Academia Americană de Neurologie atrage atenţia că persoanele cu anxietate şi depresie, care suferă de long COVID ar putea avea modificări funcţionale şi structurale ale creierului.
În cadrul unui studiu, experţii au examinat pacienţii pentru anxietate şi depresie şi i-au supus şi investigaţiilor imagistice specifice creierului pentru a analiza conectivitatea şi activitatea creierului în starea de repaus, în medie la trei luni după infecţia iniţială cu COVID-19.
254 de persoane au fost incluse în studiu, cu o vârstă medie de 41 de ani, care au avut o infecţie uşoară cu COVID-19 în medie cu trei luni mai devreme. Dintre acestea 102 cu simptome de anxietate şi depresie şi 152 fără. La imagistică, pacienţii care suferă de anxietate şi depresie au prezentat o contracţie în zona limbică a creierului. În schimb, pacienţii cu COVID lung, fără anxietate şi depresie, nu au prezentat această schimbare.
Cercetătorii au descoperit că atât grupul cu simptome de anxietate, cât şi de depresie a avut modificări funcţionale pe scară largă în fiecare dintre cele 12 reţele care au fost testate, în timp ce grupul fără simptome a arătat schimbări în doar cinci reţele.
„Rezultatele noastre sugerează un model sever de schimbări în modul în care creierul comunică, precum şi în structura sa, în principal la persoanele cu anxietate şi depresie cu sindrom COVID lung, care afectează atât de mulţi oameni”, a explicat prof. dr. Clarissa Yasuda, de la Universitatea din Campinas din São Paulo, Brazilia, unde a avut loc cercetarea.
„Amploarea acestor schimbări sugerează că ar putea duce la probleme cu memoria şi abilităţile de gândire, aşa că trebuie să explorăm tratamente holistice chiar şi pentru persoanele uşor afectate de COVID-19”, a precizat cercetătorul.
Aceste modificări au avut loc la pacienţii care au rezistat la ceea ce ar fi considerate cazuri uşoare de COVID.
„Descoperirile noastre sunt îngrijorătoare, deoarece chiar şi persoanele cu un caz uşor de COVID-19 arată schimbări în creierul lor luni mai târziu”, a spus prof. dr. Yasuda, adăugând că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina traiectoria pe termen lung a acestor schimbări şi modul în care acestea afectează calitatea vieţii unui individ.
Aceste noi constatări vor fi prezentate la cea de-a 75-a întâlnire anuală a Academiei Americane de Neurologie care va avea loc la sfârşitul lunii aprilie.
„Sunt încă multe de învăţat despre COVID-ul de lungă durată, care include o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv anxietate şi depresie, la câteva luni după infecţie”, a spus prof. dr. Clarissa Yasuda.
Studiul a fost susţinut de Fundaţia de Cercetare din São Paulo.