Un sfert dintre sugari primesc lapte de origine animală ca hrană principală, ceea ce le poate provoca probleme de sănătate

Un sfert dintre sugari primesc lapte de origine animală ca hrană principală, ceea ce le poate provoca probleme de sănătate

Asociaţia SAMAS trage un semnal de alarmă cu privire la datele îngrijorătoare, conform cărora 24% dintre părinţii cu copii mai mici de 6 luni oferă acestora lapte de vacă sau de altă origine animală (capră, măgăriţă, bivoliţă), nepotrivit pentru bebeluşi şi care le pune sănătatea în pericol. Practic, un sfert dintre sugari primesc laptele de origine animală drept hrană principală, potrivit studiului Kantar TNS din 2020.

Sugarii au nevoi nutriţionale speciale, care sunt acoperite în primele 6 luni de viaţă de laptele matern, dacă este alăptat exclusiv. În situaţia în care mama nu poate alăpta sau se întrerupe alăptarea, varianta optimă pentru bebeluş este formula de lapte potrivită grupei lui de vârstă, administrată la recomandarea medicului.

,,Laptele de origine animală (de vacă, de capră sau măgăriţă) poate provoca mari probleme de sănătate bebeluşilor, nefiind bine tolerat de sistemul lor digestiv şi de rinichii lor - încă imaturi”, a declarat dr. Laura Matei, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, care s-a alăturat unui maraton online despre nutriţia sănătoasă a bebeluşului în campania ,,Fiecare pui cu lăpticul lui", eveniment iniţiat de Asociaţia SAMAS, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu.

Campania reuneşte testimoniale ale specialiştilor – medici neonatologi, pediatri, consultanţi în alăptare – şi îi informează pe părinţi că laptele de origine animală este contraindicat copiilor sub vârsta de un an pentru că poate provoca probleme serioase pentru sănătate pe termen scurt, mediu şi lung.

Alăptarea nu ar trebui să fie o provocare, dacă mama are sprijinul necesar şi iniţierea alăptării se face încă din maternitate şi corect.

,,Angorjarea sânilor, mastita, mameloanele plate sau omblilicate pot pune probleme, dar acestea pot fi depăşite uşor, cu sprijinul consilierilor în alăptare. Cu toate acestea, sunt multe situaţii şi contexte specifice în care mamele nu mai pot sau nu mai vor să alăpteze. În aceste cazuri, le recomand mamelor să ceară sfatul medicului pediatru, pentru a găsi formula la lapte potrivită pentru bebeluşul lor. Laptele de vacă este potrivit pentru puiul de vacă, nu pentru puiul de om - Fiecare pui cu lăpticul lui”,  a spus Mirela Păcălici, consultant în alăptare.

Părinţii care aleg să ofere lapte de vacă bebeluşilor cred că „este bine tolerat“, „este sănătos“, „este natural“ ꟷ arată acelaşi studiu KANTAR TNS, afirmaţii pe care specialiştii le contrazic arătând că fiecare lapte are nutrienţi specifici pentru mediul de creştere al fiecărui pui în parte. De exemplu, laptele de vacă:

  • are un conţinut foarte scăzut de fier, ceea ce predispune la apariţia anemiilor prin carenţă de fier;
  • conţine o cantitate mică de acizi graşi nesaturaţi, acele grăsimi ”bune” şi o cantitate prea mare de acizi graşi saturaţi - ”grăsimile rele”; acest lucru poate duce la surplus de kilograme şi la o predispoziţie pentru bolile de inimă;
  • are cantităţi prea mici de vitamina D, vitamina care contribuie la fixarea calciului în oase şi la sănătatea acestora, prevenind apariţia rahitismului;
  • nu conţine vitamina C, vitamină importantă în susţinerea sistemului imun, de apărare al organismului;
  • concentraţiile de vitamina A, E şi vitamine din complexul B sunt mici în comparaţie cu nevoile bebeluşului;
  • conţine prea multe proteine şi sodiu, solicitând rinichii şi favorizând apariţia bolilor de inimă.

Eli Roman, preşedintele Asociaţiei SAMAS, mamă de trei copii şi iniţiatoarea proiectului Poveşti Mămiceşti, a adunat în jurul ei şapte mame influencer şi medici la maratonul #PoveştiMămiceşti pentru a da sfaturi legate de alăptare, nutriţia corectă a bebeluşilor şi îngrijirea acestora proaspetelor mămici.

,,Viaţa de mamă e ca o cursă cu obstacole. Mămicia vine la pachet cu suişuri şi coborâşuri, dar este unică, minunată şi uneori complicată. Fie că vorbim de experienţa alăptării, despre îngrijirea bebeluşului, diversificarea sau somnul lui, ne face bine să împărtăşim experienţa noastră sau, după caz, să cerem sfatul specialiştilor. Particip cu inima deschisă alături ca să dăm putere, curaj şi să ajutăm alte mămici”, a mărturisit Eli Roman, Preşedintele Asociaţiei SAMAS.

Campania Fiecare pui cu lăpticul lui se derulează timp de o lună pe social media, pe www.asociatiasamas.ro  şi pe www.insmc.ro, unde părinţii pot citi articole scrise de specialişti şi vor regăsi informaţii despre programul naţional privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, conform legii 321/2001.

viewscnt