Un sfert din pacienţii cu Covid lung s-au recuperat complet după un an

Un sfert din pacienţii cu Covid lung s-au recuperat complet după un an

La un an după ce au fost spitalizaţi cu Covid-19, doar un sfert dintre pacienţi sau fost complet recuperaţi, arată un nou studiu. Sindromul de "Covid lung" a fost mai frecvent în rândul femeilor, persoanelor obeze şi pacienţilor cu forme severe de boală, care au necesitat ventilare mecanică.

Nu există tratamente specifice pentru COVID de lungă durată, iar cercetătorii englezi sunt de părere aceste descoperiri evidenţiază nevoia urgentă de a găsi terapii eficiente pentru această afecţiune.

„Recuperarea limitată de la cinci luni la un an după spitalizare în studiul nostru în ceea ce priveşte simptomele, sănătatea mintală, capacitatea de-a face exerciţii fizice, afectarea organelor şi calitatea vieţii este izbitoare”, a declarat Rachael Evans de la Centrul de Cercetare Biomedicală Leicester din Regatul Unit şi de la Institutul Naţional de Cercetare în Sănătate din Marea Britanie, unul din conducătorii studiului.

Cercetarea a inclus peste 2.300 de pacienţi britanici cu COVID-19, care au fost evaluaţi la cinci luni după externarea din spital. Toţi aveau 18 ani sau mai mult. 807 dintre ei au făcut, de asemenea, o evaluare la un an după externare.

La cinci luni, 26% au raportat o recuperare completă, la fel şi la un an. Cele mai frecvente simptome de long  COVID au fost oboseala, durerile musculare, capacitatea fizică redusă, somnul prost şi lipsa de aer.

Probabilitatea de a fi complet recuperat la un an a fost mai mică în rândul femeilor (32% mai puţin probabil), a pacienţilor obezi (la jumătate mai probabil) şi a celor care au fost pe un ventilator (58% mai puţin probabil).

Studiul a fost publicat în The Lancet Respiratory Medicine şi urmează să fie prezentat la o reuniune a Congresului European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase, la Lisabona, Portugalia.

Descoperirea că femeile şi pacienţii obezi aveau mai puţine şanse să se recupereze complet după un an sugerează că ar putea avea nevoie de mai mult ajutor, cum ar fi reabilitarea supravegheată.

Descoperirile evidenţiază „o nevoie urgentă de servicii de îngrijire a sănătăţii pentru a sprijini această populaţie mare şi în creştere rapidă de pacienţi”, a spus Christopher Brightling, de la Institutul Naţional de Cercetare în Sănătate.

„Fără tratamente eficiente, COVID-ul de lungă durată ar putea deveni o nouă afecţiune pe termen lung extrem de răspândită”, a spus Brightling, potrivit MedicineNet.com.

Studiul deschide perspectiva cercetărilor a tratamentelor pentru COVID-19 de lungă durată în funcţie de profilul individual al pacientului. Un alt studiu derulat de cercetătorii de la UCLA şi publicat în Journal of General Internal Medicine a reliefat că aproximativ 30% dintre pacienţii cu COVID-19 au dezvoltat,,long COVID”.

viewscnt