru afecţiunea oncologică, dar şi de o bună calitate a vieţii, în urma refacerii tractului urinar.

viewscnt