Hernia de disc este o afecţiune tot mai frecvent întâlnită, care apare mai ales la persoanele sedentare şi la cele care depun eforturi bruşte sau care suprasolicită coloana vertebrală. În urma acestei suprasolicitări, se produce protruzia discului intervertebral, care apasă pe structurile nervoase din vecinătate. Netratată, hernia de disc poate provoca dureri foarte greu de suportat, care nu trec la medicaţia antialgică uzuală, şi care pot afecta mobilitatea.
Neurochirurgia este specialitatea chirurgicală care tratează afecţiunile sistemului nervos central, implicit şi pe cele ale afectării coloanei vertebrale, considerată axul central şi pilonul de rezistenţă al corpului uman, structură care adăposteşte măduva spinării. Suprasolicitarea coloanei vertebrale, ridicarea necontrolată a unor greutăţi excesive, obezitatea, poziţiile vicioase de la locul de muncă, statul incorect pe scaunul de la birou şi lipsa unui stil de viaţă activ duc în timp la apariţia afecţiunilor degenerative, precum hernia de disc.
Ce este hernia de disc?
Hernia de disc este un prolaps al discului cartilaginos dintre vertebre, care provoacă o compresie mecanică asupra nervului spinal de la acel nivel. Atunci când discul de consistenţă cartilaginoasă dintre vertebre se uzează datorită acţiunii forţelor de compresie, conţinutul său (denumit şi nucleu pulpos) herniază în exterior şi comprimă rădăcinile nervilor spinali de la acel nivel, declanşând un sindrom dureros la nivelul zonei anatomice inervate.
Simptomatologia dureroasă poate fi diferită ca intensitate şi, în funcţie de localizarea exactă a herniei de disc, senzaţia de durere se manifestă la nivelul unei anumite zone anatomice. În cazul herniei de disc cervicale, durerea apare unilateral sau bilateral la nivelul umerilor sau al braţelor, asociind senzaţii de amorţeală (parestezii) sau furnicături. Dacă hernia se produce la nivelul coloanei vertebrale inferioare, lombar, durerea şi paresteziile se resimt în zona şoldului, a feselor, a coapselor, pe faţa laterală a genunchiului şi a piciorului.
Clinic, pe lângă simptomatologia dureroasă, pot apărea deficit motor, cu imposibilitatea mobilizării membrului superior sau inferior, şi senzitiv, care se traduce prin lipsa simţului tactil.
Diagnosticul clinic al herniei de disc este obligatoriu urmat de diagnostic imagistic, pentru a aprecia extensia leziunilor şi localizarea lor exactă şi pentru a stabili tratamentul.
Tratamentul conservator al herniei de disc
Primul pas în protocolul de tratament al herniei de disc este tratamentul non-chirurgical, conservator. Acesta include repausul fizic, medicina fizică (fizioterapia şi kinetoterapia), precum şi terapia medicamentoasă de tip antiinflamator şi antialgic.
Tratamentul precoce al herniei de disc aflate în stadii incipiente poate beneficia, în unele cazuri, de remiterea simptomelor dureroase şi evitarea unei intervenţii chirurgicale invazive.
Tratamentul neurochirurgical al herniei de disc
Tratamentul chirurgical al herniei de disc este indicat în cazurile avansate, după ce pacientul a fost investigat imagistic prin rezonanţă magnetică (RMN) sau tomografie computerizată. Examenul RMN este considerat standardul „de aur” pentru stabilirea severităţii herniei de disc, deoarece oferă imagini clare, cu ajutorul cărora medicul chirurg poate diferenţia şi localiza cu exactitate structurile anatomice de la nivelul coloanei vertebrale.
În funcţie de particularităţile pacientului, de vârsta acestuia, de istoricul medical asociat şi poate cel mai important în funcţie de diagnostic şi de rezultatele investigaţiilor imagistice, medicul neurochirurg stabileşte conduita de tratament, indicaţia de tratament chirurgical şi gradul de necesitate al intervenţiei chirurgicale.
Tratamentul neurochirurgical clasic al herniei de disc vertebrale localizate la un singur nivel implică realizarea unei incizii mici, extragerea discului intervertebral herniat şi decompresia definitivă a nervului spinal. Tratamentul neurochirurgical al herniei de disc asociate cu tasări sau fracturi vertebrale implică în primul rând procedee complexe de fixare a vertebrelor cu ajutorul tijelor şi al şuruburilor metalice, iar în al doilea rând decompresia elementelor nervoase.
Spre beneficiul bolnavului, tratamentele moderne neurochirurgicale sunt în prezent minim invazive. Astfel, folosind metode şi echipamente neurochirurgicale moderne, precum microscopul operator, chirurgul tratează minim invaziv hernia de disc, permiţând pacientului o recuperare rapidă şi reluarea imediată a activităţilor de zi cu zi.
Neurochirurgie de elită la Spitalul Clinic SANADOR
Spitalul Clinic SANADOR dispune de Secţie de Neurochirurgie dotată cu echipamente ultraperformante şi tehnologii medicală de ultimă generaţie. Neurochirurgii de la SANADOR realizează intervenţii chirurgicale complexe, cu cele mai bune rezultate, cu ajutorul sistemelor de neuronavigaţie pentru ghidarea imagistică intraoperatorie şi cu ajutorul microscopului operator de mare precizie Zeiss Kinevo 900, care oferă pentru siguranţa pacientului, monitorizare intra- şi postoperatorie continuă.