Un nou instrument de inteligenţă artificială (AI) poate prezice riscul de cancer pulmonar folosind doar un CT fără adnotarea radiologului.
Instrumentul, cunoscut sub numele de Sybil, a fost validat pe trei seturi de date de peste 20.000 de scanări. A fost capabil să prezică cu exactitate care dintre aceşti pacienţi au fost cel mai expuşi riscului de a dezvolta cancer pulmonar în anii care au urmat scanarea LDCT (Low dose computed tomography scans).
„Sybil necesită doar un LDCT şi nu depinde de datele clinice sau de adnotările radiologilor. A fost proiectat să ruleze în timp real pe fundalul unei staţii standard de citire a radiologilor, care permite suport pentru deciziile clinice la punctul de îngrijire”, a explicat dr. Florian Fintelmann, de la Departamentul de Radiologie de la Spitalul General din Massachusetts şi coautorul studiului.
Sybil este rezultatul eforturilor combinate ale Mass General Cancer Center şi ale Massachusetts Institute of Technology (MIT). Modelul de învăţare profundă a fost dezvoltat şi antrenat pentru a prezice riscul de cancer pulmonar în intervalul de unu până la şase ani după scanarea LDCT a unui pacient şi nu necesită informaţii clinice referitoare la factorii de risc pentru a face acest lucru, ceea ce este important deoarece ratele cancerului pulmonar sunt în creştere printre persoanele care nu au un istoric de fumat persistent, au explicat cercetătorii, potrivit siteului healthimaging.com.
„În loc să evaluăm factorii individuali de risc de mediu sau genetici, am dezvoltat un instrument care poate folosi imagini pentru a analiza biologia colectivă şi pentru a face predicţii despre riscul de cancer”, au observat experţii.
Sybil a fost validat folosind datele din National Lung Screening Trial (NLST), pe lângă 8.821 de scanări LDCT de la Spitalul General din Massachusetts şi 12.280 de scanări de la Spitalul Chang Gung Memorial din Taiwan. Scanările LDCT din Taiwan au fost completate pe pacienţi cu o varietate de medii de fumat, dintre care unii nu aveau deloc antecedente de fumat.
Instrumentul AI a atins o zonă sub curbele receptor-operator pentru predicţia cancerului pulmonar la 1 an de 0,92 (participanţi NLST), 0,86 (set de date MGH) şi 0,94 (set de date Taiwan) şi 0,75, 0,81 şi 0,80 pentru evaluarea riscurilor la şase ani.
În multe cazuri, Sybil a identificat modele care nu erau vizibile pentru radiologi. Potrivit cercetătorilor, instrumentul poate prezice cu exactitate riscul viitor de cancer pulmonar al unei persoane dintr-o singură scanare LDCT, iar oamenii de ştiinţă intenţionează să valideze în continuare instrumentul pe seturi de date mai diverse.