Tratamentul multimodal al cancerului pancreatic, la Centrul Oncologic SANADOR

Tratamentul multimodal al cancerului pancreatic, la Centrul Oncologic SANADOR

Cancerul de pancreas este una dintre cele mai grave afecţiuni oncologice, cu prognostic deseori rezervat, din cauza diagnosticului care este stabilit de cele mai multe ori în stadii avansate. În ciuda acestui aspect, printr-un tratament multimodal personalizat şi administrat cât mai rapid, pacientul are şanse de recuperare şi se poate bucura în continuare de o calitate satisfăcătoare a vieţii. Tratamentul este stabilit în funcţie de localizarea exactă a tumorii, de stadiul cancerului şi de particularităţile fiecărui caz în parte.

Tratamentul individualizat poate include intervenţia chirurgicală, chimioterapia, radioterapia şi terapiile suport, în acord cu protocolul terapeutic stabilit de Comisia Oncologică Multidisciplinară (Tumor Board), alcătuită din medici cu diferite specialităţi – oncologie medicală, chirurgie oncologică, gastroenterologie, radioterapie, hepatologie, anatomie patologică etc. Specialiştii vor analiza rezultatele analizelor şi investigaţiilor făcute de pacient şi vor decide împreună care este cea mai bună strategie terapeutică.

Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienţilor acces la investigaţii avansate pentru diagnosticul de certitudine al cancerului de pancreas şi la cele mai moderne tratamente disponibile în prezent, printr-o abordare multimodală, personalizată. În funcţie de indicaţia stabilită în Tumor Board, pacienţii cu cancer pancreatic pot beneficia de tratament chirurgical prin pancreatectomie (îndepărtarea parţială sau totală a pancreasului), radioterapie, chimioterapie şi terapii suport.

Tratamentul chirurgical al cancerului de pancreas

Intervenţia chirurgicală poate avea viză curativă numai dacă tumora este localizată strict în pancreas şi nu au apărut metastaze. De cele mai multe ori, boala este descoperită în stadii foarte avansate, când este necesară o abordare terapeutică mai agresivă, prin completarea intervenţiei de chirurgie oncologică cu alte tratamente.

În funcţie de localizarea şi de stadiul tumorii, operaţia poate fi realizată prin mai multe tehnici diferite:

  • Procedura Whipple presupune îndepărtarea capului pancreasului, a primei părţi a intestinului subţire (duodenul), a vezicii biliare şi a unei părţi a canalelor biliare, precum şi a ganglionilor limfatici din vecinătate.
  • Pancreatectomia distală reprezintă îndepărtată corpului şi a cozii pancreasului şi, în anumite cazuri, a splinei.
  • Pancreatectomie totală constă în îndepărtarea totală a pancreasului, a splinei, a vezicii biliare şi a unei părţi a căilor biliare, a duodenului, a unei părţi din stomac şi a nodulilor limfatici din jur. În acest caz, pacientul va putea trăi relativ normal, dar va avea nevoie de tratament cu insulină pe tot parcursul vieţii şi de administrarea unor enzime pancreatice, care să ajute la digestie, în lipsa pancreasului.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii diagnosticaţi cu cancer de pancreas beneficiază de tratament chirurgical în scop curativ sau paliativ, prin proceduri minim invazive sau clasice, ample, în funcţie de indicaţia existentă. De asemenea, chirurgii oncologi cu experienţă îndelungată care operează la SANADOR pot realiza proceduri de chirurgie reconstructivă, importante pentru menţinerea unei bune calităţi a vieţii pacientului.

Tratament endoscopic pentru ameliorarea simptomelor

Tratamentul poate fi realizat şi în scop paliativ, pentru ameliorarea simptomelor. În acest caz, procedurile sunt minim invazive şi au ca scop deblocarea canalelor biliare şi a duodenului, pentru a îmbunătăţi digestia. Intervenţiile se realizează de obicei prin endoscopie, cea mai folosită tehnică fiind colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP). Folosind endoscopul, medicul poate vizualiza interiorul stomacului şi al duodenului, apoi injectează o substanţă de contrast în canaliculele arborelui biliar şi în ductul pancreatic, pentru a obţine o imagine radiologică clară, de înaltă rezoluţie. Procedura este folosită pentru diagnosticul afecţiunilor pancreatice şi biliare, inclusiv a cancerului de pancreas, dar şi în scop terapeutic, pentru deblocarea căilor biliare, întrucât elimină pietrele biliare „fără bisturiu”.

