Un popular îndulcitor artificial a fost asociat, într-un studiu, cu un risc crescut de infarct miocardic şi AVC.
Un înlocuitor al zahărului numit eritritol, utilizat pentru a îndulci produsele cu conţinut redus de zahăr a fost asociat cu formarea de cheaguri de sânge, AVC, infarct şi deces, potrivit unui nou studiu.
„Gradul de risc nu a fost modest", a declarat autorul principal al studiului, dr. Stanley Hazen, director al Centrului pentru diagnostic şi prevenire cardiovasculară de la Institutul de cercetări Lerner, din cadrul clinicii Cleveland, din Statele Unite.
Persoanele cu factori de risc existenţi pentru bolile de inimă, cum ar fi diabetul, au fost de două ori mai susceptibile de a suferi un infarct sau un AVC ,dacă aveau cele mai ridicate niveluri de eritritol în sânge, potrivit studiului, publicat luni în revista Nature Medicine.
„Dacă nivelul de eritritol din sânge se afla în primele 25% în comparaţie cu ultimele 25%, exista un risc de aproximativ două ori mai mare de infarct şi AVC. Este la egalitate cu cei mai puternici factori de risc cardiac, cum ar fi diabetul", a spus dr. Hazen.
Cercetătorii au studiat mai mult de 4.000 de persoane din Statele Unite şi Europa şi au descoperit că cei cu niveluri mai ridicate de eritritol în sânge prezentau un risc ridicat de a suferi un eveniment cardiac advers major, cum ar fi infarct, AVC sau deces.
De asemenea, ei au examinat efectele adăugării de eritritol fie în sânge, fie doar în trombocite izolate - fragmente de celule care se aglomerează pentru a opri sângerarea şi contribuie la formarea cheagurilor de sânge.
Rezultatele au arătat că eritritolul a făcut ca trombocitele să se activeze mai uşor şi să formeze un cheag.
Cercetările suplimentare de laborator şi pe animale, prezentate în studiu, au arătat că eritritolul pare să determine trombocitele din sânge să se coaguleze mai uşor. Cheagurile se pot desprinde şi se pot deplasa spre inimă, declanşând un infarct, sau spre creier, declanşând un AVC.
„Acest lucru sună cu siguranţă ca un semnal de alarmă", a declarat dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară şi wellness la National Jewish Health, un spital din Denver, Statele Unite, care nu a fost implicat în cercetare.
„Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului", a spus dr. Freeman. „În mod evident, este nevoie de mai multe cercetări, dar din precauţie, ar putea avea sens să limitaţi eritritolul în dieta dumneavoastră pentru moment", a mai spus medicul.
Ca răspuns la acest studiu, Calorie Control Council, o asociaţie din industrie, a declarat pentru CNN că „rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetare ştiinţifică care arată că îndulcitorii cu conţinut redus de calorii, precum eritritolul, sunt siguri, aşa cum reiese din permisiunile de reglementare globală pentru utilizarea lor în alimente şi băuturi", a declarat Robert Rankin, directorul executiv al consiliului, într-un e-mail.
Potrivit acestuia, rezultatele „nu ar trebui să fie extrapolate la populaţia generală, deoarece participanţii la intervenţie prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare".
Asociaţia Europeană a Producătorilor de Polioli a refuzat să comenteze, spunând că nu a analizat încă studiul, transmite CNN.
Potrivit autorilor studiului, îndulcitorii, cum ar fi eritritolul, au crescut rapid în popularitate în ultimii ani, dar este nevoie de cercetări mai aprofundate privind efectele lor pe termen lung.
„Bolile cardiovasculare se acumulează în timp, iar bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Trebuie să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm nu sunt contribuitori ascunşi", a spus dr. Hazen, preşedintele departamentului de ştiinţe cardiovasculare şi metabolice din cadrul Institutului de cercetări Lerner şi şeful secţiei de cardiologie preventivă, la Cleveland Clinic.
Îndulcitorii artificiali, cum ar fi eritritolul, sunt înlocuitori comuni ai zahărului de masă în produsele cu conţinut scăzut de calorii, cu conţinut scăzut de carbohidraţi şi „keto".
Produsele fără zahăr care conţin eritritol sunt adesea recomandate persoanelor care suferă de obezitate, diabet sau sindrom metabolic şi care caută opţiuni pentru a-şi gestiona aportul de zahăr sau de calorii.
Persoanele cu aceste afecţiuni prezintă, de asemenea, un risc mai mare de evenimente cardiovasculare adverse, cum ar fi infarctul miocardic şi AVC.
