Vaccinul anti-HPV ar putea fi inclus în programul naţional de vaccinare din România

Vaccinul anti-HPV ar putea fi inclus în programul naţional de vaccinare din România

Vaccinul anti-HPV, care reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de col uterin, ar putea fi inclus în programul naţional de vaccinare din România, a anunţat miercuri ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. 

În prezent, vaccinul anti-HPV se administrează doar la cerere, cu seruri achiziţionate de Ministerul Sănătăţii.

Anunţul vine în condiţiile în care, în noiembrie 2021, mai multe societăţi medicale au avertizat că lipsa dozelor de vaccin anti-HPV indică un nou eşec al programului de vaccinare în România.

Însă ministrul consideră că lipsa dozelor semnalează interesul foarte mare pentru vaccinarea anti-HPV.

"Mă bucură acest lucru, că există o cerere destul de mare. Noi avem un program pe care l-am crescut serios. Am reuşit să facem acest vaccin pentru public şi am făcut-o ca şi profesionişti, nu neapărat ca reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, în timp", a afirmat prof. Rafila, într-o conferinţă de presă.

"După eşecul campaniei din anul 2008, lucrurile au intrat în normal şi pe măsură ce această solicitare şi interes pentru vaccin vor rămâne, ne gândim să-l reintroducem în Programul naţional de vaccinare ca un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere", a completat ministrul.

În prezent, părinţii adolescentelor care sunt eligibile pot solicita medicului de familie să fie înscrise pe o listă pentru vaccinarea anti-HPV, potrivit ministrului.

Oficialul a argumentat că vaccinul anti-HPV este dificil de achiziţionat, din cauza cererii ridicate la nivel mondial.

"Şi există chiar strategii de vaccinare cu ceva mai puţine doze pentru ţări unde incidenţa cancerului de col uterin este mare, tocmai datorită acestei cereri. Vaccinurile nu sunt o resursă nelimitată şi trebuie să ai o politică pe termen mediu, cel puţin, încât producătorul să poată să îţi aloce deja o parte din producţie", a mai spus prof. Rafila.

În 2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, în cadrul unui acord-cadru încheiat cu o companie farmaceutică.

În luna septembrie, vaccinarea gratuită anti-HPV din România a fost extinsă la fetele din grupa de vârstă 15-18 ani, printr-un ordin semnat de fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă. Până atunci, vaccinarea anti-HPV se putea face doar la fetele cu vâsta cuprinsă între 11 şi 14 ani.

Vaccinarea anti-HPV este sigură şi poate preveni şase forme de cancer, inclusiv 90% din numărul de cazuri de cancer de col uterin, spun specialiştii. Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt provocate de virusul HPV (human papilloma virus).

viewscnt