UPDATE Noi cazuri în Europa cu noua tulpină mai severă de mpox

UPDATE Noi cazuri în Europa cu noua tulpină mai severă de mpox

Germania a identificat primul caz al noii variante de mpox, mai infecţioasă şi mai severă. Până acum, în Europa, Suedia a anunţat anterior, în luna august, că a înregistrat un caz de infectare cu subtipul cladei 1b, care a apărut recent în Africa, în timp ce Marea Britanie şi Franţa se aşteaptă să apară în curând cazuri în aceste ţări.

Un prim caz de infectare cu noua variantă mpox a fost detectat în Germania, a declarat marţi Institutul Robert Koch (RKI) pentru sănătate publică, adăugând că riscul pentru populaţie este scăzut.

Într-un comunicat, institutul a afirmat că o infecţie cauzată de noua variantă, care a fost dobândită în străinătate, a fost detectată la 18 octombrie, menţionând că a fost necesar un contact fizic apropiat pentru transmitere, informează Reuters.

„În prezent, RKI consideră că riscul pentru sănătatea populaţiei generale din Germania este scăzut”, a declarat institutul adăugând că monitorizează îndeaproape situaţia şi că îşi va adapta evaluarea dacă va fi necesar.

Totodată, Norvegia a anunţat tot marţi, primele două cazuri de infecţie cu mpox din această ţară, dar cu o cladă mai puţin infecţioasă.

Doi pacienţi din Norvegia au fost diagnosticaţi cu virusul mpox de tip clada II, a anunţat marţi municipalitatea din Oslo.

Clasa II este o formă mai puţin severă de mpox decât tulpina cladei Ib care a provocat recent îngrijorări la nivel mondial.

Autorităţile investighează în prezent dacă există o legătură între cele două cazuri, a precizat municipalitatea într-un comunicat potrivit sursei ciatte.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat, pe 14 august, epidemia de mpox „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, cel mai înalt nivel de alertă al său, pentru a doua oară în doi ani, în urma unei epidemii de infecţie virală în Republica Democratică Congo (RDC), care s-a răspândit în ţările vecine.

Tot atunci, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a ridicat nivelul de alertă de risc pentru mpox, după raportarea unui caz în Suedia, semn că virusul a ajuns deja din Africa pe continentul European, şi a cerut ţărilor să menţină un nivel ridicat de conştientizare în rândul călătorilor care provin din zonele afectate.

Autoritatea sanitară europeană se aşteaptă ca mai mulţi oameni să pătrundă pe continent cu mpox.

Agenţia europeană a declarat anterior că, în prezent, există un risc „moderat”, faţă de „scăzut” anterior, pentru populaţie în general şi pentru călători, pentru o infecţie cu mpox.

Primul semn al răspândirii virusului în afara continentului african a apărut la 15 august, când autorităţile sanitare mondiale au confirmat o infecţie cu o nouă tulpină a virusului mpox în Suedia.

ECDC a adăugat că probabilitatea transmiterii susţinute în Europa rămâne foarte scăzută, cu condiţia ca persoanele bolnave care sosesc din afara continentului să fie diagnosticate rapid şi să fie implementate măsuri de control.

În acest context, Franţa a deschis peste 200 de centre de vaccinare la nivel naţional, pentru a face faţă unei eventuale epidemii de mpox în Europa, în timp ce experţi din Marea Britanie, îngrijoraţi de o potenţială nouă pandemie, au avertizat că noua tulpină mortală de mpox ar putea fi deja prezentă în această ţară.

Autorităţile sanitare trebuie să fie în alertă şi flexibile în cazul în care apar clade noi, mai transmisibile sau care îşi schimbă calea de transmitere, dar nu există recomandări ca oamenii să poarte măşti, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei, mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Infecţia declanşează simptome uşoare, similare gripei, dar şi apariţia unor leziuni cutanate purulente, şi în cazurile mai grave poate fi mortală.

Focarul actual din RDC a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de clada I, dar o nouă variantă, clada Ib, pare să se răspândească mai uşor prin contact apropiat de rutină, inclusiv prin contact sexual, fiind mai infecţioasă şi mai severă.

„Datorită legăturilor strânse dintre Europa şi Africa, trebuie să fim pregătiţi pentru mai multe cazuri importate de clada I”, a declarat anterior directorul ECDC Pamela Rendi Wagner.

Ţări cu cazuri confirmate de infecţie cu noua tulpină mpox

Germania

Primul caz al noii variante mpox a fost detectat în Germania, a anunţat marţi (22 octombrie) Institutul Robert Koch (RKI) pentru sănătate publică, adăugând că, în prezent, consideră riscul pentru populaţie ca fiind în general scăzut.

Republica Democratică Congo

Două tulpini de mpox se răspândesc în Republica Democratică Congo (RDC) - clada endemică I şi noua cladă Ib, care se răspândeşte mai uşor prin contact strâns, inclusiv sexual.

Până la 15 septembrie, RDC a înregistrat un total de 5.399 de cazuri şi 25 de decese în 2024. Ţara a confirmat 794 de cazuri de mpox în ultimele patru săptămâni, potrivit datelor OMS.

Suedia

Oficialii din domeniul sănătăţii mondiale au confirmat, la 15 august, o infecţie cu o nouă tulpină a virusului mpox în Suedia, primul semn al răspândirii acestuia în afara continentului african, şi primul caz semnalat în Europa.

Oficialii suedezi din domeniul sănătăţii au declarat că persoana a fost infectată în Africa cu tipul de mpox din clada Ib implicat în recentul focar. Persoana primeşte tratament.

Thailanda

Un caz de mpox raportat în Thailanda a fost confirmat ca fiind al tulpinii cladei Ib a virusului, primul din ţară, a declarat un oficial pentru controlul bolii, la 22 august.

Cazul a fost raportat pentru prima dată la 21 august, iar Thailanda declarase că este vorba despre un bărbat european în vârstă de 66 de ani care sosise dintr-o ţară africană în care boala se răspândeşte.

India a devenit a treia ţară din afara Africii care a confirmat un caz de infecţie cu forma cladei Ib a virusului mpox, care a stârnit îngrijorare la nivel mondial deoarece pare să se răspândească rapid şi se cunosc puţine lucruri despre această tulpină.

Autorităţile din această ţară au declarat că un caz de mpox în care a fost implicat un călător în statul Kerala din sudul ţării era din soiul cladei 1b, care se răspândeşte rapid, marcând primul caz înregistrat în ţară din cauza noii tulpini.

Pacientul este un bărbat în vârstă de 38 de ani care a călătorit din Emiratele Arabe Unite, au declarat autorităţile din Kerala săptămâna trecută.

Burundi

Până la 15 septembrie, Burundi a înregistrat 564 de cazuri de mpox clade Ib, cu niciun deces. Ţara a raportat 411 cazuri de mpox clade Ib în ultimele patru săptămâni, conform datelor OMS.

Kenya

Până la 15 septembrie, Kenya a confirmat cinci cazuri de mpox clade Ib cu zero decese, potrivit datelor OMS.

Rwanda

Până la 15 septembrie, şase cazuri confirmate de mpox clade Ib şi zero decese au fost raportate cumulativ de ţară, conform datelor OMS.

Uganda

Până la 15 septembrie, Uganda a identificat 11 cazuri de mpox clade Ib, fără niciun deces, conform datelor OMS. Cazurile sunt printre primele cazuri confirmate de mpox identificate în ţară.

Citeşte şi:

Cum se pregăteşte România pentru a face faţă răspândirii noii tulpini a mpox

viewscnt