Eritritolul este aproximativ 70% la fel de dulce ca zahărul şi este produs prin fermentarea porumbului. După ingestie, eritritolul este slab metabolizat de organism. În schimb, acesta intră în fluxul sanguin şi părăseşte organismul în principal prin urină.
Corpul uman creează în mod natural cantităţi scăzute de eritritol, astfel încât orice consum suplimentar se poate acumula.
Măsurarea îndulcitorilor artificiali este dificilă, iar cerinţele de etichetare sunt minime şi adesea nu enumeră compuşii individuali.
Eritritolul este „Generally Recognized As Safe (GRAS)" - recunoscut în general ca fiind sigur - de către Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), ceea ce înseamnă că nu necesită efectuarea unor studii de siguranţă pe termen lung.
Autorii noului studiu notează importanţa studiilor de urmărire pentru a confirma aceste constatări în rândul populaţiei generale.
Studiul a avut mai multe limitări, inclusiv faptul că a fost unul de observaţie clinică, ceea ce demonstrează asocierea şi nu cauzalitatea.
„Studiul nostru arată că, atunci când participanţii au consumat o băutură îndulcită artificial cu o cantitate de eritritol care se găseşte în multe alimente procesate, se observă niveluri semnificativ ridicate în sânge timp de câteva zile - niveluri mult peste cele observate pentru a spori riscurile de coagulare", a declarat dr. Hazen.
Potrivit medicului, este important să se efectueze studii suplimentare de siguranţă pentru a examina efectele pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali, în general, şi ale eritritolului, în special, asupra riscurilor de infarct şi AVC, în special la persoanele cu risc mai mare de boli cardiovasculare.
Autorii recomandă discuţiile cu un specialist (medicul de familie sau cu un dietetician certificat) pentru a afla mai multe despre alegerile alimentare sănătoase.
Ce este eritritolul?
La fel ca sorbitolul şi xilitolul, eritritolul este un alcool de zahăr, un carbohidrat care se găseşte în mod natural în multe fructe şi legume. Acesta este aproximativ 70% la fel de dulce ca zahărul şi este considerat că are zero calorii, potrivit experţilor.
Fabricat artificial în cantităţi masive, eritritolul nu are un gust persistent, nu creşte glicemia şi are un efect laxativ mai puţin pronunţat decât alţi alcooli de zahăr.
„Eritritolul arată ca zahărul, are gust de zahăr şi puteţi găti şi coace cu el", a declarat dr. Hazen, care conduce, de asemenea, Centrul pentru microbiom şi sănătate umană al Clinicii Cleveland.
„A devenit iubitul industriei alimentare, un aditiv extrem de popular pentru produsele keto şi alte produse cu conţinut scăzut de carbohidraţi şi alimente comercializate pentru persoanele cu diabet", a adăugat el.
„Unele dintre alimentele etichetate pentru diabet pe care le-am analizat aveau mai mult eritritol decât orice alt element în greutate".
Eritritolul este, de asemenea, cel mai mare ingredient în greutate în multe produse „naturale" din stevia şi monkfruit, a spus dr. Hazen.
Deoarece stevia şi monkfruit sunt de aproximativ 200 până la 400 de ori mai dulci decât zahărul, este nevoie doar de o cantitate mică în orice produs. Cea mai mare parte a produsului este reprezentată de eritritol, care adaugă aspectul cristalin asemănător zahărului şi textura la care se aşteaptă consumatorii.
O descoperire neaşteptată
Descoperirea legăturii dintre eritritol şi problemele cardiovasculare a fost pur accidentală, a declarat dr. Hazen: „Nu ne-am aşteptat niciodată la acest lucru. Nici măcar nu am căutat să aflăm asta".
Cercetarea doctorului Hazen a avut un obiectiv simplu: să găsească substanţe chimice sau compuşi necunoscuţi în sângele unei persoane, care ar putea estima riscul de infarct, AVC sau deces în următorii trei ani.
Pentru a face acest lucru, echipa a început să analizeze 1.157 de probe de sânge la persoane cu risc de boli de inimă, colectate între 2004 şi 2011.
„Am găsit această substanţă care părea să joace un rol important, dar nu ştiam ce este", a spus doctorul. „Apoi am descoperit că era eritritol, un îndulcitor".
Corpul uman creează în mod natural eritritol, dar în cantităţi foarte mici care nu ar explica nivelurile pe care le-am măsurat, a spus el.
Pentru a confirma descoperirile, echipa doctorului Hazen a testat un alt lot de probe de sânge de la peste 2.100 de persoane din Statele Unite şi alte 833 de probe colectate de colegi din Europa până în 2018.
