Trei noi cazuri de variola maimuţei au fost diagnosticate în România, astfel că până la acest moment sunt 14 persoane diagnosticate cu această boală. Potrivit Ministerului Sănătăţii, nu au existat decese în ţara noastră cauzate de această boală.
De la începutul lunii mai 2022, mai multe ţări din Regiunea Europeană au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimuţei (monkeypox), o infecţie virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în regiunile împădurite din Africa Centrală şi de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.
Este cauzată de virusul monkeypox, care aparţine familiei ortopoxvirusului. Există două tipuri de virus monkeypox, clada din Africa de Vest şi cea din bazinul Congo (Africa Centrală). Deşi clada vest-africană a infecţiei cu virusul monkeypox duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitantă. În medie, 1% dintre cei infectaţi cu tipul vest-african şi până la 10% dintre cei infectaţi cu virusul din bazinul Congo au decedat.
În România, ultimele 3 cazuri diagnosticate sunt la bărbaţi, doi dintre ei cu vârsta de 38 de ani şi unul de 32 de ani, din Bucureşti şi din judeţul Timiş. Starea lor de sănătate este bună şi se află în izolare (doi pacienţi la domiciliu şi unul în spital). Până în acest moment, în România au fost diagnosticate cu variola maimuţei 14 persoane.
Institutul Naţional de Sănătate Publică a postat mai multe materiale informative cu privire la variola maimuţei explicând că în mod normal, boala nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane, fiind necesar un contact apropiat. Virusul pătrunde în organism prin pielea lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură; şi prin contact cu fluide corporale infectate. Principalul mod în care poate fi transmis este prin contact fizic apropiat prelungit cu o persoană diagnosticată cu variola maimuţei (monkeypox) sau contact prelungit cu obiecte contaminate ale acesteia.
Variola maimuţei (monkeypox) nu a fost documentată anterior ca o infecţie cu transmitere sexuală, cu toate acestea transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanţă cu modul în care ştim că virusul poate fi transmis de la o persoană la alta. F
Focare de variola maimuţei (monkeypox), de obicei, au fost raportate în rândul populaţiilor care trăiesc în zonele rurale şi care vânează, manipulează şi consumă carne de vânat. În ultimii ani, au apărut cazuri din ce în ce mai multe în zonele urbane din ţările endemice.
În ultimii ani, au fost documentate cazuri de import din Africa de Vest în Regatul Unit al Marii Britanii şi în alte trei ţări pentru care nu a fost determinată sursa de infecţie în ţara de origine.
Perioada de incubaţie este de obicei între 6-13 zile de la contact, dar poate varia de la 5 la 21 de zile. Boala este adesea auto-limitantă, cu simptome ce dispar spontan într-un interval de 14- 21 de zile de la debut.
,,Transmiterea între oameni se poate realiza şi prin picături respiratorii mari. Deoarece picăturile respiratorii mari nu se pot împrăştia pe distanţe mari, pentru transmitere este necesar un contact prelungit faţă în faţă”, se arată într-un material al OMS, tradus de INSP.