Un cardiolog din patru se confruntă cu tulburări de sănătate mintală

Un cardiolog din patru se confruntă cu tulburări de sănătate mintală

Colegiul American de Cardiologie (ACC) a efectuat un sondaj în rândul medicilor cardiologi la nivel global, care a reliefat că sănătatea mintală ar trebui să fie în centrul atenţiei tuturor, şi a medicilor şi a autorităţilor sanitare, fiindcă un cardiolog din patru se confruntă cu tulburări de sănătate mintală.

Sondajul efectuat pe aproape 6.000 de cardiologi raportează o prevalenţă globală de 28% a problemelor de sănătate mintală în rândul cardiologilor, femeile raportând mai frecvent decât bărbaţii (34% faţă de 26%) aceste probleme. În opinia americanilor, sănătatea mintală este un subiect pe care mulţi medici nu doresc să-l recunoască sau să-l discute din cauza percepţiilor publice cu privire la aceste tulburări, dar şi a preocupărilor cu privire la modul în care aceste probleme le pot afecta luarea deciziilor clinice.

În cazul cardiologilor chestionaţi, asocierea cu astfel de tulburări a dus la experienţe adverse substanţiale în viaţa lor profesională.Bărbaţii au raportat tulburări de consum de alcool sau droguri mai frecvent, în timp ce femeile au raportat tulburări psihice. Atât cardiologii bărbaţi, cât şi femei (0,4%) au raportat tentative de sinucidere.

Un mediu de lucru ostil a fost recunoscut de o proporţie alarmant de mare (42%) dintre respondenţi care se confruntă cu tulburări de sănătate mintală. Hărţuirea emoţională, discriminarea, divorţul şi vârsta mai mică de 55 de ani au fost cei mai notaţi predictori relevanţi clinic ai tulburărilor de sănătate mintală.

Studiul a constatat că 84% dintre bărbaţi şi 78% dintre femei dintre cei 1.648 cu probleme de sănătate mintală au răspuns că nu au raportat aceste probleme, în timp ce 31% dintre bărbaţi şi 42% dintre femei nu au căutat ajutor în acest sens.

Problemele de sănătate mintală, un semn pentru reducerea burnout-ului

Acest studiu, care a fost publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, este un semn pentru reducerea epuizării medicilor. De altfel, burnout-ul cadrelor medicale a fost una dintre priorităţile de top la reuniunea 2022 a Camerei Delegaţilor Asociaţiei Medicale Americane (AMA).

Aproape jumătate dintre cardiologii care au raportat probleme de sănătate mintală MHC (44%) s-au simţit nemulţumiţi de cel puţin o măsură profesională. Autorii  cercetării au spus că sunt necesare eforturi dedicate prevenirii şi tratamentului pentru a maximiza contribuţiile cardiologilor afectaţi.

„Breasla cardiologilor să fie mai incluzivă şi mai susţinătoare pentru cei afectaţi. Noi îi încurajăm pe medici să-şi raporteze boala şi să caute tratament. Având în vedere prevalenţa ridicată a tulburărilor de sănătate mintală în rândul cardiologilor la nivel global, sunt necesare eforturi dedicate”, au atras atenţia autorii, potrivit siteului Cardiovascularbusiness.com.

Dr. Andrew J. Sauer, cardiolog specializat în insuficienţă cardiacă şi transplant de inimă la Saint Luke's Mid America Heart Institute, Kansas City, Missouri e de părere că epuizarea, inclusiv epuizarea emoţională, depersonalizarea, apatia profesională, suferinţa psihologică, bolile mintale manifeste şi gândurile suicidare sunt preocupări legitime şi ameninţări la adresa bunăstării medicului.

,,Pentru ca medicii să ofere cea mai bună îngrijire, cineva trebuie să aibă grijă şi de medici, pentru că sunt oameni şi pacienţi reali. Cardiologii sunt instruiţi să facă faţă singuri, în tăcere problemelor, pentru a nu risca să fie percepuţi ca slabi, mediocri sau neangajaţi”, a explicat Sauer.

Pandemia de COVID-19 a amplificat problemele legate de sănătatea mintală

Au existat mai multe studii despre impactul pandemiei COVID-19 asupra bunăstării medicilor, iar cercetătorii din acest studiu au confirmat cele ştiute deja. Pandemia COVID-19 a provocat o amplificare a problemelor preexistente legate de sănătatea mintală a medicului.

„Datele noastre sunt unice pentru că explorează intersecţionalitatea sănătăţii mintale în rândul celor care au experimentat şi un mediu de lucru ostil, definit ca o combinaţie de discriminare şi hărţuire emoţională şi sexuală”, au scris cercetătorii.

„Prezenţa unui mediu de lucru ostil în cardiologie este mare, aproximativ 44% dintre cardiologii din întreaga lume raportând o anumită formă de ostilitate la locul de muncă. Am constatat că, dintre cardiologii care au experimentat un mediu de lucru ostil, aproape jumătate au raportat, de asemenea, că au probleme de sănătate mintală. Aceste date trebuie luate în context pe măsură ce evaluăm influenţa cronică a muncii în medii nesigure din punct de vedere psihologic şi într-o cultură şi un climat în care toxicitatea la locul de muncă este foarte răspândită,” au afirmat cercetătorii.

Sondajul a analizat, de asemenea, consumul de droguri şi alcool ca un indicator al modului în care cardiologii fac faţă stresului şi problemelor de sănătate mintală. Cele mai multe studii anterioare care investighează consumul de alcool şi droguri în rândul medicilor au fost realizate prin sondaje, cu rapoarte de între 5% şi 20% dintre medici care au consum problematic de alcool.

viewscnt