Aproximativ trei sferturi dintre participanţii din toate cele trei populaţii sufereau de boli coronariene sau de hipertensiune arterială, iar aproximativ o cincime aveau diabet, a precizat dr. Hazen. Peste jumătate erau bărbaţi şi aveau între 60 şi 70 de ani.
În toate cele trei populaţii, cercetătorii au descoperit că nivelurile mai ridicate de eritritol au fost legate de un risc mai mare de infarct, AVC sau deces în decurs de trei ani.
Dar de ce? Pentru a afla, cercetătorii au făcut teste suplimentare pe animale şi în laborator şi au descoperit că eritritolul „provoca o tromboză sporită", sau coagularea în sânge, a spus dr. Hazen.
Coagularea este necesară în corpul uman, altfel am sângera până la moarte în urma tăieturilor şi rănilor. Acelaşi proces se întâmplă în mod constant şi la nivel intern.
„Vasele noastre de sânge sunt mereu sub presiune, iar când apar sângerări, trombocitele din sânge astupă în mod constant aceste găuri tot timpul", a explicat dr. Hazen.
Cu toate acestea, dimensiunea cheagului realizat de trombocite depinde de mărimea declanşatorului care stimulează celulele, a explicat el. De exemplu, dacă declanşatorul este de doar 10%, atunci veţi obţine doar 10% dintr-un cheag.
„Dar ceea ce vedem cu eritritolul este că trombocitele devin super-reactive: Un stimulent de doar 10% produce 90% până la 100% din formarea unui cheag", a spus dr. Hazen.
„Pentru persoanele care sunt expuse riscului de coagulare, infarct şi AVC - cum ar fi persoanele cu boli cardiace existente sau persoanele cu diabet - cred că există suficiente date aici pentru a spune să stea departe de eritritol până când se fac mai multe studii", a spus dr. Hazen.
Oliver Jones, profesor de chimie la Universitatea RMIT din Victoria, Australia, a remarcat că studiul a dezvăluit doar o corelaţie, nu o cauzalitate.
„Aşa cum autorii înşişi notează, au găsit o asociere între eritritol şi riscul de coagulare, nu o dovadă definitivă că o astfel de legătură există", a declarat prof. Jones, care nu a fost implicat în cercetare, într-un comunicat.
„Orice risc posibil (şi, încă nedovedit) al excesului de eritritol ar trebui, de asemenea, să fie pus în balanţă cu riscurile foarte reale pentru sănătate ale consumului excesiv de glucoză", a mai spus prof. Jones.
Voluntari sănătoşi
În ultima parte a studiului, opt voluntari sănătoşi au băut o băutură care conţinea 30 de grame de eritritol, cantitatea pe care o consumă mulţi oameni din SUA, a precizat dr. Hazen, potrivit sondajului National Health and Nutrition Examination, care examinează anual nutriţia americanilor.
Testele de sânge efectuate în următoarele trei zile au urmărit nivelurile de eritritol şi riscul de coagulare.
„Treizeci de grame au fost suficiente pentru a face ca nivelurile de eritritol din sânge să crească de o mie de ori", a spus dr. Hazen.
Potrivit medicului, acesta a rămas ridicat peste pragul necesar pentru a declanşa şi spori riscul de coagulare pentru următoarele două-trei zile.
Cât de mult înseamnă 30 de grame de eritritol? Echivalentul consumului a aproximativ unui cornet de îngheţată keto (50 gr.), a spus dr. Hazen.
„Dacă vă uitaţi la etichetele nutriţionale de pe multe îngheţate keto, veţi vedea 'zahăr redus' sau 'alcool de zahăr', care sunt termeni pentru eritritol. Veţi descoperi că un cornet are undeva între 26 şi 45 de grame în el", a spus el.
„Colegul meu (coautor al studiului) şi cu mine am mers la magazinele alimentare şi ne-am uitat la etichete", a spus dr. Hazen. „A găsit o dulceaţă comercializată pentru persoanele cu diabet care avea aproximativ 75 de grame de eritritol".
Nu există o 'doză zilnică acceptată' (DZA), ferm stabilită de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară sau de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, care consideră că eritritolul este general recunoscut ca fiind sigur (GRAS).
„Ştiinţa trebuie cerceteze mai adânc eritritolul cât de repede, deoarece această substanţă este disponibilă pe scară largă în acest moment. Dacă este dăunătoare, ar trebui să ştim despre ea", a declarat prof. Freeman de la National Jewish Health.
Dr. Hazen a fost de acord: „În mod normal, nu mă urc pe un piedestal şi nu trag un semnal de alarmă", a spus el. „Dar acesta este un lucru pe care cred că trebuie să îl analizăm cu atenţie", a concluzionat medicul.