Un somn mai bun pentru copii, influenţat de obiceiurile din familie

Un somn mai bun pentru copii, influenţat de obiceiurile din familie

Toată lumea ştie că somnul este esenţial pentru copiii aflaţi în plin proces de creştere. Este important pentru sănătatea lor mentală şi fizică. Obiceiurile regulate în privinţa somnului îi ajută pe copii să-şi consolideze memoria şi să înveţe mai bine. ,,Lipsa somnului contribuie la apariţia depresiei în copilărie, anxietăţii şi chiar riscului de sinucidere”, atrage atenţia Erika Bocknek de la Universitatea Wayne.

În privinţa somnului de bună calitate, în cazul copiilor sunt importante trei aspecte. În primul rând, au nevoie de suficiente ore de somn. Pe lângă durata somnului este importantă şi calitatea somnului. Un copil e bine să doarmă profund în timpul nopţii, cu puţine întreruperi sau treziri. Şi, în cele din urmă, există ora de somn - în esenţă, un program regulat, cu ora de culcare şi cea de trezire aproximativ aceeaşi pe parcursul întregii săptămâni.

,,Chiar şi atunci când ştii cât de important este un somn bun, este uşor ca durata somnului, calitatea şi momentul să fie perturbate. Se poate întâmpla din diverse motive, cum ar fi sărbătorile, vacanţele sau tulburările care însoţesc viaţa post pandemică”, susţine Erika Bocknek de la Universitatea Wayne.

Obiceiurile de somn sănătoase sunt greu de păstrat şi din motive cotidiene, cum ar fi dezacordul părinte-copil privind programele încărcate ale adulţilor şi comportamentul relaxat al copiilor mai mari în weekend. Dar există modalităţi prin care familiile să-şi recapete somnul, e de părere experta şi cercetătoare în dezvoltarea copilului, atenţia Erika Bocknek. Aceasta este şi terapeut de familie, studiază comportamentele parentale şi familiale care creează medii sănătoase pentru modelele de somn ale copiilor.

,,În special, ajut părinţii să dezvolte rutine sănătoase. Tiparele de somn sunt stabilite devreme, iar părinţii joacă un rol important în cultivarea perspectivelor şi atitudinilor copiilor”, afirmă Erika Bocknek, potrivit siteului Medicalxpress.com. Specialista oferă câteva sfaturile generale pentru întreaga  familie, fiindcă în opinia sa un somn mai bun pentru copii este influenţat de obiceiurile din familie.

  1. Modelaţi obiceiurile familiei legate de somn

Copiii sunt fini observatori. Ei acordă o atenţie deosebită atât regulilor vorbite, cât şi celor nerostite ale familiei lor. Pentru ca toţi cei din familie să doarmă bine, somnul trebuie să fie o prioritate pentru toţi, nu doar pentru cei mici.

Dacă somnul pare a fi o pedeapsă mai degrabă decât un dar pentru sănătate, nu e o atitudine bună pe care copiii să o îmbrăţişeze. Adulţii trebuie să vorbească despre faptul că somnul este o prioritate pentru toţi membrii familiei şi să promoveze mersul pe jos nu obiceiul de a sta la televizor.

,,Acordaţi atenţie la ceea ce spuneţi şi la ceea ce faceţi, întărind ideea că este important pentru întreaga familie să doarmă şi să aibă energie pentru ziua următoare”, a precizat experta în somn.

  1. Cunoaşteţi-vă copilul

Amintiţi-vă că fiecare copil este unic, aşa că nu vă aşteptaţi ca sfaturile generale pentru somn să fie universal valabile. Temperamentul copilului joacă un rol semnificativ în ceea ce priveşte durata, calitatea şi momentul somnului.

,,Sarcina unui părinte este să continue să încurajeze rutine şi să stabilească limite, dar cu căldură şi sensibilitate continuă cu privire la caracteristicile copilului unic pe care îl aveţi. Când eşti epuizat şi te lupţi cu comportamentul unui copil, poate fi greu să rămâi pozitiv. Recomandarea mea este să foloseşti orele din timpul zilei cu înţelepciune ca investiţie în relaţia ta. Fii proactiv în a observa ce este bun în copilul tău. Regresiile de somn sau alte dificultăţi de somn, cum ar fi trezirea nocturnă sau modificările obiceiurilor de somn, sunt oportunităţi de creştere, nu de pedeapsă”, a spus Erika Bocknek.

O atitudine pozitivă şi respectuoasă în perioadele de stres din partea părinţilor ajută extrem de mult. Relaţiile tensionate părinte-copil pot duce de fapt la deteriorarea somnului şi la probleme de comportament la copiii mici.

  1. Fiţi coerenţi, dar flexibili

În practica sa, terapeuta a observat două greşeli comune pe care părinţii le fac în privinţa somnului.

Mulţi părinţi renunţă la reguli şi limite cu totul. Adesea, acest lucru se întâmplă ca urmare a temperamentului personal al copilului sau a fenomenelor legate de vârstă. Alţi părinţi devin rigidi. Ei văd conflictul legat de somn ca pe o luptă pentru putere pe care adultul trebuie să o câştige.

,,Eu susţin că echilibrul este cheia. Părinţii ar trebui să adopte o abordare consecventă care să se potrivească cu valorile de somn pe care le-au împărtăşit tot timpul. Dar trebuie să rămână flexibili pentru a-i ajuta pe copii să adapteze rutinele la propriile lor nevoi unice”, a povăţuit terapeuta de familie.

Toţi copiii de toate vârstele ar trebui să aibă o oră regulată de culcare şi de trezire. Cu toate acestea, părinţii pot fi deschişi către o colaborare cu copiii mai mari despre cum ar trebui să fie în anumite perioade sau să se ocupe de tiparele copiilor mai mici, ţinând cont de nevoile fiecărui copil.

  1. Gestionaţi problemele casnice care influenţează somnul

Cercetările arată că există anumiţi factori care creează un risc imediat şi pe termen lung de pertubare a calităţii somnului copiilor. Acestea includ expunerea la fumatul pasiv, expunerea excesivă sau seara la lumină albastră de la ecrane şi conflictele din casă.

,,O igienă bună a somnului este chestiune de familie. Niciodată nu este prea târziu să orientezi obiceiurile într-o direcţie bună ca toţi să obţină odihna de care au nevoie”, a conchis cercetătoarea.

Obiceiurile de somn ale copilului dumneavoastră pot fi un element esenţial al bunăstării pe tot parcursul vieţii.

viewscnt