Infectarea cu varianta omicron a virusului SARS-CoV-2 este asociată cu un risc mai redus de "Covid lung", arată un studiu realizat în Marea Britanie, unul dintre primele pe această temă.
Studiul a fost realizat de cercetători de la King's College din Londra, folosind datele din aplicaţia ZOE COVID Symptom, şi a fost publicat săptămâna aceasta în The Lancet.
Rezultatele studiului arată că riscurile de a dezvolta Covid lung au fost cu între 20% şi 50% mai mici în timpul valului generat de varianta omicron în Marea Britanie faţă de valul generat de tulpina delta.
Astfel, 4,5% din cei 56.003 pacienţi incluşi în studiu care au fost infectaţi cu varianta omicron în perioada decembrie 2021 - martie 2022 sufereau de Covid lung, comparativ cu 10,8% dintre cei 41.361 pacienţi infectaţi cu delta (iunie - noiembrie 2021).
Procentele variază în funcţie de vârsta pacienţilor şi de perioada scusră de la ultima doză de vaccin administrată.
Covid lung se manifestă printr-o gamă largă de simptome, de la oboseală până la tulburări psihologice, care pot persista câteva luni.
În ultima perioadă, Covid lung a fost considerat în multe ţări ca fiind o problemă importantă de sănătate publică, iar cercetătorii au încercat să afle dacă varianta omicron provoacă riscuri de Covid lung similare ca în cazul tulpinilor anterioare ale SARS-CoV-2.
Totuşi, autorii studiului au precizat că, deşi riscul de Covid lung este mai redus în cazul variantei omicron, numărul de pacienţi cu această afecţiune este cel puţin la fel de ridicat ca în cazul tulpinilor mai vechi, deoarece rata de infectare a fost mai mare.
În Marea Britanie, peste 438.000 de persoane sufereau de Covid lung ca urmare a infecţiei cu varianta omicron în luna mai 2022, reprezentând 24% din numărul total de pacienţi cu Covid lung din regat, potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional de Statistică.