Procedura ERCP este realizată la Spitalul Clinic SANADOR cu echipamente radiologice de ultimă generaţie, Siemens ICONOS R200 şi Philips Bucky Diagnost, care asigură imagini de înaltă rezoluţie, scăderea timpului necesar procedurii şi expunerea pacientului la o doză redusă de radiaţii. Siemens ICONOS R200 este un echipament digital, care permite arhivarea imaginilor obţinute.

O altă soluţie terapeutică minim invazivă indicată în cazurile avansate de cancer pancreatic, pentru ameliorarea durerii, este neuroliza de plex celiac. Procedura se realizează prin ecoendoscopie (metodă care îmbină endoscopia digestivă cu ecografia) şi presupune injectarea unor substanţe anestezice în fibrele nervoase, pentru a bloca transmiterea durerii.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii care au nevoie de tratament paliativ pentru durerea provocată de cancerul pancreatic pot beneficia de neuroliza plexului celiac prin ecoendoscopie, procedură terapeutică minim invazivă, care nu implică riscurile unei intervenţii chirurgicale.

Chimioterapia în tratamentul cancerului pancreatic

În cancerul de pancreas, chimioterapia poate fi recomandată pentru distrugerea celulelor maligne rămase în urma operaţiei, pentru a preveni astfel formarea de metastaze, dar şi recidiva cancerului. De asemenea, administrarea de substanţe chimioterapice poate fi indicată înainte de intervenţia chirurgicală, pentru a reduce dimensiunea tumorii, dar şi ca tratament în stadiile incipiente de cancer sau în scop paliativ, pentru ameliorarea simptomelor, atunci când pacientul nu poate suporta operaţia.

Pacienţii cu indicaţie pentru chimioterapie au la dispoziţie, la Centrul Oncologic SANADOR, un compartiment special pentru efectuarea şedinţelor de tratament oncologic, în regim de spitalizare de zi. În timpul procedurii, pacientul va beneficia de supraveghere medicală permanentă şi de toată susţinerea şi consilierea de care are nevoie.

Rolul radioterapiei în tratamentul cancerului de pancreas

Radioterapia, care implică distrugerea celulelor maligne prin intermediul radiaţiilor ionizante, poate fi folosită în tratamentul multimodal al cancerului în asociere cu chimioterapia sau fără aceasta. Tratamentul prin radioterapie este indicat în cazurile inoperabile de cancer pancreatic, dar şi în stadiile foarte avansate, cu metastaze, pentru ameliorarea simptomelor, sau înainte de intervenţia chirurgicală, pentru micşorarea tumorii.

Pentru cancerul de pancreas local avansat, cu infiltrarea structurilor adiacente, se foloseşte, cu rezultate bune, o tehnică avansată de radioterapie – stereotaxia, care permite administrarea precisă a unor doze mari de radiaţii către zonele tumorale, fără a afecta ţesuturile înconjurătoare din jur. Stereotaxia poate fi folosită împreună cu chimioterapia şi în cazurile în care intervenţia chirurgicală este contraindicată. Această îmbinare poate obţine un control local mai bun asupra bolii şi poate fi o opţiune viabilă de tratament pentru pacienţii care nu pot fi operaţi.

Centrul Oncologic SANADOR dispune de două acceleratoare liniare performante Varian TrueBeam şi TrueBeam STX High Definition, pentru un tratament rapid şi de precizie al cancerului pancreatic. Echipamentele, dotate cu tehnologie de ultimă generaţie, permit o iradiere redusă a ţesuturilor sănătoase, reducând astfel efectele secundare nedorite.

Importanţa terapiilor suport în cancerul pancreatic

Terapiile suport fac parte din managementul integrat al cancerului de pancreas, pentru că onco-nutriţia şi consilierea psihologică pot contribui semnificativ la creşterea şanselor de vindecare. Un pacient care a primit diagnosticul de cancer este mai predispus la depresie şi anxietate, în plus, ca urmare a tratamentelor oncologice, poate pierde mult în greutate, de aceea dieta echilibrată este o parte importantă în procesul de recuperare. Cu ajutorul terapiilor suport, calitatea vieţii pacientului poate fi semnificativ îmbunătăţită, iar efectele adverse ale tratamentelor oncologice pot fi reduse.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii beneficiază de onco-nutritie şi consiliere psihologică oferite de medici empatici şi cu experienţă îndelungată în gestionarea momentelor dificile prin care trece un bolnav de cancer. Fiecare pacient va primi recomandări pentru stabilirea unei diete personalizate, în funcţie de diagnosticul său şi de starea generală de sănătate.

viewscnt