O echipă de cercetători americani a identificat un nou posibil simptom timpuriu al bolii Alzheimer şi al altor forme de demenţă, în cadrul unui studiu în care a analizat obişnuinţele de somn ale persoanelor în vârstă.
Astfel, dormitul frecvent în timpul zilei ar putea fi un precursor al bolii Alzheimer, arată rezultatele cercetării, publicate joi în "Alzheimer's and Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association".
Studiul a inclus 1.401 persoane, cu o vârstă medie de 81 de ani, pe o perioadă de 14 ani. Pe perioada de urmărire, participanţii au purtat, o dată pe an, un dispozitiv de urmărire de tipul unui smartwatch timăp de 14 zile. Fiecare perioadă prelungită fără activitate între orele 9.00 şi 19.00 a fost considerată ca fiind de somn.
De asemenea, cercetătorii au realizat teste de evaluare a capacităţii cognitive a participanţilor în fiecare an. La începutul perioadei de urmărire, 76% dintre participanţi nu aveau tulburări cognitive, 20% aveau tulburări uoare, iar 4% erau diagnosticaţi cu Alzheimer.
Potrivit rezultatelor studiului, pentru participanţii care nu au înregistrat un declin al capacităţii cognitive, durata medie de somn din timpul zilei a crescut, în medie, cu 11 minute pe an.
În schimb, durata s-a dublat după diagnosticarea unui declin cognitiv uşor, la 24 de minute, şi aproape s-a triplat (68 minute) după diagnosticarea bolii Alzheimer.
Autorii studiului au calculat că participanţii care au dormit, în medie, peste o oră îân timpul zilei au avut riscuri mai mari cu 40% de a dezvolta boala Alzheimer decât cei care au dormit mai puţin de o oră.
Cercetătorii consideră că rezultatele studiului sugerează că dormitul excesiv în timpul zilei poate fi considerat un semnal timpuriu al dezvoltării bolii Alzheimer şi nu un factor cauzator al afecţiunii.