Un studiu german arată că postul alimentar poate ajuta la dezvoltarea unor noi terapii pentru anumite afecţiuni

Un studiu german arată că postul alimentar poate ajuta la dezvoltarea unor noi terapii pentru anumite afecţiuni

Perioadele de înfometare controlată pot ajuta la prevenirea şi ameliorarea unor boli precum diabetul şi obezitatea. O echipă de cercetători germani a descoperit că sistemul imunitar joacă un rol important în garantarea unor efecte pozitive ale repausului alimentar voluntar (postul alimentar) asupra organismului uman. Noile descoperiri ar putea ajuta la dezvoltarea unor terapii bazate pe repaus alimentar voluntar, în cazul anumitor afecţiuni medicale.

Repausul alimentar voluntar, cum este cazul postului alimentar intermitent, între anumite intervale orare (interval fasting), poate fi benefic pentru sănătate în cazul majorităţii indivizilor, în funcţie de starea de sănătate, spun specialiştii.

Studii anterioare au arătat că postul alimentar poate îmbunătăţi diferite afecţiuni inflamatorii cronice.

Până acum cercetătorii ştiau însă prea puţine despre modul în care răspunsul imunitar poate determina un metabolism sănătos.

Întrucât ficatul are un rol principal în reglarea metabolismului, un grup de cercetători s-a concentrat pe înţelegerea modului în care celulele hepatice şi celulele imune din ficat comunică între ele în timpul postului alimentar.

Cercetătorii au scanat ADN-ul celulelor hepatice şi pe cel al celulelor imunitare pentru a vedea care celule sunt active şi ce molecule mesager sunt eliberate drept răspuns.

Descoperirile arată că aceste celule comunică între ele, evidenţiind rolul unei molecule exprimată în aproape toate celulele organismului uman, respectiv receptorul de glucocorticoid (GR sau GCR).

„Am descoperit că în celulele imunitare, acest receptor a permis comunicarea între celule în timpul postului alimentar. Prin ştergerea receptorului din celulele imunitare, am observat o disfuncţionalitate a acestor semnale în celulele hepatice. Acest lucru înseamnă că celulele imunitare sunt capabile să influenţeze în mod direct efectul repausului alimentar voluntar asupra metabolismului“, spune Anne Loft de la Helmholtz Munchen.

„De fapt, este pentru prima dată când vedem acest proces în condiţii de sănătate. Ştiam că, într-un cadru nesănătos, răspunsul imunitar poate influenţa metabolismul, dar acest lucru este nou. Asta demonstrează că un nivel scăzut de activitate a sistemului imunitar sau de inflamaţie este necesar pentru un răspuns metabolic echilibrat în cazul repausului alimentar voluntar“, explică Giorgio Caratti şi Jan Tuckermann de la Universitatea Ulm.

„Repausul alimentar voluntar s-a dovedit a fi benefic pentru prevenirea mai multor boli metabolice, inclusiv diabetul de tip 2 şi obezitatea. Creşterea numărului de persoane care suferă de boli metabolice este ameţitoare, şi nu se văd semne de îmbunătăţire. Descoperirile noastre servesc la înţelegerea mecanismelor moleculare implicate în aceste boli şi pot duce în cele din urmă la dezvoltarea unor terapii eficiente bazate pe repausul alimentar voluntar“, spune Stephan Herzig, care a condus studiul la Helmholtz Munchen.

Studiul, publicat la începutul lunii februarie în Cell Metabolism a fost realizat cu sprijinul mai multor instituţii medicale, printre care: Helmholtz München, Universitatea Ulm, Universitatea Tehnică din München (UTM), Centrul German de Cercetare a Diabetului (DZD), Spitalul Universitar Heidelberg şi Universitatea din Sudul Danemarcei.

viewscnt