Un vârstnic din 10 suferă de demenţă

Un vârstnic din 10 suferă de demenţă

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia a arătat că aproximativ 10% dintre adulţii americani cu vârsta de 65 de ani şi peste au demenţă, iar 22% au deficienţe cognitive uşoare.

Oamenii de ştiinţă americani au investigat aproape 3.500 de persoane înscrise în Studiul de sănătate şi pensionare reprezentativ la nivel naţional. Participanţii la studiu au finalizat un set cuprinzător de teste neuropsihologice şi interviuri aprofundate între 2016 şi 2017. Informaţiile au fost folosite pentru a dezvolta un algoritm pentru diagnosticarea demenţei sau a deficienţei cognitive uşoare.

„Astfel de date sunt esenţiale pentru înţelegerea cauzelor, costurilor şi consecinţelor demenţei şi deficienţelor cognitive uşoare în Statele Unite şi pentru informarea politicilor care vizează reducerea impactului acestora asupra pacienţilor, familiilor şi programelor publice”, a declarat dr. Jennifer J. Manly, autorul principal al studiului, profesor de neuropsihologie la Centrul Gertrude H. Sergievsky şi Institutul Taub pentru Cercetare asupra Bolii Alzheimer şi a creierului îmbătrânit de la Universitatea Columbia.

Studiul a constatat că persoanele cu demenţă şi tulburări cognitive uşoare sunt mai în vârstă, au un nivel mai scăzut de educaţie şi sunt de culoare sau hispanici. Bărbaţii şi femeile au avut rate similare de demenţă şi tulburări cognitive.

Cercetarea a mai reliefat că ratele demenţei şi deficienţelor cognitive au crescut odată cu vârsta, 3% dintre persoanele între 65 şi 69 de ani având demenţă şi 35% din persoanele cu vârsta de 90 de ani. Această rată ridicată a demenţei şi a deficienţelor cognitive are un impact economic uriaş, de asemenea, ajungând la 257 de miliarde de dolari pe an în Statele Unite şi 800 de miliarde de dolari în întreaga lume.

„Odată cu creşterea longevităţii şi îmbătrânirea generaţiei Baby Boom, se preconizează că tulburările cognitive vor creşte semnificativ în următoarele câteva decenii, afectând indivizii, familiile şi programele care oferă îngrijire şi servicii pentru persoanele cu demenţă”, a spus dr. Manly, potrivit siteului healthexec.com.

Cercetătorii au analizat diferenţele în prevalenţa naţională a demenţei şi a deficienţelor cognitive uşoare în funcţie de vârstă, rasă şi etnie, sex şi educaţie şi au descoperit o prevalenţă mai mare în rândul populaţiilor de culoare şi hispanici.

„Cercetarea privind demenţa, în general, s-a concentrat în mare parte asupra persoanelor cu studii universitare. Acest studiu este reprezentativ pentru populaţia de adulţi în vârstă şi include grupuri care au fost excluse istoric din cercetarea privind demenţa, dar care prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări cognitive din cauza rasismului structural şi a inegalităţii veniturilor. Dacă suntem interesaţi să creştem echitatea sănătăţii creierului în viaţa ulterioară, trebuie să ştim unde ne aflăm acum şi unde să ne îndreptăm resursele, ” a ţinut să precizeze prof. dr. Jennifer J. Manly.

viewscnt