Angajaţii din domeniul sănătăţii se simt epuizaţi, iar pandemia de COVID-19 a exacerbat provocările legate de muncă. Acum, şi directorii din domeniul medical declară că se simt epuizaţi, potrivit unui sondaj recent.
Un sondaj realizat de WittKieffer a chestionat 233 de directori din domeniul sănătăţii cu privire la burnout. Epuizarea fizică şi psihică în carieră este, de obicei, caracterizată de stres cronic, furie, sentimente de ineficienţă, deznădejde şi oboseală, potrivit WittKieffer.
74% dintre respondenţii la sondaj au spus că s-au simţit epuizaţi în ultimele şase luni. 93% au spus că simt că epuizarea are un impact negativ asupra organizaţiei lor. Răspunsurile reflectă provocările economice în curs de desfăşurare în domeniul asistenţei medicale, inclusiv criza forţei de muncă.
„Victoriile sunt mai puţine şi mai îndepărtate decât ceea ce a fost posibil cu doar câţiva ani în urmă. Oboseala emoţională şi fizică este neîntreruptă”, a spus un director din domeniul medical potrivit raportului.
„Asistenţa medicală este în pragul dezastrului, deoarece forţa de muncă se micşorează, dar nevoile comunităţii cresc. Iar capacitatea de a avea o marjă rezonabilă şi sănătoasă pentru a continua operaţiunile şi a servi nevoile tuturor nu este sustenabilă”, a continuat directorul.
Pandemia COVID-19 a avut un impact enorm asupra epuizării, care era deja o problemă larg răspândită înainte de 2020. Pentru directori, pandemia a avut impact asupra burnout-ului, deoarece aceşti lideri s-au luptat să înfiinţeze centre de răspuns la COVID-19, să navigheze într-un mediu de reglementare complex şi să facă faţă lipsurilor de aprovizionare.
Pandemia a adăugat ore lungi la volumul de muncă al directorilor şi sentimentele de incertitudine şi frică, toate acestea putând influenţa simptomele de burnout.
„Pandemia mi-a creat un sentiment de îndoială. M-am simţit frustrat într-o lume în continuă schimbare şi am dezvoltat anxietate prin pandemie. Îngrijorarea devenit copleşitoare”, a spus un CEO în cadrul sondajului.
Din păcate, burnout-ul ar putea duce la părăsirea joburilor din partea mai multor directori executivi sau chiar la schimbarea carierei, arată siteul healthexec.com.
Deja a fost înregistrat un număr record de directori executivi din domeniul sănătăţii care şi-au părăsit posturile în primele cinci luni ale anului 2022.
,,Burnout-ul mă face să iau în considerare o carieră în afara conducerii spitalelor. A fost foarte dificil să-mi ordonez viaţa profesională şi cea personală într-un mod sănătos”, a spus un alt CEO.
Dintre respondenţii la sondaj, 39% au spus că nu se gândesc niciodată să părăsească domeniul sănătăţii din cauza epuizării, 32% se gândesc uneori la asta, 18% au spus că se gândesc adesea la asta şi 10% au spus că se gândesc mereu să plece.
Burnout-ul pare să aibă, de asemenea, un impact major asupra optimismului, deoarece mai mulţi directori care au declarat că nu sunt epuizaţi (88%) au spus că au speranţă în viitor, comparativ cu directorii care sunt epuizaţi (47%). În plus, 92% au spus că organizaţiile lor ar putea face mai mult pentru a reduce şi/sau a preveni burnoutul conducerii executive.
Nu doar directorii spitalelor şi companiilor din sănătate sunt stresaţi şi epuizaţi. Alte studii au arătat că până la 25% dintre medici doresc să-şi schimbe cariera, din cauza burnout-ului.
Recent, Colegiul American de Cardiologie a făcut o nouă declaraţie care evidenţiază importanţa flexibilităţii în carieră, inclusiv capacitatea de a schimba orele sau responsabilităţile de muncă atunci când este necesar - pentru cardiologii de toate vârstele.