UPDATE: INSP: Utilizată în exces şi cu titlu preventiv, iodura de potasiu poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide

UPDATE: INSP: Utilizată în exces şi cu titlu preventiv, iodura de potasiu poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide

Administrarea de iodură de potasiu se face doar când inhalarea de iod radioactiv este principala sursă de expunere şi nu trebuie considerată tratament împotriva radiaţiilor ionizante, deoarece are efect decât în cazul emisiilor cu iod radioactiv care trebuie confirmat prin măsurători dozimetrice, a transmis vineri Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Potrivit instituţiei, atunci când este utilizată în exces şi cu titlu preventiv, iodura de potasiu poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

Specialiştii precizează că iodura de potasiu nu protejează împotriva oricărui tip de radiaţie sau contaminare cu alte substanţe radioactive.

Informarea a fist transmisă ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public privind situaţia de la centrala nucleară din Zaporoje, ocupată de forţele de invazie ruseşti din Ucraina.

"Administrarea de iodură de potasiu nu trebuie considerată o acţiune de protecţie independentă, aceasta făcându-se numai când inhalarea de iod radioactiv este principala sursă de expunere. Aceasta nu trebuie considerată tratament împotriva radiaţiilor ionizante întrucât nu are efect decât în cazul emisiilor cu iod radioactiv care trebuie confirmat prin măsurători dozimetrice; iodura de potasiu nu protejează împotriva oricărui alt tip de radiaţie sau contaminare cu alte substanţe radioactive", a precizat INSP.

Specialiştii subliniază că administrarea iodurii de potasiu va fi introdusă în cadrul măsurilor de răspuns timpuriu stabilite de către autorităţile competente.

"INSP nu recomandă populaţiei să achiziţioneze comprimate de iodură de potasiu pentru uz profilactic şi nici să facă stocuri deoarece administrarea se face doar la recomandarea autorităţii centrale de sănătate publică şi în concentraţia stabilită de aceasta. Utilizată în exces şi cu titlu preventiv, aceasta poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide", a precizat instituţia.

INSP avertizează, de asemenea, populaţia să nu consume sare iodată în cantităţi nerecomandate sau alte suplimente alimentare care conţin iod, în locul pastilei de iodură de potasiu.

Şi preşedinte Societăţii Române de Endocrinologie, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, a făcut declaraţii pe această temă, avertizând că este o greşeală să se administreze iodură de potasiu în condiţiile în care nu există certitudinea expunerii la iodul radioactiv.

"Iodura de potasiu este un agent terapeutic pe care îl folosim ca să protejăm tiroida de expunere la iod radioactiv. De ce vrem să protejăm tiroida? Pentru că în condiţiile expunerii la iod radioactiv există riscul de dezvolta mai târziu cancer tiroidian", a afirmat prof. Poiană, pentru Agerpres.

"Ceea ce trebuie să ţinem cont este legat de două aspecte: pe de o parte noi trebuie să fim convinşi că în cazul accidentului nuclear dacă s-ar produce izotopul care se eliberează este iodul radioactiv. Iodura de potasiu protejează doar împotriva iodului radioactiv, împotriva expunerii la iod radioactiv, nu şi în cazul expunerii la alţi agenţi radioactivi. Este o greşeală să luăm iodură de potasiu în condiţiile în care nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv", a completat medicul.

În plus, administrarea iodurii de potasiu poate genera reacţii adverse, existând contraindicaţii sau anumite precauţii speciale.

Medicii recomandă administrarea iodurii de potasiu la 2-8 ore de la expunerea la norul radioactiv şi consideră că până la 24 de ore de la expunere este încă benefică administrarea iodurii de potasiu.

"Nu toţi suntem expuşi la acelaşi risc în condiţiile expunerii la iod radioactiv. Spre exemplu, persoanele peste 60 de ani se consideră că nici nu ar trebui să ia iodură de potasiu decât dacă sunt foarte aproape de locul unde s-a produs sau dacă doza de expunere este foarte mare atât de mare încât să distrugă tiroida, ceea ce nu se întâmplă decât acolo, strict la focar", a spus prof. Poiană.

"Persoanele cele mai la risc de a dezvolta cancer de tiroidă în timp după expunerea la iod sunt sugarii, copiii, femeile gravide sau femeile care alăptează, acestea sunt primele care trebuie evacuate sau adăpostite în cazul unei asemenea situaţii grave care ar putea să se producă", a adăugat preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie.

Medicii avertizează populaţia să nu ia preventiv iodură de potasiu.

"Recomandarea noastră, şi aici vin în plus cu o recomandare în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, rog persoanele să aibă încredere în specialiştii în domeniul sănătăţii, să asculte părerea experţilor şi să nu facă asemenea lucruri. Să nu îşi auto-administreze această medicaţie fără consultarea medicului şi fără a fi sigur că este nevoie", a menţionat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Organele abilitate ale statului monitorizează riscurile privind o eventuală creştere a nivelului de radiaţii.

"Sunt convinsă că organele abilitate ale statului monitorizează nivelul de iradiere şi că se iau absolut toate măsurile care sunt menite să protejeze populaţia în eventualitatea nefericită a unui posibil accident nuclear. Din acest considerent, ca endocrinolog sfătuiesc pacienţii să nu îşi auto-administreze această medicaţie, iar ca reprezentant al medicilor rog populaţia să aibă încredere în profesioniştii din sănătate", a mai spus medicul.

Vineri dimineaţă, Ministerul Sănătăţii a avertizat că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

Anunţul vine după ce în ţară s-a semnalat un interes ridicat de cumpărare a iodurii de potasiu, din cauza războiului din Ucraina, ţară în care se află 5 centrale nucleare active şi situl centralei de la Cernobîl, unde a avut loc accidentul grav din 1986.

viewscnt