Un instrument digital gratuit pentru verificarea sănătăţii creierului ajută la reducerea riscului de demenţă

Un instrument digital gratuit pentru verificarea sănătăţii creierului ajută la reducerea riscului de demenţă

Un nou instrument digital gratuit pentru verificarea sănătăţii creierului a fost lansat de Asociaţia Alzheimer's Research UK pentru a ajuta oamenii să-şi menţină creierul sănătos şi să reducă riscul de demenţă.

Doar 2% din oameni fac tot ce pot pentru a-şi menţine creierul sănătos, potrivit noilor cifre publicate de organizaţia Alzheimer's Research UK. Noul instrument digital Think Brain Health Check-in îi determină pe oameni să răspundă la o serie de întrebări bazate pe dovezi despre factorii despre care cercetările efectuate de oamenii de ştiinţă de la University College London (UCL) au arătat că ar putea influenţa sănătatea creierului.

Conform constatărilor dintr-o cercetare condusă de profesorul Gill Livingston (UCL Psychiatry) până la 40% din cazurile de demenţă ar putea fi prevenite dacă 12 factori de risc ar putea fi eliminaţi în totalitate. Aceştia includ şi: fumatul, tulburările de auz, hipertensiunea arterială, inactivitatea fizică, consumul excesiv de alcool, diabetul şi contactele sociale rare.

Cu toate acestea, doar o treime dintre oameni realizează că există paşi pe care îi pot face pentru a-şi reduce riscul de demenţă. Potrivit unui sondaj YouGov, comandat de Alzheimer's Research UK, 98% dintre oameni pot face îmbunătăţiri atunci când vine vorba de îngrijirea sănătăţii creierului lor. Sondajul a mai relevat că mai puţin de o treime (31%) din oameni dorm şapte ore de somn de calitate, recomandate pe noapte.

Peste o treime dintre oameni raportează că nu reuşesc să-şi stimuleze creierul în mod regulat, 32% reuşind să facă acest lucru doar ocazional, în timp ce 4% simt că nu îşi provoacă creierul niciodată. Dar, într-o notă mai pozitivă, peste un sfert (27%) cred că îşi provoacă creierul zilnic.

Două ore şi jumătate de exerciţii fizice moderate pe săptămână este cantitatea recomandată de activitate fizică de către Institutul de Sănătate Publică din Marea Britanie, dar 26% dintre englezi fac acest lucru ocazional, în timp ce 22% nu fac asta niciodată.

În privinţa relaţiilor sociale, englezii menţin legătura între ei, 73% din ei vorbesc cu prietenii, familia şi colegii fie zilnic (40%), fie de câteva ori pe săptămână (33%). Oamenii chestionaţi par să ţină cont de verificarea tensiunii arteriale, 61% şi-au măsurat-o în ultimul an.

Instrumentul digital gratuit pentru verificarea sănătăţii se bazează pe cele mai recente dovezi în reducerea riscului de demenţă şi a fost dezvoltat sub îndrumarea unui grup de experţi de cercetători, inclusiv de profesorul Livingston de la UCL Psihiatrie şi dr. Naaheed Mukadam, precum şi de profesorul Jonathan Schott (UCL).

Este nevoie de aproximativ 10 minute pentru a finaliza acest chestionar, care evidenţiază zonele în care oamenii se descurcă bine, dar oferă şi sfaturi persoanelor despre domenii în care pot face mai mult pentru a-şi îngriji creierul şi astfel să-şi reducă şansele de a dezvolta demenţă.

Check-in-ul acoperă totul, de la activitatea fizică la dieta sănătoasă, precum şi factorii favorizanţi: auzul, somnul, provocarea cognitivă şi bunăstarea mentală. Oamenii de toate vârstele sunt încurajaţi să participe la check-in, dar instrumentul digital se adresează în primul rând adulţilor cu vârste de 40 şi 50 de ani. Cercetările spun că aceasta este o fereastră deosebit de importantă pentru a lua măsuri pentru a ne îngriji sănătatea creierului şi a reduce riscul de demenţă, arată siteul Medicalxpress.com.

 „Sperăm că Think Brain Health Check-in va arăta oamenilor că există lucruri care pot fi făcute pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea creierului şi să le ofere un mijloc practic şi uşor de a lua măsuri pentru a-şi reduce riscul de demenţă. Deşi încă nu există modalităţi sigure de a preveni demenţa – riscul este probabil să fie legat de o combinaţie a vârstei, geneticii şi stilului nostru de viaţă – dovezile au arătat că există paşi pe care îi putem lua cu toţii pentru a ne îmbunătăţi sănătatea creierului. În prezent, doar o treime dintre oameni realizează că acest lucru este posibil şi trebuie să schimbăm acest lucru urgent. Nu este niciodată prea devreme sau prea târziu în viaţă să începeţi să vă îngrijiţi creierul – aşa că vă rugăm să faceţi verificarea astăzi pentru a vă îmbunătăţi sănătatea creierului”, a atras atenţia profesorul Schott.

Hilary Evans, directorul executiv al Alzheimer's Research UK, a declarat că este timpul ca naţiunea să se trezească la ideea sănătăţii creierului şi a modului în care îngrijirea creierului nostru poate reduce riscul de demenţă. ,,Faptul că 98% dintre oameni pot să-şi îmbunătăţească sănătatea creierului lor evidenţiază potenţialul uriaş al noului Think Brain Health Check-in.”

viewscnt